Batı Afrika'nın önemli turizm merkezlerinden biridir.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Abuja
Para Birimi: Naira
Yüzölçümü: 923.768 km²
Saat Farkı: + 1
Komşuları: Benin, Kamerun, Çad, Nijer.
__________________________________________________________________________________________
Nijerya Diplomatik Birimler
Ankara Büyükelçiliği
Uğur Mumcu Sok., No: 56, GOP, Çankaya, Ankara
Telefon: 312. 448 10 77 - 78 - 79
Faks: 312. 448 10 82
Yiyecek - İçecek
Lagos ve diğer büyük kentlerde, çok çeşitli restoranlar vardır. Avrupa ve doğu yemekleri heryerde rahatlıkla bulunur. Katlı mağazalardaki kafelerde self-servis olsa da, çoğu restoran masaya servis uygular. Nijerya yemekleri, küçük farklar içerse de tipi batı Afrika tatlarına sahiptir. Kuzeyde, diğer bölgere oranla et daha gözdedir. Akollü içkiler pahalıdır. Büyük otel ve klüplerde barlar ve kokteyl salonları yer alır.
Ulusal Spesiyaller;
- Yer Elması
- Tatlı patates
- Suya (şişe geçirilmiş karaciğer ve et ızgara)
- Kilishi (Baharatlı kurutulmuş et)
- Doğu'da Egussi Çorbası (Et, kurutulmuş balık ve kavun çakirdeklerinden yapılan bir çorba)
- Güneyde, keçi ve antilop eti
Ulusal içecekler;
- İyi kalite birçok yerel bira
Bahşiş: Faturaya dahil edilmemişse % 10 bahşiş uygundur.
Gece Hayatı
Lagos ve Surulele'deki birçok otelde gece klübü bulunur. Progamları yerel gazetelerde yer alan bazı gece klüplerinde canlı gösteriler mevcuttur. Ogbomosho'daki Oyo'nun kuzeyinde, özellikle akşam saatlerinde hareketlenen büyük bir pazar kurulur. Genellikle yaz aylarında düzenlenen yerel festivaller yerel müzik, dans ve geleneksel giysilerin görülebileceği etkinliklerdir.
Alışveriş
Pazarlar, ilginç ürünlerin bulunabileceği yerlerdir. Batikler, çömlekler, deri ürünleri, pamuklular, el oymaları, kokulu otlar, boncuk işleri, sepetler ve tören maskeleri en çok tercih edilen ürünlerdir.
Alışveriş Saatleri
Pazartesi-Cuma günleri arasında 08:00-17:00, Cumartesi günleri ise 08:00-16:30 saatleri arasındadır.
Nijerya, tropikal iklimin tesirinde, yüksek sıcaklıkların olduğu bir ülkedir. Lagos civarında birkaç kilometre genişliğinde olan ekvatoral ormanlık arazi, doğu sınırına doğru 160 kilometreye kadar genişler. Bu bölge ve Nijer Nehri deltası, en güneyi yüzlerce tatlı ve tuzlu sularla beslenmiş, sert ve yumuşak tahtalı, kıymetli ağaç ceşitleriyle doludur. Ortalama sıcaklık ise 29-30° C civarındadır.
Savana bölgesiyse sıcaklık ise 28-33°C arasında olup, mart-nisan aylarında 37°C’ye kadar yükselebilmektedir.
Kuzey bölgelerde çöl iklimi mevcuttur. Kış aylarında Büyük Sahradan güneye doğru şiddetli esen rüzgarlar, beraberlerinde toz ve kum getirirler.
Nijerya, esas olarak dört coğrafi bölgeye ayrılır kıyıdaki mangrovlı (Afrika’da bataklıklarda yetişen bir cins ağaç) bataklık bölgesi, tropikal ormanlık bölge, Savana bölgesi ve kuzeydeki yarı çöl bölge.
Yaklaşık 100 km kadar iç bölgeye giren kıyı bölgesi, hemen hemen 36.000 km2 lik geniş bir deltaya ve mangrov ağaçlarıyla dolu bataklıklara sahiptir. Bölgede yüzlerce nehir ve kolları mevcuttur. Lagos’tan Kamerun sınırına kadar olan şerit, ekvatoral ormanlık araziyle örtülüdür.
Nijerya’nın ikinci ormanlık bölgesi, Savana bölgesidir. Ülkeyi baştan başa kateden Nijer Nehri'nin batı bölgesi, dağlık bir arazidir. Bu yüksek dağlar arasında Adamawa Dağları yaklaşık 80 km uzunluğundadır. Ülkenin en yüksek yeri, yine bu dağlar üzerindeki Dimlang Tepesi olup, yaklaşık 2042 metredir.
Ülkenin güneydoğusunu ise Kamerun Dağlarının batı yamaçları örter ve bütün güneydoğu sınırı boyunca uzanırlar. Bu dağlar, ortalama 1500 m yüksekliğinde olup, bazı yerleri 2000 metreye ulaşır.
Kuzey Nijerya ise nispeten yarıçöl olup, Büyük Sahra Çölünün güneye doğru bir devamı şeklindedir.
Bugünkü Nijerya topraklarında ilk yaşayanların, milattan 700 yıl öncesine rastladığı tahmin edilmekte, fakat bunların kimler olduğu hakkında kesin bir hükme varılamamaktadır.
Nijerya’nın tarihini, Arapça yazılmış kayıtlara dayalı olarak, kuzey bölgelerde 9. yüzyıl başlarında kurulmuş, Konem-Boru ve batı bölgelerde de yedi Hausa şehir devletleriyle başlatmak mümkündür.
On ikinci yüzyıldan itibaren kurulmaya başlanmış Yoruba veIfe krallıkları, 14. yüzyıldan itibaren kıtayı aydınlatmaya başlayan İslam ışıklarıyla eriyip gitmişlerdir.
İslamiyetin yayılmasıyla, mevcut şehir devletleri ve birçok kabile Müslümanlıkla şereflenmişlerdir. Buna göre Kuzey Nijerya tamamen İslamlaşmış ve geri kalan bölgeler de İslamiyetin nüfuzu altına girmişti.
Nijerya’ya ilk olarak 15. yüzyılda Avrupa sömürgeciliğini getirenler, Portekiz ve İngiliz köle tüccarı denizciler olmuştur.
İngiltere, 19. yüzyıl başlarından itibaren, Nijerya içişlerine karışmaya başladı. İlk olarak Lagos, 1861 yılında bir İngiliz kolonisi haline geldi. 1885’te Gine Körfezi civarı, İngiltere’nin himayesine girdi. Bundan sonra İngiltere, Nijerya’yı iki himaye bölgesine ayırdı.
Birinci Dünya Savaşından sonra başlayan milliyetçilik hareketleri, Nijeryalılar arasında yabancılara karşı isyan etme ve bağımsızlığı elde etme düşüncesini getirdi.
1950 yılında, idare gücünü, merkezi otoriteyle üç ayrı bölgenin meclisleri arasında paylaştıran yeni bir federal sistem getirildi. İngiltere, iş başına kendi çıkarlarını koruyacak bir hükümeti getirmeyi planlıyordu. Ülkede üç büyük parti kuruldu ve 1959 yılında seçimler yapıldı. Nijerya 1963 yılında cumhuriyeti ilan etti. Fakat bundan sonra Nijerya’da iç karışıklıklar başladı.
1970 yılından sonra olay yatıştı ve bu arada bulunan petrol yatakları Nijerya’nın hayatını değiştirdi. 1975’te General Muhammed yeni bir askeri darbeyle iş başına geldi. Çok geçmeden 1976’da yapılan üçüncü ihtilal teşebbüsü başarısızlıkla bitti. General Muhammed öldürüldü ve yerine yardımcısı General Olesegun Obasanjo geçti. General İbrahim Babangida devlet başkanı olup, askeri bir rejim kuruldu. Bundan sonra Nijerya Federal Hükümeti, petrol gelirlerinin getirdiği refah düzeyi ile iç olayları önlemeye başladı ve bugün için Nijerya Afrika’nın en gelişmiş ülkelerinden biri haline geldi.
1992’de seçimlerle tekrar demokratik düzene geçilmeye ilk adım atıldı. Sivil yönetime geçiş tarihi olarak çeşitli zamanlar belirlendi ise de en son olarak 27 Ağustos 1993’e ertelendi.
Abuja
Abuja, Nijerya'nın başkentidir. Ülkenin orta kesimlerinde, Federal Capital Territory (FCT) adı verilen bölgede yer alır. Abuja özel olarak planlanmış bir şehirdir ve büyük ölçüde 1980'li yıllarda imar edilmiştir. Bunun ardından 12 Aralık 1991 tarihinde daha önce Logos olan ülke başkenti Abuja'ya taşınmıştır.
Şehrin ziyaretçilerinin dikkatini çeken başlıca yerler, Nijerya Ulusal Camii, Nijerya Ulusal Hristiyan Merkezi ve bölge coğrafyasının önemli özelliklerinden biri olan Aso Kayası'dır. Şehirdeki pek çok kamu kuruluşu bu kayanın olduğu bölgenin güneyine kurulmuştur.
Başkente hava ulaşımı Nnamdi Azikiwe Uluslararası Havaalanı ile sağlanır. Şehrin, devlet memuru ve düşük gelirli sakinlerinin yaşaması için kurulmuş kenar mahallelerinde insanlar içme suyu, elektrik ve temizlik hizmetleri olmadan yaşamaktadırlar.