Baltık Denizi kıyısında yer alan bir Avrupa Devlett'tir.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Riga
Para Birimi: Lat
Yüzölçümü: 64.589 km²
Saat Farkı: + 2
Komşuları: Beyaz Rusya, Estonya, Litvanya, Rusya.
__________________________________________________________________________________________
Letonya Diplomatik Birimler
Ankara Büyükelçiliği
Reşit Galip Cd. No: 95 GOP, Çankaya, Ankara
Telefon: 312. 405 61 36
Faks: 312. 405 61 37
İstanbul Fahri Konsolosluğu
Bağdat Caddesi No: 367/7 Erenköy İSTANBUL
Telefon: (0216) 358 82 98
Faks: (0216) 302 64 42
Antalya Fahri Konsolosluğu
Kavaklı Caddesi No: 14 Kemer Antalya
Telefon: (0242) 814 50 30
Faks: (0242) 814 50 35
Yiyecek - İçecek
Yemeğin en güzel kısmını ordövr'ler oluşturur. Letonya yemekleri ağır olabilir ancak lezzetli ve sağlıklıdır.
Ulusal Spesiyaller
- Kotletes (Yassı et köfteleri)
- Skabu Kapostu (Lahana Çorbası)
- Alexander Torte (Ahudud veya kızılcık doldurulmuş tatlı çubuklar)
- Kurutulmuş meyveler içeren sakatat çorbası
- Piragi (Domuz pastırması ve soğanla doldurulmuş hamur yemeği)
Ulusal İçecekler:
- Riga'nın Siyah Balsam'ı 1700'den beri üretilen yoğun, sert ve alkollü bir içkidir. İçeriği sır gibi saklansa da zencefil, maşa ağacı kabuğu, portakal kabuğu birası ve konyak, bilinen malzemelerindendir. Kahve veya votkayla karıştırıldığında, sarhoş edicidir.
- Birçok iyi kalite yerel bira
- Kvass, canlandırıcı bir yaz içeceğidir
- Köpüklü şarap
Yasal İçki İçme Yaşı: 18
Bahşiş: Restoran faturaları genelde bahşişi de içerir. İyi bir servis için fazladan bahşiş ise isteğe bağlıdır.
Gece Hayatı
Riga kaliteli restoranları, barları ve kafeleri ile çeşitli seçeneklere sahiptir. Yaz aylarında kafeler, sokaklara yayılırlar. Gece klüpleri danstan, bütün gece süren blues konserlerine kadar çeşitli etkinlikeri barındırırlar.
Alışveriş
Kehribar çok iyi kalitededir ve iyi bir seçenektir. Folklorik ürünler, saz örgüleri ve toprak kaplar diğer gözde ürünlerdir.
Alışveriş Saatleri
Pazartesi-Cuma günleri arası 0900/10:00-18:00/19:00, Cumartesi günleri ise 0900/10:00-16:00/17:00 saatleri arasındadır. Bazı küçük dükkanlar öğle tatili için 12:00-15:00 arası bir veya iki saatliğine kapanır. Gıda dükkanları ise 08:00/09:00 ile 20:00/21:00 saatleri arası hizmet verir. Bazı mağazalar ise 24 saat açıktır.
İklimi ılımandır. Atlas Okyanusundan gelen hava kütlelerinin etkisi altındadır. Yazlar genelde serin ve yağışlı geçer.
Letonya’nın büyük bölümü dalgalı düzlüklerden meydana gelir. Baltık ve Riga Körfezi kıyıları oldukça düzgündür. En önemli akarsuyu Dvina Nehridir. Diğer akarsular Baltık Denizine dökülür. Sovyet sınırı yakınlarında irili ufaklı göller vardır.
Bölgenin yerleşik halkı olan Letonlar M.Ö. 3000 yıllarında Baltık kıyısına gelip yerleştiler. Uzun yıllar ticaretle uğraşarak geçimlerini temin ettiler. Letonya diğer Baltık ülkeleri gibi M.S. 9. asırda Vikinglerin istilasına uğradı. Germenler 1198-1290 yılları arasında Letonya topraklarını ele geçirdiler. Bu arada bölgede Hıristiyanlık yayıldı. Letonya 15. asırda kurulan Litvanya Federasyonuna katıldı. Rusya ile olan savaşlar neticesinde konfederasyon dağıldı. Letonya İsveç’in hakimiyeti altına girdi.
Büyük Kuzey Savaşları neticesinde Çar Birinci Petro Letonya’yı ele geçirdi (1700-21). Bu tarihten itibaren Rusya’nın hakimiyeti altında kaldı. Rusya’daki 1905 işçi ayaklanması Letonya’da büyük yankılar uyandırdı. Ayaklanma askeri ordu tarafından bastırıldı ve elebaşılar Sibirya’ya sürüldü.
Birinci Dünya Savaşı sırasında Letonya topraklarının büyük bölümünü Almanlar işgal etti. Almanların savaşta mağlup olmasını fırsat bilen Rusya, Baltık ülkelerine karşı harekata geçti ise de, yoğun bir karşı koyma ile geri çekilmek mecburiyetinde kaldı. Alman orduları Letonya’dan 15 Aralık 1919’da geri çekildiler. Bir süre sonra Letonya ve diğer Baltık ülkelerini tanıyan Rusya bir seri antlaşma imzaladı.
Almanya’nın 1939’da Polonya’yı yenmesinden sonra Letonya da uluslararası alanda bir müttefik bulamayınca Ruslara topraklarında üs kurması için izin verdi. 14-15 Temmuz 1940’ta yapılan seçimleri Sovyet yanlısı adaylar kazandı. Seçimler sonrası kurulan Letonya hükümeti ve parlamentosu Sovyetler Birliğine katılma kararı aldı. SSCB Yüksek Sovyeti bu isteği onayladı ve Letonya, Sovyetler Birliğinin Cumhuriyetleri arasına girmiş oldu.
Letonya 1991’e kadar Sovyetler Birliğini meydana getiren 15 cumhuriyetten biri olarak kaldı. Rusya’da başlayan reform hareketleri neticesinde 1991’de Letonya bağımsızlığını ilan etti. Rusya Federasyonu dahil Avrupa devletleri Letonya Cumhuriyetini tanıdı.
Pape Gölü kıyındaki Pape Doğa Parkı'nda yabani atlar ve bizonlarla, özel yapılmış kulede kuş gözlemi yapılabilir. Jürkalne'nin sessiz ve el değmemiş kumsalları, Ventspils'in mavi bayraklı denizi dinlenmek ve yüzmek için uygun bir seçenektir. Ciruli Hayvanat Bahçesi'nde yüzlerce hayvan türünün görülebilir. Slitere Ulusal Parkı'ndaki orman ve bataklıklarda nadir kuş türleri yer almaktadır. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Kulgida kasabası 1874 yılında inşa edilmiş 166 m. uzunluğundaki Avrupa'nın en uzun taş köprüsü ve Ventas Rumba şelaleleri ile görülmeye değer yerlerdendir. Jeolojik yapısı ve canlı türleri ile öne çıkan Abava Vadisi Doğa Parkı, 186 farklı kuş türü barındıran Engure Gölü Doğa Parkı ve Letonya'nın en uzun mağarası Riezupe Kum Mağarası doğal güzellikleri ile etkileyicidir.
Araisi Gölü'ndeki Geç Demir Çağı yerleşimleri ilgi çekicidir.
33 km. uzunluğundaki Jürmala kumsalı rüzgar sörfü, yüzme, su kayağı gibi etkinlikleri ile en gözde sahildir.
Çok sayıda kale ve müze görülebilecek yerler arasındadır.