Slovakya, Orta Avrupa'da, Polonya'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Eski Çekoslovakya'nın bir parçasıdır.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Bratislava
Para Birimi: Euro
Yüzölçümü: 48.845 km²
Saat Farkı: + 1
Komşuları: Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Ukrayna.
__________________________________________________________________________________________
Slovakya Diplomatik Birimler
Ankara Büyükelçiliği
Atatürk Bulvarı No. 245, 06692 Kavaklıdere, Ankara
Telefon: 467 50 75 – 76
Faks: 468 26 89
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma: 08.00 – 16.00 Vize bölümü: Pazartesi-Cuma: 10.00 – 12.00
İstanbul Başkonsolosluğu
Güvercin sok., No:8, 34330 1. Levent I., İstanbul
Telefon: (212) 317 94 30 , 317 94 31
Faks: (212) 317 94 29
İzmir Fahri Konsolosluğu
Boromik Tütün Sanayi ve Tic. A.Ş. 1600 Sok. No: 17, 35010 Bayraklı-İZMİR
Telefon: (0232) 486 04 35, 426 04 35
Faks: (0232) 486 10 72
Edirne Fahri Konsolosluğu
Esat Pasa Caddesi No:1, 21100, Edirne
Telefon: (0284) 212 01 74
Faks: (0284) 225 11 61
Yiyecek - İçecek
Slovak mutfağı, Avusturya, Almanya ve Macar etkilerini barındıran eski Slav dönemine kadar uzanmaktadır. Slovak yemekleri çorbalar, lapalar, kaynamış ve pişmiş sebzeler, kızarmış ve tütsülenmiş etler ve mandıra ürünlerini de içerecek şekilde çok çeşitlidir. Slovak spesiyalleri genelde tatlı veya baharatlıdır, un ve hamur içerir.
Popüler içecekleri arasında Slovak birası, şarap ve maden suyu vardır. Tokaj bölgesinin şarabı ve Bratislava'nın köpüklü şarabı özellikle tercih edilir. Restoranlar haricinde aralarında kafeler, büfeler, barlar, hanlar, birahaneler ve şarap evleri gibi yemek servisi yapan birçok yer bulunur. Günün en önemli öğünü genelde öğle yemeğidir ve çorba, bir ana yemek ile tatlıdan oluşur.
Ulusal Spesiyaller;
- Bryndzove Haluisky (Koyun peynirli küçük patates yemeği)
- Lahana turşusu, kuru erik, mantar ve elma ile servis edilen koyun eti
- Sütlü bir sosla servis edilen lahana dolması
- Sulance (Erik reçeli ile doldurulmuş patates püresi)
Ulusal İçecekler;
- Borovicka (Sert bir cin)
- Slivovica (Erik konyağı)
Yasal İçki İçme Yaşı: 18.
Bahşiş: % 5-10 civarında bahşiş uygundur.
Gece Hayatı
Komünist rejim zamanında devlet politikası olarak desteklenen opera ve tiyatro, üst düzey kalitededir. Büyük şehirlerde gece klüpleri bulunsa da gece hayatının ağırlıklı kısmı otellerdedir. Başkent Bratislava, ülkenin en yoğun gece hayatına sahip şehridir. Londra ve New York kadar olmasa da komünist rejimin ardından hızla gelişmiştir.
Bugün tipik eski Slovak hanlarından öğrenci barlarına, jazz barlardan turist dolu İrlanda tarzı publara kadar onlarca seçenek mevcuttur. Ülkenin geri kalanı da bu tempoya ayak uydurmaya çalışmaktadır, özellikle yoğun öğrenci nüfuzu ile Kosice giderek canlanan gece yaşamı ile dikkat çekmektedir.
Alışveriş
En gözde ürünler çömlekler, porselenler, seramikler, ağaç oyma işleri, elişleme giysiler ve gıda maddeleridir. Cam ve kristal konusunda uzmanlaşmış bir çok mağaza vardır ve yerel sanatçı ve zanaatkarın ürünlerini satarlar. Bratislava neon tabelaları, ışıklı ön cepheleri ile batı tarzı mağazaların yoğunlaştığı bir merkezdir.
Alışveriş Saatleri
Pazartesi-Cuma günleri arasında 09:00-18:00, Cumartesi günleri ise 09:00-12:00 saatleri arası açıktır. Alışveriş merkezleri 21:00'e, hipermarketler ise 24 saat hizmet verirler.
İklimi: Ilıman.
Arazi yapısı: Orta kısımlar ve kuzeyde dağlar, güneyde alçak araziler yer alır.
Slovaklar 4. asırdan itibaren Küçük Karpatlara ve Pannonia Ovasına yerleştiler. Dokuzuncu asırda Slovaklar, Büyük Moravya hakimiyetine girdiler. Bu sırada Hıristiyanlığı kabul ettiler. Büyük Moravya Krallığının yıkılmasının ardından Slovak toprakları Macar Krallığının hakimiyetine girdi. 1526’da Macar tahtını ele geçiren Habsburglar, Slovak topraklarına 1918 yılına kadar hakim oldular.
Birinci Dünya Savaşından sonra Macaristan’dan ayrılan Slovaklar, Çeklerle birlikte yeni Çekoslovak Devletini kurdular. Fakat Çeklerin uyguladığı katı merkeziyetçi rejim yüzünden Slovaklar arasında özerklik isteği hızla yaygınlaştı.
İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman ordularının Prag’ı işgal etmeleri üzerine Slovak Milli Meclisinin aldığı kararla Slovakya kağıt üzerinde de olsa bağımsız hale geldi. Rus ve Çekoslovak ordularının ülke topraklarını Alman işgalinden kurtarmak için harekete geçtiği sırada Slovaklar iki halkın tam eşit olacağı yeniden kurulacak olan Çekoslovakya Devletine katılma konusunda Çeklerle anlaştılar. 1960’ta yürürlüğe giren anayasayla Slovaklar Çeklerle aynı haklara sahip oldular.
1989’da bütün doğu bloku ülkelerinde olduğu gibi, Çekoslovakya’da da yumuşama politikası başladı. Çok Partili sisteme geçildi ve 1990’da ilk serbest seçim yapıldı. Seçimi kazanan milliyetçiler iktidar oldu.
1992 Haziranında Çekoslovakya’yı meydana getiren Çek ve Slovakya Cumhuriyetlerinde ayrı ayrı yapılan seçimlerden sonra iki cumhuriyetin birbirinden ayrılması ön plana çıktı. Yapılan görüşmeler sonucu 1992 tarihinde iki cumhuriyet birbirinden ayrıldı.
Bratislava
Slovakya Cumhuriyetinin başkenti ve en büyük şehri.
Avusturya'nın başkenti Viyana'nın 50 km kadar doğusunda bulunur. Tuna Nehri kıyısında yer alan şehir hem Avusturya'ya hem de Macaristan'a sınırdır. Dünyada bu şekilde iki devlete sınırı olan sadece iki tane başkent vardır.
Bratislava, Parlamentosu, devlet binaları, üniversiteleri, müzeleri ve tiyatroları ile Slovakya'nın siyasi ekonomik ve kültürel merkezidir. Slovaklar, Almanlar, Macarlar, Avustuyalılar, Çekler ve Yahudiler şehrin geçmişinde güçlü izler bırakmıştır. Bratislava kozmopolit ruhunu muhafaza etmektedir. Şehir çok sayıda festivale ve ticari sergiye ev sahipliği yapmaktadır.