Doğu Afrika'da yer alan ülke, büyük sosyal ve siyasi çalkantı içindedir.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Hartum
Para Birimi: Sudan Sterlini
Yüzölçümü: 2.505.810 km²
Saat Farkı: + 3
Komşuları: Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mısır, Eritre, Etiyopya, Kenya, Libya, Uganda.
__________________________________________________________________________________________
Sudan Diplomatik Birimler
Ankara Büyükelçiliği
Sancak Mahallesi, Tiflis Cad. No. 16, 06550 Çankaya, Ankara
Telefon: 441 38 84 - 85
Faks: 441 38 86
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma: 09.00-15.00
İstanbul Başkonsolosluğu
Menekşeli Sok., No: 16, 1. Levent İstanbul
Telefon: (212) 281 74 41 - 42
Faks: (212) 269 09 63
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma: 09.00-15.30
İstanbul Fahri Konsolosluğu
Etiler Sokak No:1, 80630 Etiler İSTANBUL
Telefon: (0212) 287 68 50
Faks: (0212) 287 68 51
Yiyecek - İçecek
Hartum ve Port Sudan'da uluslararası mutfaklardan örnekler sunan otel restoranlarından başka birkaç tane Yunan ve Orta Doğu restoranı da bulunur. Eğer bir Sudan'lının evine davet edilirseniz, çok daha egzotik yemeklerle karşılaşırsınız.
Bilinmesi Gerekenler: Şeriatla yönetilen ülkede alkollü içkiler, tamamen yasaktır.
Ulusal Spesiyaller
- Lifli yiyecekler ağırlıktadır.
- Dura (Sebzeli mısır veya darı)
Bahşiş: Gerekli değildir.
Gece Hayatı
Ulusal tiyatro, konser salonu, sinemalar, açık hava eğlenceleri ve otel organizasyonları gibi en iyi seçenekler Hartum ve Omdurman'dadır.
Alışveriş
Gıda, yerel elişleri, baharatlar, mücevherat ve gümüş işleri satılan pazarlar bulunmaktadır. Sepetler, fildişi, altın ve gümüş çeşitli elişleri özellikle tercih edilirler. Ancak çita derisi kesinlikle satın alınmamalıdır. Çita avı kesinlikle yasaktır ve koruma altında bir türdür.
Alışveriş Saatleri
Cumartesi-Perşembe günleri arası 08:00-13:30 ve 17:30-20:00 saatleri arasında açıktır.
Sudan’ın tropikal iklimi kuzeyden gelen kuru hava ve güneyden gelen nemli hava kütlelerinden büyük ölçüde etkilenir. Kuzeyin kuru hava kütlesi kışın soğuk ve yazın sıcak getirir. Düşük bir nem oranına sahiptir ve ortalama sıcaklığı 47 dereceyi bulur. Güneyin nemli hava kütlesi ise Atlantik ve Hint Okyanuslarından Sudan’a yüksek nem ve bol yağış getirir. Kuzeyde, özellikle çöl bölgesinde ise hemen hemen hiç yağış görülmez.
Ülkenin batısı, güneyi ve doğusu, bazı yerleri 3000 m’ye kadar ulaşabilen dağlar ve tepelerle çevrilmiştir. Güneybatıda Nil Havzası ile Kongo Havzasını yine bu dağlar ayırmıştır. Nil, Sudan’ın en önemli fiziki özelliğidir. Nehir ülke boyunca akar.
Kuzeydoğu Sudan bölgesinde, dik Kızıldeniz Tepeleri yer alır. Batıda Darfur bölgesinde bulunan yaklaşık 3070 m yüksekliğindeki Marra Dağı, volkaniktir. Orta kısımda granit tepelerden meydana gelmiş Nuba Dağları bulunur. Yükseklikleri 900 m civarındadır. Uganda sınırında yer alan Dongotona ve Tmatong dağları umumiyetle tropikal ormanlarla kaplıdır. Ülkenin en yüksek yeri olan Kinyeti Dağı burada olup, yaklaşık 3187 m’dir.
Sudan’ın sadece kuzeyi dağsız olup, açık ve geniş çölün başlangıcıdır. Nil Nehrinin doğusunda kalan çöllere Nubian Çölü ve batısında kalanlarına ise Libya Çölü adı verilir. Ülkenin dörtte birine yakın bir bölümü çöldür.
Araplar, Afrika'ya girdikten sonra zencilerin yaşadığı ve Kızıldeniz kıyılarından başlayarak Batı Afrika'ya kadar uzanan geniş bir alana Biladu's-Sudan (Siyahlar Ülkesi) adini vermişlerdi. Daha sonra "Bilad" kelimesi atılarak bu bölgeye sadece Sudan denmiştir.
Bugünkü Sudan ise, Doğu Sudan denilen bölgedir. Mısır’a yerleşen Müslümanlar 7. yüzyılın ortalarından itibaren Sudan’ı ele geçirmek için birtakım askeri hareketler gerçekleştirdiler.
1517'de Osmanlı Devleti'nin Mısır’ı fethetmesi Sudan'da etkisini gösterdi. Ancak aynı dönemde Sudan'da varlığını sürdüren Funj İmparatorluğu da güneye doğru kayarak varlığını sürdürdü. Mısır valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa 1821'de Funj İmparatorluğu’nun üzerine ordu göndererek Sudan topraklarını ele geçirdi.
1899'da İngilizler ülkeyi ele geçirdiler. Sudan 1 Ocak 1956'da bağımsızlığını elde edinceye kadar İngiliz işgalinde kalmıştır.
Günümüzde ülke çok büyük iç kargaşa yaşamaktadır.
Başkent Hartum'daki deve pazarı ve Arap çarşısı yerel el ürünleri alınabilecek en iyi yerlerdir. İyi düzenlenmiş Ulusal Müze'de çeşitli tarihi ve sanatsal eser sergilenir. Müzedeki arkeolojik eserler MÖ 4000 ve daha öncesine aittir. Khalifa Müzesi'nde ise ülkenin yakın tarihi ile ilgili eserler mevcuttur.
Nil boyunda gezinti yapılabilir. Gün batımı büyüleyicidir. Sudan'daki en önemli arkeolojik alanlar Hartum'un kuzeyinde ve Nil kıyısındaki Bajrawiya, El Kurru, Meroe, Musawarat, Naga ve Nuri'dir.
Hartum'un güney doğusunda Etyopya sınırına kadar olan bölgede 6475 km2'lik dünyanın en büyük ulusal parklarından biri olan Dinder Ulusal Parkı yer alır. Aslan, zürafa, leopar, Afrika ceylanı, antilop, akbaba, pelikan, leylek, balıkçıl ve ördek gibi onlarca vahşi hayvan türünün bulunduğu parka üç günlük özel turlar düzenlenir.
Berrak suyu, çeşitli balık türleri, mercan resifleri ve sualtı bitki türleri ile Kızıl Deniz önemli bir çekim alanıdır. Denizin yanı sıra 1200 m. yükselikteki Erkowit ise temiz dağ havası ve sürekli yeşil olan bitki örtüsü ile etkileyicidir.
Ülkenin batısındaki Jebel Marra, 3100 m. yükselikliği, şelaleleri, volkanik gölleri ve ılıman iklimi ile gözde bir dinlenme yeridir.
Ülkenin güneyi ise yeşil ormanları, açık düzlükleri, şelaleleri ile filler, gergedanlar, antiloplar, öküzler, zebralar, timsahlar, sırtlanlar, su aygırları, bufalolar ve soyu tükenmekte olan pabuçgagalı gibi yüzlerce türe ev sahipliği yapar. Bölgede avlanmak ise yasaktır.
Kızıl Deniz'de yüzme, mercan resiflerine dalma ve barakuda, köpekbalığı ve morina avı yapılabilir.