Özbekistan, Orta Asya'da, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanmış bir devlettir.
_________________________________________________________________________________________
Başkent: Taşkent
Para Birimi: Sum
Yüzölçümü: 447.400 km²
Saat Farkı: + 5
Komşuları: Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan.
__________________________________________________________________________________________
Özbekistan Diplomatik Birimler
Ankara Büyükelçiliği
Sancak Mah., 211. Sok. No:3, Yıldız, Çankaya, Ankara
Telefon: 441 38 71 – 72
Faks: 442 70 58
Çalışma Saatleri: 09:00-12:00/14:00-17:00
İstanbul Başkonsolosluğu
Şehit Halil İbrahim Cad. No:23 İstinye/İstanbul
Telefon: (212) 229 00 75
Faks: (212) 323 20 40
Çalışma Saatleri: 09.00 – 17.00
Vize Başvurusu
Özbekistan için vize başvurusu sadece online olarak yapılmaktadır. Başvurunuzu aşağıda yer alan linke tıklayarak yapabilirsiniz. Form doldurulduktan sonra, çıktısı alınmak zorundadır.
Yiyecek - İçecek
Özbek yemekleri, Orta Asya'nın diğer bölümleri aynı özelliklere sahiptir. Bütün yaz ve sonbahar mevsimleri boyunca geniş bir meyve çeşitliliği bulunur: Üzüm, nar, kayısı (bir kısmı kurutularak yıl boyunca kendine özgü lezzeti ile yenir) ve dağ gibi tatlı kavun, karpuz. Özbekler, ekmeklerinin çeşitliliği ve kalitesi ayrı bir gurur duyarlar. Genelde, otellerdeki yemek sunumları ise Rus etkisini yansıtır. Avrupa ve Kore mutfağından örnekler sunan birçok restoran da vardır. Bira, şarap, votka, brendi tüm restoranlarda mutlaka bulunur.
Ulusal Spesiyaller;
- Plov, hergün ve özellikle kutlamalarda yenen bir yemektir. Demir veya alüminyum tencerelerde kavrulan pirince, ince doğranmış kırmızı ve sarı havuç ile koyun eti katılarak hazırlanır. Bu yemeğin sonsuz çeşitlemesi bulunur.
- Shaslyk (Koyun eti şişe geçirilir ve kömür ateşinde pişirilir. İnce doğranmış soğanlar birlikte servis edilir)
- Lipioshka (Mayasız ekmek dilimleri) restoranlarda da sunulur ancak çoğunlukla sokaklarda satılır ve bir tür atıştırmalıktır.
- Samsa (Baklavaya benzer bir tür hamur tatlısı), sokaklarda satılır ancak kaliteli olanını bulmak gereklidir.
- Mantı
Ulusal içecekler;
- Çay (Özbekistan'ın her yanında çayevleri bulunur, yaşlı erkekler gölgede oturur ve çay içerek sohbet ederler.
- Shampanski (Köpüklü şarap)
- Kefir, genelde sabah kahvaltısında servis edilir.
Bahşiş: Restoran, bar ve gece klüplerinde % 5-10 civarında bir bahşiş uygundur. Uluslararası otellerin kendi restoranlarında ise faturaya dahil edilir.
Gece Hayatı
Taşkent'te Avrupa tarzı operalardan, geleneksel Özbek dans ve müziğine kadar geniş seçenekler sunan birçok tiyatro bulunur. Fiyatlar ucuzdur ve gösteriler genelde 18:00'de başlar. Bunların haricinde Batı tarzı barlar, restoranlar ve diskolar da bulunur.
Alışveriş
Orta Asya'daki en iyi pazarlar buradadır. Taşkent ve Semerkant'taki pazarlarda şifalı otlardan, Orta Asya halılarına kadar birçok ürün bulunabilir. Süslü Özbek bıçakları da en çok tercih edilenler arasındadır. Ülkede hala ipek üretilmektedir ve büyük mağazarlardan, uygun fiyata alınabilir.
Birçok müzede, küçük satış yerleri vardır ve çoğu orijinal ürünün çeşitli taklitleri satılır. Buhara, altın işlemeciliği ile meşhurdur ve mükemmel işlenmiş geleneksel Özbek şapkaları bulunur. Ancak 100'dan eski ürünlerin ve kültürel önem taşıyan objelerin yurtdışına çıkarılması yasaktır.
Alışveriş Saatleri
Gıda mağazaları 08:00-17:00, diğer mağazalar ise 09:00-19:00
saatleri arasında açıktır.
Özbekistan’da çok kurak kara iklimi hüküm sürer. Yazlar uzun, kışlar ise kısadır. Yazın sıcaklık sık olarak 40°C’nin üzerine çıkar. Kışın ara sıra don görülür.
Düz ve kurak batı kesimi Özbekistan topraklarının büyük kısmını meydana getirir. Kuzeybatıda yer alan alüvyonlu Turan Ovası, güneyde Kızılkum Çölü ile birleşir. Batıda yer alan Üstyurt Yaylası hafif dalgalı düz bir yüzeye sahiptir. Bölgenin en büyük özelliği alçak sıradağlar ve tuzlu bataklıklar, düdenler ve mağaralarla kaplı kapalı havzalardır.
Ceyhun Deltası alüvyonlu topraklarla kaplıdır. Kızılkum Çölünün büyük bölümü ülke toprakları içinde kalır.
Özbekistan’ın doğusu ise dağlıktır. Tanrı Dağlarının batı kesimlerini meydana getiren dağ silsileleri bölgeyi engebelendirir. Bunlar Ugam, Pskem, Çatkal ve Kuramin sıradağlarıdır. Orta Asya’nın en büyük vadisi olan Fergana bu bölgededir.
En önemli gölü Aral Gölüdür. Amuderya (Ceyhun) ve Siriderya (Seyhun) nehirleri dışında irili ufaklı 600 akarsu vardır.
Cengiz Han'ın torunlarından Batu Han tarafından kurulan Altun Orda Hanlığı'nın (1227-1502) başına 9. han olarak, 1313 tarihinde Özbek Han geçmişti. Özbek Han Tuna taraflarında Nogay'ın şehadetinden sonra çoğalan Bizans ve Slavların nüfuzunu kırarak tekrar Müslüman Türklerin baskısını arttırmaya başladı. 1319'da Tuna'yı geçerek Edirne'ye kadar geldiler. Özbek Han'ın orduları 1314'te, Bulgar Kralı Sventoslav'ın ölümünden sonra, Kral George Terter'e Bizansa karşı yardım bahanesiyle Trakya'ya, 1330'da Terter'in Sırplarla olan savaşında ona yardımcı olmak amacıyla Köstendil'e kadar ilerlemişti. Bu arada Bizans bazı devletlerle evlilik yoluyla da bağlar kurarak durumunu güçlendirmeye çalışmıştır.
Yaklaşık 600 yıl boyunca Orta Asya'nın güçlü kültürlerinden biri olan Özbekistan, İkini Dünya Savaşı sonrası Sovyet Birliği içinde yer almıştı.
Özbekistan, 1991'de bağımsızlığını ilan etmiştir. Özbekistan bağımsızlığını kazandıktan sonra gelişmiş ülkelerle özellikle ekonomik anlamda ilişkiler kurmuştur. Özbekistan zengin yeraltı kaynaklarını dış ülkelere satma imkanı bulmuştur. Özbekistan çok eskiye dayanan köklü devlet geleneği sayesinde bağımsızlığını kazandıktan kısa süre sonra Orta Asya'nın güçlü devleti haline gelmiştir ve günümüzde de Orta Asya liderliği konusunda Kazakistan ile rekabet halindedir.
Kızıl Kum çölü, nadir bulunan hayvan türleri ile öne çıkar. Amu Derya nehrinin sel bölgesini de içeren Kızıl Kum görülmesi gereken ilginç bir doğaya sahiptir. Buhara'dan 40 km. uzaklıkta bulumam Djeyran da bir başka önemli doğa koruma alanı olarak ziyaret edilebilir.
Aydar Gölü balık zenginliğe ile tanınır. Çevresinde kurulan kamplarda konaklamak ve deve gezilerine çıkmak mümkündür.
Karatau dağının eteğinde yer alan önemli arkeolojik alanlardan biri olan Sarmishsay çakmak taşı bıçakları, madenler, eski yerleşim yerleri, höyükler, yazıtlar ve taş resimleri ile Taş devrine uzanan birçok eser mevcuttur. Tarih öncesinde kutsal bir yer olan Sarmishsay mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.
Khorezm'de yaklaşık 300 tarihi anıt mevcuttur. Khiva antik kenti, ülkenin en önemli üç merkezinden biridir.
Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Semerkant ise ayrı bir yere sahiptir. 2750 yıldır yaşayan bu kent, UNESCO tarafından Dünya Kültürünün Kesişimi olarak kabul edilmiştir. Mimari eserleri, kültürü, tarihi ile sadece görerek anlaşılabilecek bir kenttir, görülmeden geçilmemesi gerekir.
3300 metrelik Büyük Chimgan dağı, dağcıların ve kaya tırmanıcılarının gözdesidir.
Ayrıca ülkede çok sayıda cami, müze, türbe, medrese, minare ile tarih öncesi eser mevcuttur.