Papua Yeni Gine, Okyanusya'da bağımsız bir ada devletidir.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Port Moresby
Para Birimi: Kina
Yüzölçümü: 462.840 km²
Saat Farkı: -+ 10
Komşuları: Ada ülkesidir.
__________________________________________________________________________________________
Papua Yeni Gine Vize İşlemleri
Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Avustralya temsilciliklerine vize başvurusu yapılabilmektedir.
Yiyecek - İçecek
Otel restoranları oldukça pahalıdır. Ancak, merkezden uzaklaşınca menüler taze et, balık, sebze ve meyveleri içerecek şekilde zengin ve uygun fiyatlı hale gelir. Avrupa, Çin ve Endonezya mutfakları daha çok tercih edilir hale gelmektedir.
Bilinmesi Gerekenler: Masaya, garsonla servis uygulanır.
Ulusal Spesiyaller;
- Papua Yeni Gine'nin geleneksel mutfağı taro, kaukau,sago ve tatlı patates gibi bitkilerle, domuz gibi törenlerde pişirilen et ürünlerini kapsar.
- Mumu (Domuz, tatlı patates, pirinç ve yeşil sebzelerden yapılan geleneksel bir yemek)
- Ananas, mango, muz, papaya ve çarkıfelek gibi yerel meyvalar.
Ulusal içecekler;
- Avustrayla ve Filipin biraları da dahil olmak üzere çeşitli alkollü içkiler
Bahşiş: Tercih edilmez ve itici bulunur.
Gece Hayatı
Port Moresby'deki çeşitli otellerde canlı gösteriler ve dans geceleri düzenlenir. Düzenli tiyatro oyunları sergilenir. Programlara yerel gazetelerden ulaşılabilir. Yılda iki kez düzenlenen festivalden daha dar kapsamlı olan kabile törenleri de ilgi çeken etkinliklerdir.
Alışveriş
Çok çeşitli örnekler içeren el ürünlerini mağazaların yanı sıra kasabalar ve köylerden almak da mümkündür. El oyması tören maskeleri ve heykelcikleri, sepetler, oklar, yaylar, süs baltaları, timsah oymaları, çömlekler ve yerel sanat eserleri en çok tercih edilen ürünlerdir.
Alışveriş Saatleri
Pazartesi-Cuma günleri arasında 09:00-17:00, Cumartesi günleri ise 09:00-13:00 saatleri arası açıktır. Bazı mağazalar Pazar günleri de açık olur.
Güneydoğu Asya, Mercan Denizi ve Güney Büyük Okyanusu arasındaki adalar grubu, Endonezya'nın doğusunda yer alır.
İklimi: Tropikal iklim görülür.
Arazi yapısı: Kıyıda alçak ovalar, inişli çıkışlı tepelerle çoğunlukla dağlık arazi.
Bölgede yaşayan ilk insanların kimler olduğu hakkında bilgiler kesin değildir. Bu adalar topluluğunda hayatın 10.000 yıl önce başladığı kabul edilir. Arkeologların çalışmalarına ve elde edilen tarihi kayıtlara göre bölgenin bilinen ilk insanları kuzeyden gelen Malenezyalılar ile Papua yerli dilini kullanan ada yerlileridir. Daha sonra Asya ve Endonezya’dan göçler yapılmıştır.
Bölgeye Avrupalıların ilk gelişleri 15. yüzyıla rastlar. 1526 yılında Portekizli Jorge de Meneses Yeni Gine Adasına gelen ilk Avrupalıdır. Meneses Adanın kuzey kıyılarına Malay dilinde “kıvırcık saçlı” anlamına gelen “Ilhas dos Popuas” adını verdi. 1545 yılında bölgenin insanlarının, Afrika Gine’si Kıyısı insanlarına çok benzediğini görerek, adanın ismini Yeni Gine olarak değiştirdi. Bundan sonra bölgeye sırasıyla İspanyollar, İskoçlar, İngilizler ve Fransızlar geldi.
1884 yılında İngilizler adanın güney yarısını ve Almanlar kuzey kıyılarını işgal etti. 1920 yılında Milletler Cemiyeti adayı manda altına soktu. İkinci Dünya Savaşı sırasında kuzey kıyıları Japonya işgali altına girdi. Japonların yenilmesinden sonra bölge, 1949’da Milletler Cemiyeti tarafından Avustralya idaresine verildi.
1973’te kendi kendini yönetme hakkını elde etti. Papua Yeni Gine nihayet 1975’te bağımsız oldu.
Ülkeyi tanımanın en kolay yolu, düzenlenen tekne turları ile kıyılarda ve iç kesimdeki ırmaklarda gezintilerdir.
Kızıl Deniz'e oranla iki kat, Karayiplere oranla beş kat zengin sualtı yaşamı, dalma meraklıları için unutulmaz güzellikler sunar. Sıradışı mercan resifleri, batıkları, atolleri ve birbirinden ilginç balıkları başka yerde görülemeyecek kadar çoktur.
Adaya özgü 38'i hiç bilinmeyen 43 tür ile toplam 700'den fazla kuş türü, 2000 orkide çeşidi, dünyanın en büyüğü olan Kraliçe Alexandra kelebeği dahil dev kelebekleri ile doğal zenginliği büyüleyicidir.
Adadaki ırmaklar rafting için çok uygundur.
Pago Dağı, Vulcan, Tavurvur, Manam Adası gibi aktif yanardağları, ilgi çekicidir.
Birbirinden güzel kumsalları deniz ve güneşi tercih edenlerin gözdesidir.