Kanada, Amerika kıtasının en kuzeyindeki ülkedir. 10 eyalet ve 3 bölgeden oluşan, merkezi olmayan, anayasal monarşi ile yönetilen, 1867'de Konfederasyon yasası ile kurulan bir federasyondur.
Eski bir Fransız ve İngiliz kolonisi olan Kanada, hem Frankofon, hem de İngiliz Milletler Topluluğuna bağlıdır.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Ottawa
Para Birimi: Kanada Doları
Yüzölçümü: 9.984.670 km²
Saat Farkı: - 5
Komşuları: ABD.
__________________________________________________________________________________________
Kanada Diplomatik Birimler
Ankara Büyükelçiliği
Cinnah Caddesi No: 58, Çankaya, Ankara
Telefon: 409 27 00
Faks: 409 28 10
İstanbul Fahri Konsolosluğu
İstiklal Cad. No:373/5, Beyoğlu, 80050 İSTANBUL
Telefon: (0212) 251 98 38
Faks: (0212) 251 98 88
Yiyecek - İçecek
Kanada mutfağı çok zengindir. Bütün büyük kentlerdeki menülerde, Avrupa etkileri rahatlıkla görülür. Quebec, Fransız mutfağının tüm özelliklerini barındırır. Lokantalarda, garsonlu servis yapılır. Kıyafet zorunluluğu ve faturalandırma ise değişkenlik gösterir. Avrupa ve Amerikan şarapları ihtaldir.
Bilinmesi Gerekenler: Alkollü içkiler mutlaka özel izinli dükkanlar ile bu izne sahip olduğunu belirten lokantalardan temin edilebilir. Çoğu otel, lokanta va barda çok çeşitli içki mevcuttur. Barlarda hem ayakta hem de garsonlu servis bulunur, ödeme her bir içkiden sonra yapılır. Açılış saatleri bölgeden bölgeye değişir.
Ulusal Spesiyaller:
- Yüzlerce kilometre sahili olan ülkede çıkan çok çeşitli deniz ürünleri
- Birinci sınıf et ve tarımsal ürünler
- Bizon, karibu ve Kanada geyiği eti
Ulusal İçecekler:
- Çavdar viskisi
Yasal İçki İçme Yaşı: Bölgeye göre 18 veya 19 olarak değişir. Nunavut bölgesinde ise içki içmek yasaktır.
Bahşiş: Genelde % 15 civarında uygundur. Garsonlar, berberler ve taksi şoförlerine mutlaka bu oranda bahşiş verilmelidir. Havaalanı ve tren garlarındaki hammallar, vestiyer çalışanları, otel taşıyıcıları ve kapıcılar, taşıdıkları her bir bavul için parça başı 1 CAD alırlar. Bar ve gece klüplerinde, garsona bahşiş sıradan bir uygulamadır.
Gece Hayatı
Her büyük şehirde gece klübü ile danslı otel lokantaları mevcuttur. Montreal, Ottawa, Toronto, Vancouver ve Winnipeg bale, opera ve klasik müzik merkezleridir. Ancak kent merkezlerinden uzaklaştıkça, eğlence olanakları giderek kıtlaşır.
Alışveriş
Tahta oymalar, çömlekler, pamuklular ve yerli elişleri gibi ülkeye özgü ürünler gözdedir. Ancak bazı ülkeler kutup ayısı, fok, deniz ayısı gibi hayvanlardan elde edilen ürünlere yasak uyguladığından ülkeden hatıra eşyası alırken, bu tip kısıtlamalar göz önüne alınmalıdır.
Ülkedeki çoğu mal ve hizmet üzerinden % 7 vergi alınır. Bazı bölgelerde buna ek olarak başka vergiler de alınabilir.
Alışveriş Saatleri
Paazartesi-Cumartesi günleri arası 09:00-18:00 saatleri arasında. Perşembe ve Cuma günleri ise genelde 21:00 kapanış saatidir. Bazı büyük mağazalar Pazar günleri de, bazıları ise 24 saat açıktır.
Ülkenin en verimli ve yoğun yerleşimli kısmı doğudaki Büyük Göller-Saint Lawrence Nehri Vadisi'dir ve bu bölge Avrupalıların ilk yerleştiği bölge olma özelliğini taşır. Kuzeyindeki geniş Kanada Kalkanı, az topraklı, minerallerce zengin, çokça göl ve nehre sahip, son Buzul Çağı'nda aşınmış kayalık bir alandır ve Hudson Körfezi'ni çevreler. Yeryüzündeki tüm göllerin % 60'ı Kanada'dadır. Ülkede yaklaşık 2 milyon göl bulunmaktadır. Uzunluğu 2000 km. civarında olan St. Lorenz nehri başta olmak üzere Yukon, Columbia, Mackenzie gibi çok sayıda nehiri, aynı zamanda ülke içinde önemli bir ulaşım ve nakliye yolu olarak öne çıkarlar.
New Brunswick ve Yeni İskoçya, dünyanın en büyük gelgitlerinin gözlemlendiği Fundy Körfezi ile bölünmüştür.
Ontario'nun batısındaki geniş, düzlük Kanada Bozkırları, Alberta ve Britanya Kolumbiyası eyaletlerini ayıran Kayalık Dağlar sıradağlarına kadar uzanır. Güney Britanya Kolumbiyası'nın iklimi ılımandır ve kışları ülkenin kalan kısmından çok daha yumuşak geçer.
Kuzey Kanada bitki örtüsü kozalaklı ormanlardan tundralara ve en kuzeydeki Arktik kıraçlarına kadar değişkenlik gösterir. Kuzey Kanada anakarası, yeryüzündeki en büyük adalarından bazılarını içeren engin takımadalar ile kuşatılmıştır.
Kışları ülkenin büyük bölümünde çok sert geçer, sıcaklık -30°C - -40°C 'ye kadar düşebilir (British Columbia ise istisnadır). Ancak, yazlar ılıktan gayet sıcağa kadar değişir, Montreal'de 30°C üstüne çıkarken Nunavut'ta 15°C civarında seyreder. Ülkede aynı anda dört değişik mevsim de yaşanabilir.
Kanada'da en az 10 bin yıl boyunca İlk Halklar olarak tanınan yerliler yaşamıştır. Avrupalılar tarafından ilk ziyaret 1000 yılı civarında kısa bir süre Newfoundland'e yerleşen Vikingler tarafından yapılmıştır. Daha “temelli” Avrupalı ziyaretleri 16. ve 17. yüzyıllarda Fransızların yerleşimi ile başladı.
1763'de Yedi Yıl Savaşı'ndan sonra Fransa, Karayip Adaları'nı tutup Kuzey Amerikan kolonisi Yeni Fransa'yı İngiliz Krallığı'na bırakmaya karar verdi.
Amerikan Devrimi'nden sonra İngiliz Birleşik Krallığı'na sadık olanlar Kanada'ya yerleştiler.
1 Temmuz 1867'de İngiliz Kuzey Amerika Yasası'nın geçmesiyle İngiliz Birleşik Krallığı Kuzey Amerikan kolonisi dört eyaletinden oluşan federasyona kendini yerel yönetim hakkı verdi. Bu eyaletlerden “Kanada” ikiye ayrılıp Quebec ve Ontario eyaletlerini meydana getirdi, diğer iki eyalet de New Brunswick ve Yeni İskoçya'ydı. Kanada Konfederasyonu terimi bu birleşimi ifade eder ve genellikle sonuçlanan federasyon için de kullanılır.
20. yüzyılın ikinci yarısında, çoğunluğu Fransızca konuşan Quebec eyaletinin bazı vatandaşları 1980 ve 1995'teki iki referandum ile bağımsızlık kazanmaya çalıştılar. Her iki referandum da Quebecois Partisi liderliğindeydi ve ilki % 60, ikincisi % 50.6 hayır oyu ile reddedildi.
Toronto
Kanada'nın en büyük şehri ve ticaret merkezi, Ontario eyaletinin başkentidir.
Montreal
Montreal ya da Fransızca Montréal, Quebec eyaletinin en büyük, Kanada'nın ise ikinci büyük kentidir. Kent, Paris'in ardından dünyanın Fransızca konuşan en büyük ikinci kentidir.
Vancouver
Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletinde bulunan bir şehirdir. Batı Kanada'nın en büyük, ülkenin de üçüncü büyük metropolüdür.
Ottawa
Kanada'nın başkenti ve en büyük dördüncü kentidir.