Malta Güney Avrupa'da, Akdeniz'de Sicilya'nın güneyinde yer alan bir ada devletidir. Malta takımadaları 3 büyük, 2 küçük adadan oluşur. Büyükleri: Malta, Gozo ve Comino.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Valetta
Para Birimi: Euro
Yüzölçümü: 316 km²
Saat Farkı: + 1
Komşuları: Ada ülkesidir.
__________________________________________________________________________________________
Malta Diplomatik Birimler
İstanbul Fahri Konsolosluğu
İstiklal Caddesi Korsan Çıkmazı Akdeniz Apt. K.2, 80074 Beyoğlu İSTANBUL
Telefon: (0212) 244 28 95, 249 81 62, 251 51 70
Faks: (0212) 252 97 96, 293 35 14
İzmir Fahri Konsolosluğu
Atatürk Caddesi No: 378/6, 35220 Alsancak İZMİR
Telefon: (0232) 422 31 38
Faks: (0232) 422 32 12
Malta Vize İşlemleri
Resmi pasaport hamilleri vizeden muaftır. Malta’ya seyahat edecek umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabidir ve vize başvuruları ülkemizde İtalya temsilciliklerine yapılabilmektedir. Malta’nın İstanbul ve İzmir’de Fahri Başkonsoloslukları bulunmaktadır.
Yiyecek - İçecek
Çok lüksten, hamburger-balık-cips içeren fast-food tarzı lokantalara, Çin yemeklerinden, balık lokantalarına ve sahil barlarına kadar sayısız seçenek mevcuttur. Restoranlarda masaya servis uygulanır, barlarda ise hem masaya servis hem tezgahtan servis vardır. Domuz ve balık yemekleri ile sebzeler özellikle denenmelidir. En iyi Malta meyveleri portakal, üzüm, çilek, kavun, dut, mandalina, nar ve incirdir.
Bilinmesi Gerekenler: Barlar, restoranlar ve kafeler genelde 09:00-01:00 saatleri arasında açıktır. Çoğu otel varı 13:00-16:00 saatleri arasında kapanır ve 18:00'de tekrar açılır.
Ulusal Spesiyaller
- Lampuki Pie (Balıklı börek)
- Bragoli (Yeşillikli sığır)
- Fenek (Şarapta pişirilmiş tavşan)
- Peynir tatlıları
- Helwa tat-Tork (Badem ve şekerle yapılan ve akşam yemeğinden sonra yenen bit tatlı)
Ulusal İçecekler:
- Malta birası
- Malta şarabı
Bahşiş: Otel ve restoranlar faturalarına ilave edilmediğinde % 10-15 bahşiş uygundur.
Gece Hayatı
Çok sayıda bar, disko ve gece klübü bulunur. Rulet, bakara, black jack oynanan kumarhaneler vardır. Avrupa'nın en eski tiyatrolarından biri Manoel Tiyatrosu'nda hala oyunlar oynanır. Sinemalarda İngiliz ve Amerikan filmleri oynar.
Alışveriş
Malta dokumaları, çömlekler, üfleme cam ürünler, seramikler, bebekler, danteller, bakır ve pirinç eşyalar çokça tercih edilir. Malta'nın ünlü altın ve gümüş telkari zanaati ile elişi dantelleri yeniden canlanmıştır.
Pazartesi-Cuma günleri arası 09:00-13:00 ve 16:00-19:00 saatleri arasıdır.
Malta'da hiç dağ ya da akarsu bulunmamaktadır ve adanın karakteristik özelliğini teraslanmış alanları ve bir dizi alçak tepeleri teşkil eder. 137 kilometre uzunluğundaki kıyılarında ise güzel kumsallara sahip pek çok koyları ve limanları vardır.
Malta Adaları, yumuşak geçen kışları ve sıcak yaz sezonuyla sağlıklı bir iklime sahiptir. Soğuk rüzgarlar, kar, don ve sis Malta'da bilinmeyen terimlerdir. Nisandan sonra seyrek olmakla birlikte yazın neredeyse hiç rastlanmayan yağışlar en çok Eylül ile Nisan ayları arasında görülür.
Sıcaklık kış aylarında (Kasım - Nisan) ortalama 14.3°C, yaz aylarında (Mayıs- Ekim) ise ortalama olarak 32.6°C civarındadır. Malta adaları, sıcak yaz günleri ve gecelerinde denizden esen serin meltemlerle, Temmuz ayı ortalarından Eylül ayı ortalarına kadar devam eden sıcaklığın yüksek olduğu dönemlerde bile, nadiren aşırı sıcaklara maruz kalır.
Malta'da ilk yaşayan insan belirtileri Neolitik Döneme dayanmaktadır. Yeni Taş Devri insanlarının varoluş kanıtlarına Malta'nın güneyinde, Birzebbuga'nın yakınındaki Ghar Dalam mağarasında rastlanmaktadır. Arkeologlar bu bölgede önceki dönemlerden kalma geyik, hipopotam ve bodur fillerin kalıntılarını da keşfetmişlerdir. Bu kalıntılar, Malta'nın günümüz Avrupa ve Afrika kıtalarına bağlı olduğu dönemlere aittir. Takip eden koloniler, büyük ihtimalle Sicilya'dan geldikleri tahmin edilen, tapınak inşa eden topluluklar getirmişlerdir.
Araştırmacılar Ggantija'da (Gozo) bulunan tapınakların yeryüzünün en eski, tek başına ayakta durabilen abideleri olarak nitelendirmektedirler. Restorasyon çalışmaları nedeniyle geçici olarak kapalı olan Paola'daki Hypogeum, tarih öncesi dönem mühendisliğinin olağanüstü başarısının bir göstergesi olarak, kayalardan oyulmuş odalar ve labirent geçişleriyle türünün tek yeraltı tapınağıdır. Diğer tapınaklar Mnajdra, Hagar Qim, Tarxien görülmeye değer pek çok yer gibi Malta'nın "Kutsal Ada" oluşu teorisini doğrulamaktadır.
M.Ö. 800 ile M.S. 870 yılları arasında Malta, adadaki varlıklarına dair belirgin izler bırakan ve artarda gelen medeniyetlerin beşiği olmuştur.
M.Ö. 8. yüzyılda Fenikelilerin adaya gelmesi tarih öncesi çağların sona ermesi ve Malta'nın tarih sayfalarına girmesinin müjdecisi olmuştur. Yeni hükümdarlarının ticari becerileri sayesinde Akdenizdeki komşularıyla artan ilişkiler ve ticaretin getirdiği yararlarla Malta Adaları'nın yalnızlığı da sona ermiştir. Fenikelilerin bölgedeki hakimiyeti M.Ö. 5. yüzyılda yavaş yavaş sönmeye başlamış ve yerini onları takip eden Kartacalılara bırakmıştır. Kartacalılar M.Ö. 480 dolaylarında Malta'yı devralmış ve yaklaşık iki yüzyıl hakimiyetlerini sürdürmüşlerdir.
M.Ö. 218 yılında Malta Adaları, bölgeye baştan başa yayılarak büyük bir imparatorluk olan Romalıların bir parçası olmuştur. Romalılar döneminde meydana gelen en önemli olay ise hiç şüphesiz M.S. 60'daki St.Paul gemi kazası ve akabinde de yerel nüfusun yeni bir din olan Hıristiyanlığa geçmesidir. M.S. 4. yüzyılın sonlarına doğru Malta Doğu Roma İmparatorluğu'nun hakimiyetine geçmiştir.
Malta'da 375 yıl süren Bizans dönemi, M.S. 870 yılında adayı ele geçiren Kuzey Afrikalı Berberi kuvvetlerinin ortaya çıkmasıyla sona ermiştir.
836 yılında Malta Takımadaları'na akın etmeye başlayan Kuzey Afrikalı Araplar, 870 yılında adayı ele geçirdiler.
Arapların yaklaşık iki yüzyıl boyunca Malta'da sürdürdükleri hakimiyetleri süresince geliştirdikleri yeni tarım ve sulama sistemleri, pamuk ve narenciye gibi ürünlerle adaya refah ve huzuru getirmiştir. Fakat Arap hakimiyetinden kalan en temel miras, kökleri bakımından Arapça'ya çok yakın olan Maltaca'dır. Bu etki Malta ve Gozo'daki pek çok kasaba ve köyün isminde de görülmektedir: Mdina, Mqabba, Ghajnsiele, Rabat, Xaghra, Zejtun ve Zurrieq.
Arap hakimiyetinin 1090 yılında Normanların istilası ve adayı fethetmesiyle sona ermesine rağmen etkileri 13. yüzyılın sonlarına kadar devam etmiştir. "Norman" dönemi nispeten kısa sürmüştür ve bu dönemden sonra Malta artarda gelen hükümdarlar dönemine girmiştir: Almanlar,Fransızlar ve İspanyollar. Bunların tamamı 1530 yılında St. John Şövalyelerinin adaya gelmeleriyle son bulmuştur.
Neolitik dönemden yüzlerce yıl sonra 1530 yılında adaya gelen St.John'un emrindeki şövalyeler beraberlerinde bambaşka, zengin bir kültür getirdiler. Adalar, bu dönemde mimarlık, sanat ve kültür açısından altın devrini yaşadı. Malta'daki pek çok görkemli yapı bu dönemin eserlerindendir.Valletta şehri, ismini şövalyelerin büyük ustası Jean Parisot De La Vallette'den almıştır. Valletta en erken dönem raylı sistemin kullanıldığı şehirlerden biridir.
Malta'daki Fransız hakimiyeti kısa ve inişli çıkışlı olmuştur. 1798'de adaya gelen Napolyon ve kuvvetleri adalılar tarafından başta iyi karşılanmışlardı. Buna rağmen St. John şövalyeleri tarafından, Fransa'dan gelen devrimci fikirler nedeniyle hiç sevilmediler.
Eylül 1800'de Malta'nın özgürlüğüne kavuşmasına yardımcı olmaya gelen İngiliz kuvvetlerinin kuşatmasına kadar Fransızlar gelişlerinden üç ay sonra ayaklanan halk tarafından Valletta ve Three Cities'in gerilerine sürülmüş ve orada kalmışlardır. Böylece İngiliz filosu Grand Harbour'a girmiş ve 1.5 yüzyıl oradan ayrılmamıştır.
1802'de yapılan bir anlaşmayla Malta'nın St. John düzenine geri dönmesine karar verilmiş ancak halk eski hükümdarlarına geri dönme taraftarı olmamış ve İngiliz himayesi altında kalmak istemiştir. 1814 Paris Anlaşması'yla İngiliz İmparatorluğu'na katılan Malta, İngiltere için Doğu'ya bir atlama taşı olarak stratejik önemini korumuştur.
21 Eylül 1964 yılında bağımsızlığını ilan eden Malta'da İngiliz kuvvetleri 31 Mart 1979 tarihine kadar varlıklarını korumuşlardır.
Malta, 1964'te bağımsızlığını kazanmasının ardından 1965'te de Avrupa Konseyi'ne üye olmuştur.
1 Mayıs 2004'te Avrupa Birliği'ne tam üye olmuştur.
Marsaxlokk
Marsaxlokk, Malta'da bulunan turistik bir kasabadır. Kasabada göller ve nehirler bulunması balıkçılığın yaygın bir aktivite olmasını sağlamıştır. Adı marsa ile Arapça'da, liman anlamına gelen xlokk dan gelmektedir.