Mali, Batı Afrika'nın yedinci büyük yüzölçümüne sahip Afrika ülkesidir. Kuzeyde Sahra Çölü ile kaplı olup bu bölgede çok az nüfusa sahiptir. Çoğunluk güneyde Nijer nehri kıyısında yaşamaktadır.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Bamako
Para Birimi: CFA Frankı
Yüzölçümü: 1.240.000 km²
Saat Farkı: + 0
Komşuları: Cezayir, Burkina Faso, Gine, Fildişi Sahili, Moritanya, Nijer, Senegal.
__________________________________________________________________________________________
Mali Diplomatik Birimler
Ankara Fahri Konsolosluğu
Bestekar Sok. No:28/14 06680, Kavaklıdere/Ankara
Telefon: (0312) 418 03 74
Faks: (0312) 417 76 47
İstanbul Fahri Konsolosluğu
Gazeteciler Sitesi Hikaye Sok. No:3-B Esentepe 80300 İSTANBUL
Telefon: (0212) 216 71 31
Faks: (0212) 216 71 17
Mali Vize İşlemleri
Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabidir. Mali'nin ülkemize akredite Kahire Büyükelçiliği ile Ankara ve İstanbul'da Fahri Konsoloslukları’na vize başvurusu yapılabilmektedir.
Mali'nin Kahire Büyükelçiliği
Adres :3, Rue El Kansa Okki B.P. 844 Kahire
Tel : (202) 337 16 41
Faks : (202) 337 18 41
E-posta: mali.eg@ie.eg.com
Yiyecek - İçecek
Restoranlar açısından seçenekler sınırlıdır. Çeşitli otellerde, uluslararası mutfakların yemeklerini sunan restoranlar ve barlar bulunur. Çoğu küçük yerleşim biriminde ise yerel yemeklerle Kuzey Afrika yemekleri yapan küçük lokantalar vardır. Otel restoranları, müşterilerinin haricindeki kşilere de hizmet verirler. Çok geç saatlere kadar açık olan barlarda içki servisi de bulunur ancak Müslüman çoğunluğun yaşadığı ülkede meyve suyu seçeneklerinin zenginliği ve lezzetleri mükemmeldir. Bu yüzden çoğu kişi bu meyve sularını, alkollü içkilere tercih eder.
Ulusal Spesiyaller
- La Capitaine Sangha (Acı biberli sos, kızarmış muz ve pilavla servis edilen Nil levreği)
Ulusal İçecekler:
- Hint hurması ve guava suyu
- Geleneksel Mali çayı üç kıvamda içilir: "Ölüm kadar Sert" olan koyulukta, "Tıpkı Hayat Gibi" hafif tatlı ve "Aşk Kadar Tatlı" çok şekerli olarak. Turistler, bu çay törenlerine nadir de olsa davet edilirler.
Bahşiş: Restoran ve barlarda % 10 bahşiş isteğe bağlıdır.
Gece Hayatı
Bamako'da müzik ve dans olan gece klüpleri çok çeşitlidir.
Alışveriş
Bambara, Dogon ve Malinko kabilelerinin çarpıcı maskeleri, ağaç oyma işleri, fildişi ve bronzdan değişik ürünler, giysiler, paspaslar, altın ve gümüş mücevherat, bakır işleri, çömlekler ile kılıç, hançer gibi demir ve bakır objeler ve geleneksel ev aletleri yerel ve el yapımı ürünler olarak oldukça gözdedir.
Afrika’nın bol yağış alan tropikal ormanlarının kuzeyi boyunca uzanan Mali’de, sıcak ve kurak bir iklim hüküm sürer. Yağmur özellikle haziran ve eylül ayları arasında yağar. İklim ekim ve kasımda sıcak nemli, ocak ayına doğru soğuk ve kurak, hazirana kadar sıcak ve kuraktır. Sahra Çölünde yağış miktarı yok denecek kadar azdır.
Mali’nin büyük bir bölümü düz arazilerden meydana gelmiş olup, güneyden kuzeye üç farklı bölgeye ayrılır. Bu bölgeler Savana, bozkır bölgesi ve çöldür.
Güneyde yer alan Savana, ağaçlı otlaklardan meydana gelmiştir. Ağaçsız bir ova halindeki bozkır bölgesi, Savananın hemen kuzeyinde başlayıp, batıdan tam Moritanya sınırının altından geçen ve doğudaki tarihi Timbuktu ve Gao şehirlerini ihtiva eden bir şerit meydana getirir.
Senegal ve Nijer nehirleri, Savana ve Step bölgeleri içinden akar. Senegal’in kolları, Gine’nin dağlık arazilerinden doğar. Mali’nin batı kısmındaki toprakları suladıktan sonra ana kolu meydana getirmek üzere birleşir. Bu nehir Afrika’nın üçüncü büyük nehri olup, Mali’nin candamarını teşkil eder. Nijer Nehrinin meydana getirdiği delta, bir yılda arka arkaya iki defa mahsul alınmasını mümkün kılan verimli bir ovadır.
Sahra Çölü ise, bozkır bölgesinin kuzeyinde kalan bütün Mali topraklarını kaplar.
Ortaçağda Mali’nin kuzeybatı kesimlerinde ve Moritanya, Senegal ülkelerinde kurulan Gana Devleti 850-1050 yılları arasında parlak bir dönem yaşadı. Bu devletin günümüzdeki Gana ile ilgisi yoktur.
1200-1400 döneminde Mali İmparatorluğunun kuvvetlenmesi sonucunda kuvvet ekseni Nijer koridoruna kaydı. 1460-1590 yılları arasında Songhgi İmparatorluğu bu devleti teslim aldı.
1591 yılında birkaç bin Faslı asker, çölü geçerek Songhai İmparatorluğuna son verdi. Bundan sonra Nijer Vadisinde küçük devletlerin hakim olduğu bir dönem başladı. Bu devletlerden en önemlisi 1650- 1850 dönemindeki Bambara Devleti idi.
On dokuzuncu yüzyılda Fulbe topluluğu, askeri ve dini hareketlere yön verdiler. Bu hareketler, Mali’de İslamiyeti en yaygın din haline getirdi. Fransa ise bu toprakları on dokuzuncu yüzyılın son 20 yılında sömürge haline getirdi ve ülke Fransız Sudan’ı ismini aldı.
İkinci Dünya Savaşından sonra başlayan bağımsızlık hareketleri sonucunda, 1958 yılında Fransız Sudan’ı otonom bir cumhuriyet oldu. Ertesi yıl Sudan Cumhuriyeti Senegal ile birleşerek, Mali Federasyonu kuruldu. Federasyon Haziran 1960’ta bağımsızlığını ilan etti, fakat Senegal Ağustosta federasyondan ayrıldı. Bunun üzerine devlet başkanı Modibo Keita, 22 Eylül 1960’ta bağımsız Mali Cumhuriyetini ilan etti. 1968’de Teğmen Musa Traore liderliğinde genç subaylar, Keita’yı devirerek Milli Özgürlük Askeri Komitesini kurdular. Ardından uzun bir dönem istikrarsız bir süreç gelişti.
Timbuktu
Günümüzde UNESCO'nun dünya mirası olarak nitelediği yerlerden biri olan, geçmişte zenginliğiyle adı duyulan efsanevi Timbuktu bölgesi, Mali'de eski bir şehir. Kur'an üzerine çalışmalar yapan prestijli Sankore Üniversitesi ve diğerr medresleriyle ünlüdür.
15 ve 16. yüzyıllarda İslam'ın Afrika'da yayılmasında önemli bbir entelektüel ve ruhsal merkez olmuştur. Üç büyük camisi, Djingareyber, Sankore ve Sidi Yahya, Timbuktu'nun altın çağından kalmadır. Sürekli restore edilmelerine rağmen bu camiler çöl tarafından yıkılma riski altındadır.