Çin Halk Cumhuriyeti, Asya'da yer alır.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Pekin
Para Birimi: Çin Yuanı
Yüzölçümü: 9.596.960 km²
Saat Farkı: - 8
Komşuları: Afganistan, Butan, Burma, Hong Kong, Hindistan, Kazakistan, Kuzey Kore, Kırgızistan, Laos, Makao, Moğolistan, Nepal, Pakistan, Rusya, Tacikistan, Vietnam.
__________________________________________________________________________________________
Çin Diplomatik Birimler
Ankara Büyükelçiliği
Gölgeli Sok. No: 34 G.O.P., Ankara
Telefon: 436 06 28
Faks: 446 07 48 - 446 42 48
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma 08:30 – 17:30 Vize Bölümü: Pazartesi, Salı, Perşembe: 09.30 – 12.30
İstanbul Başkonsolosluğu
Memduhpaşa Yalısı, Mısırlı Caddesi, 6/8 Kireçburnu Mah., Sarıyer, İstanbul
Telefon: (212) 299 26 34, 299 21 87-88
Faks: (212) 299 28 55
Yiyecek ve İçecek
Çin mutfağı, çok eski bir tarihe sahiptir ve bütün dünyada şekilden şekile girerek yaygınlaşmaktadır. Cantonese'de (Güney Çin), sadece bir çeşit bölgesel Çin tarzı hakimdir. Çin'de sekiz adet büyük aşçılık ekolü vardır. Bunlar Anhui, Fujian, Guangdong, Hunan, Jiangsu, Shandong, Sichuan ve Zhejiang'dır.
Ulusal Spesiyaller
Çin mutfağı, dört büyük bölgesel gruba ayrılır:
Kuzey
Pekin yemekleri, Shangdong ekolünden gelişmiştir.
- Pekin ördeği (Kızartılarak lavaş tarzı ekmeğin içinde, salatalık ve tatlı erik hoşafı ile birlikte yenir)
- Moğol Güveci (Fondü'nün çin usulüdür. Güneşte kurutulmuş et ve sebzelerin birlikte kaynatıldığı bir yemektir ve toplu olarak yenir)
- Shuijiao (Domuz et, frenk soğanı ve soğanla yapılan ve İtalyan'ların Ravioli'sine çok benzeyen bir yemek). Açık pazarlarda ve küçük restoranlarda çokça bulunur ve iyi bir atıştırmalıktır.
Güney
Bu bölgenin yemekleri, Çin'in en ilginçleridir. Guangzhou'daki gıda mağazaları bunu kanıtıdır ve yılan, köpek, kaplumbağa ve yaban kedileri gibi nadir ve egzotik hayvanların kullanıldığı yemekler, Batılı ziyaretçileri fazlası ile şaşırtır.
- Öğlenleri yenen Dim Sum
- Şehriyeli karides çorbası
Doğu
Şangay ve Zhejiang'da yemekler zengin ve lezzetlidir. Turşu çok tercih edilir. Deniz ürünleri, sıcak ve ekşi çorbalar, şehriye ve sebzeler bolca yer alır.
- La Mian (Şehriye yemeği), acılı biftek çorbası ile servis edilir.
- Xiao Long (Tavada kızartılmış domuz, sirkeye batırılarak yenir)
Batı
Sichuan ve Hunan yemekleri baharatlı, genelde ekşili ve biberlidir. Soya sosu, baharatlı soya peyniri ve fıstıkla kaplanmış tavuk gibi.
- Tatlı ve ekişili tavuk
- Sığır bifteği
Ulusal İçecekler:
- Pirinç şarabından elde edilen ve oldukça sert bir ulusal içki olan Maotai,
- Alman biralarını aratmayan yerel biralar
- Turistler ve ihracat için üretilen kaliteli kırmızı ve beyaz şaraplar.
Yasal içki İçme Yaşı: Çin'de böyle bir sınır olmasa da, 18 yaşın altındaki kişilere içki satışı Ocak 2006'da yasaklanmıştır.
Bahşiş: Resmi olarak böyle bir uygulama yoktur ancak giderek yaygınlaşmaktadır. Turistik oteller ve restoranlarda, tur rehberleri ve şoförlere verilir. Büyük otellerin restoranlarında ise faturaya dahil edilir.
Gece Hayatı
Ön rezervasyonlu restoranlarda gece hayatının örneklerini görmek mümkündür. Ayrıca opera, devlet sirki, bale ve tiyatro hemen her büyük şehirde bulunur. Çinliler genelde, sıradan bir yemekte, adet yerini bulsun gibisinden içki içerler. Barlar ve gece klüpleri sadece büyük kentlerde ve kozmopolit merkezlerde bulunur.
Karaoke, gece eğlencelerinin vazgeçilmez parçasıdır. Geleneksel müzik ve dans, Yunnan, Guizhou, Guangxi ve Sichuan gibi etnik grupların yoğun oldukları bölgelerde izlenebilir.
Alışveriş
Fiyatlar "Dostluk Mağazaları" adı verilen yerlerde devlet tarafından belirlenir, hepsine aynıdır ve pazarlık genellikle hoş karşılanmaz. Ancak sokağa çıkılınca ve yeşim taşı, antika seramik, yerel el ürünleri ve ipek giysilerin satıldığı pazarlara gidildiğinde pazarlık kıran kıranadır. 100 yıldan daha eski tarihli tüm antikalar, resmi makamların vurduğu kırmızı balmumu mühürü taşımak zorundadırlar ve yurtdışına çıkarmak için özel izin gerekir. Pekin'deki ünlü Panjiayuan antikalar ve ıvır zıvır satılan pazar, eskiden sadece hafta sonu açılırdı. Artık hergün açık olan pazar, yine de en iyi ürünlerini hafta sonu sergilemektedir.
Çin'in patlayan ekonomisi, kent ve kasabalarda binlerce mağazanın da açılmasına yol açtı. Hiç tahmin edilemeyecek yerlerden çok ucuza Çin malı giysiler, posterler, kitaplar, ünlü markalar ve yüksek teknoloji ürünleri satın alınabilir. Eğer bir tercüman varsa, alışveriş çok kolaydır. Büyük mağazalarda ise İngilizce bilen çalışanlar mutlaka bulunur. Yanıbaşınızda az da olsa İngilizce bilen birilerini her an bulabilirsiniz.
Pekin, Şangay ve diğer büyük kentlerde, birkaç katlı büyük mağazalar vardır ve çok çeşitli ürün satarlar. En iyi alışveriş Şangay'daki Nanjing Road ile Pekin'deki Wanfujing'deki alışveriş merkezleri ve marketlerden yapılabilir. Elişi ürünleri, doğrudan yerel üreticilerden veya elişi satan dükkanlardan alınabilir. Büyük mağazaların sanat ve elişi bölümlerinde de yerel elişi ürünleri bulunur. Yeşim taşlı mücevherler, nakışlar, el yazmaları, tablolar ve tahta, taş veya bambu oymalar en çok tercih edilen ürünlerdir.
Alışveriş sonrası tüm paketleri, şahsi olarak taşınmalıdır. Faturaların saklanmasında büyük yarar vardır. Otellerdeki mağazarlar ise diğerlerine oranla daha pahalıdır.
Alışveriş Saatleri
Haftanın hergünü 09:00-19:00 saatleri arasındadır. Ancak saatler bölgelere göre değişiklik gösterebilir.
Güney kesimlerinde muson iklimi hakim olan Çin’de, özellikle kuzeybatı kesimleri sert kara ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerdir. Kış mevsiminde Orta Asya üzerinde bulunan soğuk, kuru ve yüksek basınçlı hava, karalardan denizlere doğru bir rüzgara sebep olur. Yazın bu durum tam tersine olarak meydana gelir. Denizlerden karalara doğru esen rüzgarlar haliyle nemli olurlar.
Doğu kesimleri bilhassa yaz aylarında musonlar sebebiyle bol yağış alır. Batı kısımları yağış yönünden son derece fakir bölgelerdir.
Kuzey bölgelerinde temmuz ve ağustos ayları yağmur mevsimleridir.
Güneyde tropikal iklim sıcaklıklarına karşı kuzeyde kara iklimine uygun sıcaklıklar görülür. Yaz mevsiminde kuzey ve güney bölgeleri hemen hemen aynı sıcaklığa sahipken, kış aylarında sıcaklık farkı 35°C gibi büyük bir rakama ulaşır.
Kuzey bölgesi, kışın sert kara iklimi sebebiyle soğuk bir kış mevsimi yaşarken, güneyde ılıman bir ekvatoral iklim hüküm sürer.
Güneydoğuda uzun ve sıcak yazlar, özellikle Tibet ve Tsinghai platolarında ise çok uzun ve sert kışlar hüküm sürer. Burada yazlar aksine kısa ve sıcak geçer.
Arazi yapısı: Arazisinde çok sayıda dağlar, yüksek yaylalar, batısında çöller, doğusunda ovalar, deltalar, tepelikler yer almaktadır.
Deniz seviyesinden yüksekliği: En alçak noktası: Turpan Pendi -154 m; En yüksek noktası: Everest Dağları 8,850 m
Doğal kaynakları: Kömür, demir, petrol, doğal gaz, cıva, kalay, tungsten, antimon, manganez, molibden, vanadyum, alüminyum, kurşun, çinko, uranyum, hidro enerji
Çin'in, yaklaşık dört bin yıl geriye uzanan bir 'yazılı tarihi' vardır. Bununla birlikte üzerinde ideografik çizimlerin bulunduğu yaklaşık 6000 yıl öncesine ait kalıntılara ulaşılmıştır. Günümüz medeniyetinin temel taşlarını oluşturan kağıt, barut, pusula ve matbaacılık gibi pek çok buluşun kökenleri Antik Çin medeniyetine dayanmaktadır.
Binlerce yıl süren hanedanlar ardından, 20. yüzyılın başında cumhuriyet yönetimine geçen Çin'de 1949'da Komünist Parti ve Mao Zedong öncülüğünde Çin Halk Cumhuriyeti ilan edildi.
Çin Halk Cumhuriyeti Mao Zedong tarafından 1 Ekim 1949'da kuruldu. Mao her yönden sosyalist bir devlet kurmak için çalışmaya başladı. Stalin'in ölümüyle ülkede bir süre daha özgürlükçü bir atmosfer hakim oldu. Ama zamanla Mao eleştirilere kapalı ve yoldaşlarına güvenmez bir çizgi çizmeye başladı. 1958 yılında başlattığı modernleşme hareketi ve endüstri ile ziraati birleştirmeyi öngören düzenlemeleri büyük başarısızlığa uğrayan Mao politik açıdan zor durumda kaldı. Bu başarısızlığı 1960'larda partinin Maoistler ve pragmatistler olarak ikiye ayrılmasına neden oldu. Mao bir süre arka plana çekilse de halk arasında bir kült olmaya devam etti. Fakat ülkenin kurucusu devrimi tamamlamak istiyordu ve hala özellikle ordu tarafından destekleniyordu. Bu nedenle "kültürel devrim" adıyla yeni bir dizi çalışmayla politik hayata aktif olarak geri döndü. Zamanla çevresindeki hemen herkesle arası açılsa da, 1976 yılında ölene kadar kültürel devrimine devam etti.
Mao kültürel devrim üzerine düşüncelerini "Küçük Kırmızı Kitap" başlığıyla yayınladı. Bu kitap, ordunun da desteğiyle, kısa sürede milyonlarca kopya olarak çoğaltılarak halka dağıtıldı. Ona göre "kapitalist yol"u seçen herkese karşı bir çeşit savaş açan Mao, edebiyat ve sanat alanında da yoğunlukla propaganda içerikli sosyalist gerçekçilik akımını savundu.
1976 yılında Çin Komünist Partisi içinde " ılımlılar" ve "radikaller" olmak üzere iki kutup oluştu. Radikalleri; 82 yaşındaki Mao Tse-Tung'ım eşi Chian Chin yönetiyordu. Chou ölünce, Başbakanlığa Deng Şaoping'in gelmesi beklenirken, Hua Kuo-feng Başbakan oldu. Mao, 9 Eylül 1976'da 72 yaşında ölünce, eşi Chiang yönetiminde etkinliğini devam ettirmek istedi. Ancak, Başbakan Hua, hem parti başkanlığını ve hemde Askeri Komite Başkanlığını ele geçirdi. Bunun sonucu olarak Mao'nun eşi ve üç taraftarı tutuklandı. Bu, radikallerin mücadeleyi kaybetmesi demekti.
Çin Milli Kongresi, Şubat 1978'de, 1985 yılına kadar gerçekleştirilecek Dört Modernizasyon Programını kabul etti. Bu program ile; Tarım, Endüstri, Bilim, Teknoloji ve Savunma alanlarının, 1985'e kadar çağdaş şartlara kavuşturulması öngörülmekteydi. Fakat, programın maliyeti 600 milyar doları bulmaktaydı. Bu maliyet Çin'i yabancı sermaye teminine yöneltti. Komünist Partinin Mart 1978'de Deng Şaoping'i Başbakan yardımcılığına seçmesi sonucu Çin, önce Japonya yanaştı ve iki devlet arasında Şubat 1978'de 60 milyar dolarlık bir ticaret antlaşması imzalandı. Bu antlaşma, Çin ve Japonya arasında 1937'den beri devam eden savaş halini de sona erdirmiş oldu. Ağustos 1978'de Çin ile Japonya arasında " Barış ve Dostluk" antlaşması imzalandı ve Ekim 1978'de de Deng Şaoping Japonya'yı ziyaret etti. Böylece, Mao'nun ölümünden iki yıl sonra Çin, batıya açılmaya başladı.
Batıya açılmasının ardından hızlı bir büyüme içine giren Çin bugün, dünya politikalarını domine eden konumunu giderek sağlamlaştırmakta.
Pekin
Pekin, Beijing ya da Peking. Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkentidir. Ülkenin kuzeyinde yer alır.
Pekin, Çin'in gelişmesinde her zaman büyük rol oynadı. Diğer şehirlerden ve diğer ülkelerden çoğu insan Pekin'e daha iyi şartlara sahip iş fırsatları aramak için geldi.
Pekin, Jin hanedanlığı'ndan bu yana Yuan, Ming ve Qing hanedanlıklarında başkentlik yaptı. Bir çok tarihi esere sahiptir: Yaz sarayı, Gök tapınağı, Yeşil duvar.
Pekin'in anlamı Çince'de kuzeydeki başkent anlamına gelir. Bir zamanlar Ming hanedanlığı döneminde güneyde başkentlik yapan Nanjing'e karşılık bu isim verildi.
Çin Seddi - Shsnhaiguan'dan başlayıp doğuya kadar devam eden duvar 6400 km uzunluğundadır.
Saray Müzesi - 1406 - 1420 yılları arası inşa edilen Min ve Qing hanedanları sarayı
Yazlık Saray - 290 hektarlık bir alanı kaplamaktadır.
Cennet Tapınağı - 1420 yılında inşa edilen, 273 hektarlık bir alana sahip, eski mimarisiyle en büyük komplekse ait tapınak.
Tian an men Meydanı - Dünyanın en büyük meydanı.
Ming mezarları, Beiha parkı, yuan Ming mevkisi, Yuan sarayı, Fragrant tepesi, Uyuyan Budanın tapınağı, beijng hayvanat bahçesi, Peking man mağrası
Şangay
Çin'in en büyük kentidir. Çin'in doğu sahilinde Yangtze nehri deltasında kurulu olan kent, oldukça kalabalıktır. Ayrıca Şangay, Çin Halk Cumhuriyeti'nin en önemli liman kentidir.
Tianjin
Shushang parkı, Xinggang, Tiajin müzesi, Eski Dulesi tapınağı
Chenyde
8 tapınaklar, budist manastırı
Qinhuangdao
Lao Long Tou, Meng Jiangnu tapınağı, Yansai gölü
Taiyuan
Jınsi, Twin Pagoda tapınağı, Chongshan tapınağı, Tianlongshan mağrası
Shonyang
İmperyal sarayı
Dailan
Xinhai parkı, Kaplan plaj parkı, siyah taş kayalığı, Fujiazhuang turist merkezi, doğal bilim müzesi
Changchun
Changchun film stüdyosu, Nanhu parkı, Jingyue gölü