Moğolistan, Orta Asya ile Doğu Asya arasında yer alan bir ülkedir.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Ulan Batur
Para Birimi: Togrog
Yüzölçümü: 1.565.000 km²
Saat Farkı: + 7
Komşuları: Çin, Rusya.
__________________________________________________________________________________________
Moğolistan Diplomatik Birimler
Ankara Büyükelçiliği
Koza Sokak, No: 113, G.O.P. 06700 Çankaya, Ankara
Telefon: 446 79 77
Faks: 446 77 91
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma: 09:00-18:00
İstanbul Fahri Konsolosluğu
Fahrettin Kerim Gökay Cad. Aydın Sok. No:2, 81190 Altunizade, İSTANBUL
Telefon: (0216) 327 13 77
Faks: (0216) 327 55 07
İzmir Fahri Konsolosluğu
Atatürk Cad. No:152/608 Konak-İZMİR
Telefon: (0232) 374 01 13
Faks: (0232) 478 49 15
Antalya Fahri Konsolosluğu
XANADU Resort Hotel. Acısu Mevki. P.K.49 Serik – Belek / ANTALYA
Telefon: (0242) 710 00 00
Samsun Fahri Konsolosluğu
100. Yıl Bulvarı Kamer Sok. No:234/3 Arı Apt. SAMSUN
Telefon: (0362) 231 38 08
Yiyecek - İçecek
Özellikle sığır ve koyun olmak üzere et, yemeklerin temel malzemesidir. Yerel yemekler hemen belli olur.
Bilinmesi Gerekenler: Sıcak ve soğuk içecekler, normalde yemeğe dahil değildirler ve bazı restoranlar faturaya % 13 vergi eklerler.
Ulusal Spesiyaller
- Geleneksel yemekler çok yağlı koyun eti haşlaması ve pirinç veya mandıra ürünleri içerir.
- Yerel bir yemek Boodog, tüm keçi kaburgasının içten pişirlmesi ile yapılır. Önce iç organlar ve kemikler boğaz kısmından çıkarılır daha sonra ateş sıcaklığında taşla doldurulur, boğaz kısmı sıkıca bağlanır ve böylece keçi içeriden dışa doğru pişmiş olur.
- Balık da bol bulunur.
Ulusal İçecekler:
- Suutei Tsai (Moğol çayı - sütlü tuzlu çay çok popülerdir)
- Moğol votkası ve pahalı olmasına rağmen Moğol birası
Bahşiş: Gerek değildir ancak bu da değişmeye başlamıştır. % 10 bahşiş uygundur.
Gece Hayatı
Devlet Opera ve Balesi'nin, Devlet Drama ve Kukla Tiyatrosu'nun oyunları olur. Halk Dansları ve Şarkıları Topluluğu ile Halk Ordusu Dans ve Müzik Topluluğu da başkentte sahne alır. Diğer büyük şehirlerde de tiyatrolar bulunur. Sirk, oldukça gözdedir. İngilizce filmler oynatan bir sinema, çok sayıda bar, gece klübü ve restoran dans ve canlı müzik gruplarının gösterilerini sunarlar.
Alışveriş
Ulan Batur'da az da olsa gümrüksüz satış mağazası ve restoran yabancı dövizleri kabul eder. Resimler, kaşmir giysiler, deve tüyü battaniyeler, ulusal giysiler, botlar, mücevherler, halılar, kitaplar ve el işleri en çok tercih edilen ürünlerdir. Ulan Batur'un kenar mahallelerinde kurulan karaborsa pazarı, büyük ve kalabalık bir bit pazarıdır ve çok çeşitli mallar satılmaktadır. Burada hakimiyet tamamen, yerel satıcılardadır. Cepçiler ise büyük sorun oluşturabilir.
Alışveriş Saatleri
Pazartesi-Pazar günleri arasında 10:00-18:00 saatleri arası. Ancak gün ve saatler değişkendir.
Moğolistan Halk Cumhuriyetinin arâzisinin büyük bölümü yayla görünümündedir. Yalnız ülkenin güneydoğusunda Gobi Çölü yer alır. Ortalama yüksekliği 1580 m olan bu dağlık ülkenin kuzey batısı güneydoğuya oranla daha yüksektir.
Moğolistan’ın büyük bölümünde, az yağış ve büyük sıcaklık değişikliklerine sahip, sert bir kara iklimi hüküm sürer. Aşırı soğukla gelen hafif kar, ülkenin kuzey kısmında devamlı donmuş olarak kalan, önemli bir kuşağı meydana getirir. Sıcaklık farkı oldukça büyüktür.
Ulan Bator’da ocak ayındaki sıcaklık ortalaması -28°C, temmuz ayındaki ise 18°C’dir. En yüksek ve en düşük sıcaklıklar daha da büyüktür. Kışın ırmaklar ve göller donar. Kuvvetli toz ve kum fırtınaları görülür.
Moğol kökenli devletler olarak 12. yüzyılın başına kadar, Büyük Hun İmparatorluğu, Apar (Avar), Göktürk, Uygur, Karahitay devletleri hakim oldu. Cengiz Han'ın birleştirip örgütlediği kabilelerle, 1206’te Moğolistan’da ilk Moğol Devleti (Moğollar) kuruldu.
On yedinci yüzyılda Çarlık Rusyası, bölgeyi kontrolüne almak için girişimlere başladı. On sekizinci yüzyılda Moğolistan’da Rus ve Çin yanlılarının mücadelesi başladı. Moğol prenseslerinin Çinliler gibi yaşaması Moğolistan’da milliyetçilik akımının başlamasına neden oldu. Katolik misyonerlerinin faaliyetleriyle Moğolistan’da Hristiyanlaşma da başladı. Misyonerler Uzak Doğu’da dayanak noktası elde etmek ümidiyle Moğolistan’ın bağımsızlığını desteklediler. 1912’de Çin’de Mançu hanedanının yıkılmasıyla Moğol prensleri Rusların da yardımıyla Moğolistan’ın bağımsızlığını ilan ettiler..
Çin-Japon Savaşında Moğolistan’da yeraltı faaliyetiyle komünist hareket başlatıldı. Japonya’nın Kuzey Çin’e girmesiyle 1935-1937’de Moğolistan da işgale uğradı. İkinci Dünya Savaşından sonra dış Moğolistan’da, ABD ve İngiltere’nin tavsiyesiyle, Moğolistan Halk Cumhuriyeti kuruldu. 20 Ekim 1945’te referandumla bağımsızlığını ilân eden Moğolistan, önce Milliyetçi Çin tarafından tanındı. 1946’da Moğolistan Halk Cumhuriyeti ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği aralarında ittifak imzalandı.
1961’de Birleşmiş Milletler Örgütüne kabul edildi. Sovyetler Birliği'ndeki ve Doğu Avrupa’daki komünist yönetimlerinin çöküşü komünizmle yönetilen Moğolistan’ı da etkiledi. 1990’da çok partili sisteme geçilerek; ekonomik, sosyal ve siyasal reformlar yapıldı. Temmuz 1990 ilk çok partili seçimler yapıldı. Moğolistan’da bulunan Rus birlikleri yapılan anlaşma sonucu geri çekildi.
Gobi Çölü'nde yabani develer, kar leoparları, atlar ve ayılar gibi birçok türün yanı sıra dinozor kemikleri ve dinozor yumurtaları fosilleri bulunur.
Ulan Bator'daki Doğal Tarih Müzesi, Zanabazar Güzel Sanatlar Müzesi, Moğol Tarihi Ulusal Müzesi ve Askeri Müze'de tarihi ve kültürel geçmişi izlemek mümkündür.
Ulan Bator'da Opera ve Bale, Devlet Tiyatrosu ve Halk Şarkıları ve Dansları Topluluğu'nun gösterileri izlenebilir.
Devlet Halk Kütüphanesi'nde 11. yüzyıldan kalma Sanskrit el yazmaları sergilenmektedir.
Başkentten 85 km. uzaklıktaki Gorki Dağları, Kaplumbağa Kayası ve Terelj Nehri ziyaret edilebilir.