Moritanya, resmi adıyla Moritanya İslam Cumhuriyeti, bir kuzeybatı Afrika ülkesidir.
İsmi Berberi krallığı Mauretania'dan geliyor.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Nuakşot
Para Birimi: Ugiya
Yüzölçümü: 1.030.700 km²
Saat Farkı: + 0
Komşuları: Cezayir, Mali, Senegal, Batı Sahra.
__________________________________________________________________________________________
Moritanya Vize İşlemleri
İki ülkenin, karşılıklı olarak, umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidirler. Diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu hamilleri ise, altı ay içinde yapacakları 90 gün ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftırlar. Moritanya'nın Şam (Suriye) Büyükelçiliği ülkemize akredite olduğundan, vize başvurularının anılan Büyükelçiliğe yapılması gerekmektedir.
Yiyecek - İçecek
Fas, Lübnan, Çin ve Fransız restoranları, başkentte ve özellikle otellerde bulunur. Yerel yemekler ise kuzu ve keçi eti ile pirinç içerir.
Bilinmesi Gerekenler: İslami yasalara göre alkol yasak olmasına rağmen, otel barlarında bulunabilir.
Ulusal Spesiyaller
- Mechoui (Kızarmış bütün kuzu)
- Hurma
- Baharatlı balık ve sebzeli pilav
- Balık köftesi, kurutulmuş balık, kurutulmuş et ve kuskus.
Ulusal İçecekler:
- Zrig (Deve sütü)
- Naneli tatlı Arap çayı
Bahşiş: % 12-15 arası bahşiş uygundur.
Alışveriş
El boyama deri minderler, gümüş işleri, kilimler ve ağaç oymaları açıkhava pazarlarında bolca bulunur. Gümüş takılar, kamalar, ağaç ve gümüş sandıklar, halılar, süslü göçebe çadırları ise Nouakchott'taki el sanatları merkezinden temin edilebilir.
Alışveriş Saatleri
Cumartesi-Perşembe günleri arası 08:00-12:00 ve 14:00-19:00 saatleri arasıdır.
Ülkenin doğusu Büyük Sahra Çölünün bir bölümü ile kaplı olduğu için çöl ikliminin, batısı ise umumiyetle Atlas Okyanusunun tesiri altındadır. Kıyı bölgeleri ve Assaba Yaylası yumuşak Okyanus iklimine ve verimli topraklara sahiptir.
Sıcaklık ortalaması yaklaşık olarak bölgelere göre kış aylarında O°C ila 38°C ve yaz aylarında 16°C-50°C arasındadır. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı çok yüksektir. Gece O°C olan sıcaklık gündüz 38°C’ye kadar çıkabilmektedir. Senegal Nehri boyunca uzanan nemli bölgede ise sıcaklık ortalaması 24 ila 35°C’dir.
Afrika’nın batısındaki büyük çıkıntıda yer alır. Genel itibariyle düzlük bir ülkedir. Batısı Atlas Okyanusu ile örtülüdür. Toprakların % 70’i çöldür. Moritanya toprakları, dört büyük yayladan meydana gelir. Bunlar; Adrar, Tagant, Afollé ve Assaba yaylalarıdır. Doğu bölgesi, Affolé Yaylası dahil genellikle düzlüktür. Yer yer kum tepelerine rastlanır. Güneyde Assaba bölgesi yarı çöldür.
Batıda Adrar Yaylasında en yüksek yer ancak 5000 metreye ulaşır.
Ülkenin tek nehri adını aldığı Senegal Devletiyle olan sınırı çizer. Kıyılar umumiyetle düz ve girintisiz çıkıntısızdır.
Beşinci yüzyıl ile yedinci yüzyıl arasında, Kuzey Afrika'dan Berberi kabilelerin göç etmesiyle bugünkü Moritanya'nın asil sakinleri ve Soninke'lerin ataları olan Bafour'lar yerlerinden oldu.
Bafour'ları Sahra'nın orta kesimlerinde yaşayanlar izledi, Batı Afrika'ya göç ettiler, ancak 1076'da İslamı yaymayı kendilerine amaç edinmiş savaşçı dervişler Almoravid hücuma geçerek dönemin Gana İmparatorluğu'nu ele geçirdiler.
Sonraki 500 yıl boyunca Araplar yerel halkın (Berberi ve diğerleri) direnişini bastırarak Moritanya'ya hakim oldular.
Fransızlar, 1800'lerin sonlarından itibaren bölgeyi bugünkü Moritanya topraklarını kolonisi haline getirdi. Moritanya 1920'den itibaren sekiz eyaletten oluşan Fransız Batı Afrika'sının bir eyaleti oldu. Moritanya'nın 1960 yılında bağımsızlığını elde etmesiyle başkent Nouakchott kuruldu.
Bağımsızlıkla beraber siyah Afrikalı kavimler(Haalpulaar, Soninke,ve Wolof), kalabalık gruplar halinde ülkelerine döndüler. Fransızca eğitim öğretimden geçmiş bu kavimler yeni devlet yönetiminde söz sahibi oldular, orduda yer aldılar.
Ancak etnik anlaşmazlıklar 1989'da yaşanan iç çatışmalarla doruk noktaya ulaşsa da o zamandan bu yana yatışmış görünüyor. Etnik gerginlikler ve hassas bir konu olan kölelik, geçmişte olduğu kadar hala siyasi tartışmaların merkezinde yer alıyor. Moritanya'da bir çok grup ülkeyi daha çoğulcu ve çeşitliliğe önem veren bir yer haline getirme yolunda çabalarını sürdürüyor.
Başkent Nouakchott, 1960 yılında kurulmuş yeni bir kent olmasına rağmen geleneksel Berberi mimarisi ile ilgi çekicidir. Eski Moriş yerleşimi Ksar'ın çalılarla kaplı çöllük arazisi ile deniz arasında yer almaktadır.
Kentin camii, Afrika pazarı, deve pazarı ve el işleri merkezi ile halı fabrikası görülmeye değer.
UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ve dünyanın en büyük kuş alanlarından biri olan Banc D'Arguin Ulusal Parkı'nın yer aldığı kıyıdan açıktaki adalar da mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Adada ayrıca çeşitli arkeolojik alanlar da yer alır.
Ülkenin merkezinde yer alan ve palmiye ormanlarına sığınak görevi gören derin kanyonlarla ayrılmış pembe ve kahverengi kumlu plato Adrar ise ancak resmi izinle gezilebilir.
11. ve 12. yüzyıllarda başkent olan Almovarid'deki Azoughui vahalarında, o dönemden kalma yapılar hala görülebilir.
Bir zamanlar Sahra'daki en büyük ticaret merkezlerinden biri olan ve UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Oualata mutlaka ziyaret edilmelidir. Kayalık bir tepenin üzerinde kurulmuş korunaklı bir kent olan yer, yüzyıllarca bilim adamları için de önemli bir merkez olmuştur.