Tacikistan, Orta Asya'da denize çıkışı olmayan bir ülkedir.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Duşanbe
Para Birimi: Somoni
Yüzölçümü: 143.100 km²
Saat Farkı: + 5
Komşuları: Afganistan, Çin, Kırgızistan, Özbekistan.
__________________________________________________________________________________________
Tacikistan Diplomatik Birimler
Ankara Büyükelçiliği
Diplomatik Site, Ferit Recai Ertuğrul Cad., No: 20, ORAN 25009 Ankara
Telefon: 491 16 07- 491 17 08
Faks: 491 16 03
Yiyecek - İçecek
Geleneksel Tacik yemeği helva ve çay gibi tatlılarla başlar, çorbalarla devam eder ve sondaki pilav öncesi et mutlaka yenir.
Bilinmesi Gerekenler: Otel Oktyabrskaya'da bulunan ve gece 22:00'de kapanan restoran dışında, gece açık restoran yoktur.
Ulusal Spesiyaller
- Geniş bir tavada koyun eti, kıyılmış sarı şalgam ve pirincin birarada pişirildiği Pilav, Orta Asya'daki diğer benzerleri gibidir.
- Shashlyk (Şişe takılan ve kömür ateşinde pişirilen koyun eti, ince doğranmış soğan ve mayasız ekmek Lipioshka birlikte servis edilir). Restoranlarda ve sokaklarda satılır.
- Mantı
- Etli sebze çorbası Shorpur
- Shorpur'a benzeyen ancak şehriye ile yapılan Laghman
- Pirmeni (Parça et, şehriye ve sebzeler birarada pişirilir, Ravioli'ye benzer. Hem sebze çorbasıdır, hem de değildir)
Ulusal İçecekler
- Çay en gözde içecektir ve heryerde rahatlıkla bulunur.
- Bira, votka, şarap, brendi ve şampanya birçok restoranda düzensiz de olsa bulunur. Eğer restoranda mevcut değilse, kendi yanınızda getirmenize itiraz edilmez.
- Kefir
Gece Hayatı
Hotel Tajikistan'da, çoğu akşam açık olan bir bar mevcuttur. Matine sayısı azalmış olsa da gösterilerine hala devam eden bir opera ve bale hizmet vermektedir. Duşanbe sokakları, saat 20:00'den sonra ise çöl kadar ıssızlaşır.
Alışveriş
Yokluklara Tacikistan'da alışılmıştır. Hotel Tajikistan'ın arkasında kurulan pazarda, gıda ve bazen de elişleri bulmak mümkündür. Shokmansur pazarında ağırlıklı olara gıda bulunur. Prospekt Rudaki'nin köşesindeki sanat galerisinde yerel sanatçıların eserleri sergilenir ve satılır. Galerinin altında ise bir hatıra eşya dükkanı bulunur.
Alışveriş Saatleri
Gıda dükkanları Pazartesi-Cumartesi günleri arası 09:00-17:00 saatleri arasında açıktır.
İklimi: İç kısımlarda kıtasal, Pamir dağlarında yarı çöl ve kutupsal iklim görülür.
Arazi yapısı: Pamir ve Alay dağları yer şekillerini oluşturur; Fergana Vadisi kuzeyde, Kofarnihon ve Vakhsh vadileri güneybatıda yer alırlar.
İran kökenli bir halk olan Tacikler, milattan önce sırasıyla Perslerin, Büyük İskender’in ve onun ardından kurulan devletlerin hakimiyetleri altında kaldılar. Yedi-sekizinci asırlar arasında Müslüman Araplar Taciklerin yaşadığı bölgeyi fethettiler ve buralara Maveraünnehr ismini verdiler. Kısa zamanda Müslümanlığı kabul eden Tacikler, bölgeye hakim olan Türklerin kültür ve dillerinden büyük ölçüde etkilendiler.
Tacikler 15. asırdan 18. asrın ortalarına kadar Buhara Hanlığının hakimiyeti altında yaşadılar. Daha sonra Ceyhun Irmağının güneyinde ve güneybatısındaki toprakları ele geçiren Afganlar, Taciklere hakimiyetlerini kabul ettirdiler. Tacik topraklarının büyük bölümü 1860’lı yıllarda Rusların eline geçti. Buhara Hanlığı ise 1868’de Rusya’nın hakimiyetini kabul etti.
Rusya’daki 1917 Ekim Devriminden sonra Taciklerin yaşadığı toprakların bir bölümü Türkistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetine bağlandı. Bugünkü Tacikistan topraklarının böyük bölümünü içine alan Buhara Hanlığında 23 Ağustos 1920’de yönetime el koyan devrimciler, Ekim ayında Buhara Sovyet Halk Cumhuriyetini kurdular.
Buhara Sovyet Halk Cumhuriyeti ile 1924’te Türkistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetine bağlı Tacik toprakları birleştirilerek Tacikistan Özerk Cumhuriyeti kuruldu. İdari olarak Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetine bağlıydı. 1929’da Sovyetler Birliğini meydana getiren 15 cumhuriyetten biri haline getirildi.
Sovyetler Birliğinde 1989’da başlayan reformlar Tacikistan’da da köklü değişikliklere sebep oldu. İlk çok partili seçimler yapıldı. Ülke yeni bir siyasi ve ekonomik döneme girdi. Tacikistan 1991’de bağımsızlığını ilan etti ve aynı sene Bağımsız Devletler Topluluğuna katıldı.
Gölleri ile ünlü Tacikistan'ın en güzel göllerinden biri olan İskanderkul, Fann Dağları'nda yer alır. Üçgen şeklindeki ve 72 m. derinliğindeki gölün adı Büyük İskender'den gelmektedir ve İskender'in Gölü anlamındadır.
25 km. çapında ve 3900 m. yükselikte bulunan Kara-Kul, bir meteor krateri olarak oldukça ilgi çekicidir.
Küçük Kara-Kul ise bir buzultaş gölüdür ve 300 m. derinliğindedir. 1911 yılında Murghab Nehri'nin bir deprem sonucu tıkanması ile oluşmuş Sarez Gölü 56 km. uzunluğu ve birkaç yüz metre derinliği ile doğanın gücüne yaşayan bir kanıttır. Afganistan sınırında bulunan Zorkul gölü ise Pamir ve Hindikuş dağları arasında yer alır ve muhteşem bir doğal güzelliğe sahiptir.
Deve, ayı, eşek, kurt, çakal, tilki, rakun, baykuş, akbaba, kartal ve şahin gibi onlarca hayvanın bulunduğu Duşanbe Hayvanat Bahçesi ayrıca ziyaret edilebilir.