Arap Yarımadasının güneydoğu köşesinde bulunan bir devlet.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Muskat
Para Birimi: Umman Riyali
Yüzölçümü: 212.460 km²
Saat Farkı: + 4
Komşuları: Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen.
__________________________________________________________________________________________
Umman Diplomatik Birimler
Ankara Büyükelçiliği
Mahatma Gandi Caddesi, No.63. 06700 GOP, Ankara
Telefon: 447 06 30-31
Faks: 447 06 32
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma 09:00-15:00
İstanbul Fahri Konsolosluğu
Rumeli Cad. 16 Ogan Apt. Kat 6, 80220 Şişli İSTANBUL
Telefon: (0212) 230 83 84
Faks: (0212) 231 27 32
Yiyecek - İçecek
Son yıllarda birçok restoran açılmasına rağmen çoğunluk otellerde yeme alışkanlığını sürdürmektedir. Arap, Hint, Doğu, Avrupa ve uluslararası mutfaklardan birçok seçenek bulunur. Kahve evleri oldukça gözdedir.
Bilinmesi Gerekenler: Garsonla servis uygulanır. İslam kurallarına göre alkol yasaktır ancak çoğu otel ve restoran içki servisi yapar. Turistleri, sadece içki satma ruhsatı olan otel ve restoranlarda içki içmesine izin verilir. Bunun haricindeki mekanlarda tüketim için izin alınması gereklidir.
Ulusal Spesiyaller;
- Shuwa (Kokulu otlar ve baharatlarla birlikte yeraltı fırınındai yaklaşık iki gün boyunca pişirilen bir et yemeği)
- Mashuai (Limon ve pilavla servis edilen uskumru kızartması)
- Maqbous (Safran ve diğer baharatlar, kırmızı veya beyaz etle pişirilmiş pilav)
- Helva (Kahverengi şeker, yumurta, bal ve baharatlarla yapılan tatlı yemek)
- Lokhemat (Kakule ile tatlandırılmış, un ve bira mayasından yapılan toplar dondurulur ve tatlı misket limonu ve kakule şurubu ile servis edilir)
Ulusal içecekler;
- Kahve (Serttir ve helva ve lokhemat yanında verilir)
Bahşiş: Giderek yaygınlaşmaktadır ve % 10 bahşiş uygundur.
Gece Hayatı
Muscat'ta birkaç bar ve gece klübü bulunur. Bunların çoğu da otellerdedir. Arap, Hint ve Avrupa filmlerini oynatan üç tane klimalı sinema salonu ile bir açık hava sineması vardır.
Alışveriş
Modern tarzda mağazalar Ruwi ile Qurum'dadır. Matrah ile Nizwa'da iki büyük yerel pazar kurulur. Geleneksel el işleri, gümüş ve altın mücevherat, yerel kamalar, kahve cezveleri, eyerler, tütsüler, el yapımı giysiler, halılar, sepetler ve deve koşumları tercih edilen ürünlerdir. 50 yıldan daha eski kamalar, büyük olasılıkla ülke dışına çıkarılamaz. Bu tip ürünleri almadan önce Ulusal Miras ve Kültür Bakanlığı listelerini kontrol etmekte yarar vardır.
Alışveriş Saatleri
Cumartesi-Perşembe günleri arasında 08:00-13:00 ve 16:00-20:00 saatleri arası açıktır. Pazar yerleri ise 08:00-11:00 ve 16:00-19:00 saatlerinde açık olur. Cuma günleri birçok mağaza kapalıdır. Ramazan ayında, açılış saatleri bir saat daha geçtir.
Umman dünyanın en sıcak ülkelerinden birisidir. Sıcaklıklar ekseriya 54° C’ye kadar ulaşır. Rubulhali Çölüne hemen hemen hiç yağmur düşmez.
Umman’ın büyük bölümü kıraç tepeler ve ovalar, kumlu düzlükler ve çöllerle kaplıdır. Umman Körfezinin geri bölgesinde kalan topraklar dağlık olup, ülkenin en yüksek noktası (3017 m) olan Akdar Dağı buradadır.
Ülkenin en verimli kısımları Maskat’ın kuzeybatısındaki Batinah Ovası ve Güney Dofar eyaletinde dağlarla deniz arasında kalan hilal şeklindeki toprak parçasıdır. Kuzeyde meşhur Rubülhali Çölü yer alır.
On altıncı yüzyıl başlarında Portekiz, Maskat Limanını ve iç bölgenin önemli bir kısmını ele geçirdi. Ummanlılar yavaş yavaş İran Körfezindeki ve Doğu Afrika kıyısı yakınındaki deniz ticaret yollarını kontrol altına aldılar. Bir ara Sokotra, Zengibar ve Doğu Afrika topraklarının bir kısmı Umman Devletine bağlandı.
On dokuzuncu yüzyılda Umman, İngiltere ile İkinci Dünya Savaşından sonra da devam eden özel bir dostluk kurdu.
1970’te Sultan Said bin Teymur, oğlu Kabus tarafından tahttan indirildi. Yeni sultan, o zamana kadar Maskat ve Umman olan ülkenin ismini Umman Sultanlığı olarak değiştirdi. ABD ile ekonomik ve askeri yardım anlaşmaları sonucunda, ABD kuvvetleri 1980’de Hint Okyanusu civarında deniz ve hava üsleri elde etme imkanını buldu.
Muscat limanının doğu tarafındaki kayalıklara 16. yüzyılda Portekizliler tarafından yapılmış olan Al-Jalali Kalesi, Muscat Koyu'nu tepeden gören 16. yüzyıla ait Al-Mirani Kalesi, İslamiyet öncesi döneme ait olmasına rağmen sürekli restore edilerek kullanılmış olan Nakhl Kalesi, Batina ovasında Persler harabeleri üzerine inşa edilmiş Al-Jalab ve Al-Akhdar Kaleleri, Beyaz Kale olarak da bilinen ve 4. yüzyılda inşa edilmiş ilgi çekici bir yapı olan Sohar Kalesi, gizli geçitleri ve sahte kapıları ile 360 derecelik bir görüşe sahip Nizwa Kalesi, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ve 9. yüzyılda inşa edilmiş Bahla Kalesi görülmeye değerdir.
Doğal Tarih Müzesi, Ulusal Müze, tarih öncesi eserlerin yer aldığı Umman Müzesi, bitki ve hayvan türlerinin sergilendiği Salalah Müzesi başta olmak üzere çok sayıda müze gezilebilir.
MÖ 3000 civarındaki yerleşimlerin kalıntılarının yer aldığı Samhuram, Ay Tanrısı Tapınağı ile görülmeye değer bir yerdir. 10. yüzyılda kurulmuş olan Al-Blaid harabeleri, MÖ 100 civarında kurulmuş ancak depremle yıkılmış olan Ubar harabeleri, elle şekillendirilmiş taşlardan yapılmış olan Al-Manzifah harabeleri, yüzyıllardır yerleşim yeri olan teraslı bahçeleri ile Misfat Al-Abriyeen, bir zamanlar önemli bir ticaret merkezi olan ancak pek az kalıntısı mevcut Qalhat ile UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Mö 3000 civarından kalma Bat Mezarları ilgi çekicidir.
Al-Jabal Al-Akhdar (Yeşil Dağ), 2980 m'lik zirvesi, mükemmel iklimi, zengin bitki ve hayvan türleri, şelaleleri ve manzarası ile görülmesi gereken yerlerdendir.
Ülkenin en yüksek noktası olan 3009 m'lik Jabal Shams (Güneş Dağı), 2000 metreden sonra ancak arazi araçları ile ulaşılabilen bir dağdır. 1000 metreden daha derin kanyonları, dik uçurumları ve nefes kesen manzarası ile macera sevenler için bulunmaz bir yerdir.
Barka sahilinden 2 km. açıkta yer alan Al Sawadi adası dalma, su kayağı ve tenke gezileri ile gözdedir. Yüzlerce kuş türü ve kaplumbağaların görülebileceği sakin bir doğaya sahiptir.
Muscat'tan 185 km. uzaklıkta bulunan Misfat Al Arabiyeen, eşsiz doğası ile Yeryüzündeki Cennet olarak da bilinir.
Ras Al Hadd ve Ras Al Jinz'de dev deniz kaplumabağa yavrularını toplayıp deniz bırakmak, ilginç ve unutulmaz bir deneyimdir.
Muson zamanı yüzlerce şelalesi ile Darbat Vadisi, 26 km. uzunluğundaki Bani Auf Vadisi, Şeytan Geçidi olarak bilinen 1700 m, derinliğe ve bazı noktalarda 12 m. kadar birbirine yaklaşan duvarları ile Dhiqah Vadisi, zengin doğası ile Tiwi Vadisi, şelalelerinin dibindeki geniş havuzları ile yüzmek için mükemmel olanaklar sunan Shab Vadisi, doğanın sesinden başka ses olmayan Bani Khalid Vadisi doğa meraklılarının çekim merkezleridir.
Dünyanın en büyük mağaralarından biri olan Teiq, her geçen gün daha çok ziyaretçiyi çekmektedir. Deniz manzaralı Al-Merneif mağarası, ulaşılması kolay ve enfes bir dağ manzarasına sahip Razzat mağarası, iki bölümden oluşan ve piknişçilerin tercihi Ettein mağarası, sarkıt ve dikitlerinin yanı sıra restoran ve bir müzenin de yer aldığı 2700 metre uzunluğundaki Al-Hoota mağarası ile dünyadaki en büyük üçüncü mağara olan Majlis Al-Jin mağarası mutlaka görülmesi gereken yerlerdir.
Dünyadaki en büyük çöl olan Empty Quarter 1000 km. uzunluğunda ve 500 km. genişliğindedir. Gece dondurucu, gündüz ise 60° C sıcaklığı ile dünyadan başka bir yer gibidir. Eskiden deve kervanları ile geçilen çöle bugün arazi araçları ile turlar düzenlenir.
Sharqiah Sands çölü, 9000 m2'lik yüzölçümü ile turistlerin gözde mekanlarındandır.
Ülkede çok sayıda sıcak su kaynağı bulunur ve tedavi amacıyla ziyaret edilir.
Sahil kesimler ve sulak vadilerde ise çok sayıda kuş ve hayvan türü görülebilir.