Tayvan, Doğu Asya'da Çin'in ve Japonya'nın güneyinde, Filipinler'in kuzeyinde bir adadır.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Taipei
Para Birimi: Yeni Tayvan Doları
Yüzölçümü: 35.980 km²
Saat Farkı: + 8
Komşuları: Ada ülkesidir.
__________________________________________________________________________________________
Yiyecek - İçecek
Çinliler, mutfaklarını "Mükemmel uyumun eski sanatı" olarak tarif ederler: Göze hitap eden, ağzı sulandıran ve damağa zevk veren sanat. Pişirme tarzları Canton, Pekin, Şangay, Szechuan, Tayvan gibi bütün Çin'den ve Moğolistan'dan biraraya toplanmıştır. Çoğu otel batı ve Çin mutfaklarından örnekler içeren restoranlara sahiptir ve bazı daha büyük oteller, Çin mutfağını değişik tarzlarını birarada sunarlar.
Bilinmesi Gerekenler: Restoranlarda, daima masaya servis uygulanır. Bazı otellerde ayakta barbekü servisi de mevcuttur. Alkollü içkiler konusunda herhangi bir izin söz konusu değildir ve yaygınlıkla bulunabilir.
Ulusal Spesiyaller
- Canton yemekleri: Maun cevizi ile birlikte karides kızartması, derin dondurulmuş yeşillikler ve meyveli pastalar.
- Pekin yemekleri: Pekin ördeği, haşlanmış karides, biber salçalı yılanbalığı, salçalı kabaklı jambon.
- Szechuan yemekleri: Ma Anne'nin soya peyniri, sarmısaklı patlıcan, biber salçalı kızarmış karides, Gingko fıstıklı kıyılmış tavuk, kızarmış ekmek.
- Şangay yemekleri: Tavuklu köpekbalığı yüzgeci, mantarlı yengeç, Ningpo (yılanbalığı kızartması), köpekbalığı yüzgeci çorbası, alabalık.
- Tayvan yemekleri: Fıstık yağlı yeşillik, tatlı-ekşili pirzola, salçalı soya peyniri, istiridye omleti ve sayısız değişik deniz ürünü.
Bahşiş: Yerleşmiş bir gelenek olmasa da, giderek yaygınlaşmaktadır. Otel ve restoranlarda, faturaya % 10 oranında eklenir ve bunun haricinde bir bahşiş beklenmez.
Gece Hayatı
Tayvan, gece hayatı açısından bir bolluk ülkesidir ve Taipei, geceleri tamamen canlıdır. Batı tarzı eğlencelerin bulunduğu otellerin yanısıra diskolar, klüpler, restoranlar ve sinemalar bulunur. Japon tarzı karaoke barların benzerleri, burada da oldukça gözdedir. Ayrıca birahanelerde fıçı ve bardak bira satılır. Tienmu'da açıkhava birahaneleri oldukça fazladır.
Bütün gün ve akşam boyu açık olan geleneksel çay evleri ile modern kafeler mevcuttur. Çay yetiştirilen Mucha'da, bütün gece açık çay evleri bulunur ve yerel çayları yudumlamak için idealdirler. İyi kalite yemekler ve atıştırmalıklar da servis edilir. Buralar, özel kutlamalar için en gözde mekanlardır.
Taipei'de modern ve geleneksel eşyaların satıldığı gece pazarları kurulur. Israrla görkemli bir parça peşinde dolaşan gezginler ve kelepir avcılarının uğrak yerlerinden biridir. Pazarlık için kağıt-kalem bulundurmakta yarar vardır çünkü satıcıların çoğu sadece Çince konuşur. Taipei'nin en büyük gece pazarı, kesinlikle Shihlin Gece Pazarı'dır ve iyi kalite giysi ve gıdaları ile tanınmıştır. Bu arada bazı mağazalar, geceleri de açık olur.
Alışveriş
Alışverişin en yollarından biri, bahsedilen gece pazarlarıdır. Formoza yosunundan paspaslar, şapkalar, el çantaları ve terlikler, bambu ürünleri, Çin müzik aletleri, kostümlü bebekler, ipekten yapılmış el boyaması saray fenerleri, seramikler, hint meşesi mobilyalar, mercan, yeşim taşı, hasır yaygılar, pirinç işleri, el yapımı ayakkabılar, kumaşlar ve tahta veya mermerden yapılma kişiye özel yemek çubukları özellikle tercih edilirler.
Alışveriş Saatleri
Pazartesi-Cumartesi günleri arası 10:00-22:00 saatleri arasında açıktır. Bazı mağazalar 24 saat açıktır.
Tayvan adası Çin'in güneydoğu sahillerinden 200 km uzakta Tayvan Boğazı'nın karşısındadır.
Doğu kıyıları oldukça dağlıktır. Batı sahili ise düzdür; nüfusun büyük kesimi burada yerleşmiştir.
Tayvan'da sub-tropikal iklimi görülür. Kış ayları genelde yağışlıdır. Mayıs ayında ise "Erik Yağmurları" görülür. Haziran-Eylül arasında oldukça sıcak ve nemli bir hava hakimdir. Kimi zaman Ağustos - Eylül aylarında şiddetli tayfunlar meydana gelir.
Tayvan'da ilk insan yerleşimleri günümüzden 30.000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. 4.000 yıl önce ise bugün Tayvan aborijinleri adaya yerleşmiştir. Çinlilerin Ming Hanedanlığı döneminden başlayarak adaya yerleştikleri bilinmektedir.
1544'te adaya çıkan Portekizli denizciler buraya güzel ada anlamına gelen Ilha Formoza adını vermişler, ancak Tayvan'ı sömürgeleştirmeye kalkmamışlardır. Kısa süreli Hollanda sömürge döneminin ardından Tayvan Çin'e bağlanmıştır.
Birinci Çin-Japon Savaşının ardından Qing Hanedanlığı tarafından Japonya'ya terk edilen ada, 1895-1945 yılları arasında Japon kolonisi olarak kalmış, 1945'te İkinci Dünya Savaşı sona erdikten sonra, o dönem Çin'e hakim olan Çin Cumhuriyeti'ne iade edilmiştir.
İkinci Dünya Savaşı sonrası Çin'de Milliyetçi Parti ile Komünist Parti arasında devam eden iç savaş 1949'da Komünist Partinin kesin zaferiyle sona ermiştir. Tayvan'a sığınan KMT lideri Chiang Kai-Shek Olağanüstü Hal ilan ederek, KMT dışında her tür partinin faaliyetlerini yasaklamıştır.
Soğuk Savaş nedeniyle Batıyla tüm ilişkileri kopan Çin'i, 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de Tayvan'daki Çin Cumhuriyeti temsil etmiştir. 1970'lerde ABD'nin Pingpong Diplomasisi sayesinde Çin ile ABD ilişkileri düzelmiş ve Çin Halk Cumhuriyeti (PRC) tüm Çin'i temsilen BM'ye kabul edilmiştir.
1975'te Chiang Kai-shek'in ölümü üzerine başlayan Tayvan'ın demokratikleşme süreci,1978'de Başkanlığı devralan Chiang Ching-kuo döneminde hızlanmıştır, 1948'de yürürlüğe giren Olağanüstü Hal, 1987 yılında nihayet sona ermiştir. 1996 yılında seçimle işbaşına gelen ilk Tayvan Başkanı Lee Denghui'yi 2000 yılında Tayvan Bağımsızlığı taraftarı Chen Shuibian takip etmiştir.
Ülkede 3000 m.'den yüksek 258 dağ bulunu ve dağcılar tarafından Tayvan, en çok tercih edilen yerlerdendir. Dağlar etrafında kurulmuş olan altı adet ulusal park volkanik kraterler ve göllerden, tropik bitki örtüsüne ve hayvan türlerine kadar zengin yaşamı ile doğa tutkunlarının görmesi gereken yerler arasındadır.
Pasifik Okyanusu kıyında yer alan ülkede yunuslar, tropik deniz hayvanları, büyüleyici mercan resifleri ve çeşitli bitki türleri ile hareketli ve canlı bir yaşam tekne gezileri, tüplü ve şnorkelli dalışlarla görülebilir.
Sayısız göçmen kuş ve yerel türü barındıran sulak alanlarında oluşturulmuş parklarda, kuş gözlemleri yapılabilir ve el değmemiş doğal yaşam yakından izlenebilir.
Taipei'de bulunan 508 metre yükseliğindeki Taipei 101 alışveriş merkezi ülkenin modern bir meydan okuması gibi yükselir. Ken dışında yer alan 620 bin kültürel eser bulunan ve Çin'in 5000 yıllık tarihinin sergilendiği Ulusal Müze mutlaka gezilmelidir.
Sakin dağları ve berrak suyu ile Sun Moon Gölü, en gözde dinlenme yerlerinden biridir. Yushan, ülkenin en büyük ulusal parkıdır ve temiz dağ havası ile ziyaret edilebilir.
Adanın doğusunda yer alan Kenting, deniz ve karayı içine alan ulusal parkı ile öne çıkar. Göçmen kuşlar, kıyı ormanları, mercanlar, torpik kumsallar birarada bulunur.
Taroko Ulusal Parkı, dağları ve mermer kanyonları ile ünlüdür. Milyonlarca yılda oluşmuş kanyon, barındırdığı ilginç hayvan ve bitki türleri ile ilgi çekicidir. Şelaleleri, kanyon duvarlarındaki kırlangıç yuvaları ve büyüleyici manzarası ile mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.