İsviçre, Orta Avrupa'da Alp Dağlarında yer alan ve denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. İsviçre, tarihsel olarak bir konfederasyon olan ülke 1848 yılından beri bir federasyondur.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Bern
Para Birimi: İsviçre Frankı
Yüzölçümü: 41.290 km²
Saat Farkı: + 1
Komşuları: Avusturya, Fransa, İtalya, Lihtenştayn, Almanya.
İsviçre Diplomatik Birimler
Ankara Büyükelçiliği
Atatürk Bulvarı 247, P.K. 25, 06692 Kavaklıdere, Ankara
Telefon: 457 31 70
Faks: 467 11 99
Çalışma Saatleri: Pazartesi – Perşembe 08.00-17.15 – Cuma 08.00-13.00
İstanbul Başkonsolosluğu
Büyükdere cad. 173, 1. Levent Plaza, A Blok, Kat 3, İstanbul
Telefon: (212) 283 12 82
Faks: (212) 283 12 98
Çalışma Saatleri: (Başlama) 08.30-11.00
İzmir Fahri Konsolosluğu
1380. Sokak Alyans Apt. B Blok Kat 3 D:6, 35220 Alsancak İzmir
Telefon: (0232) 421 42 39, 463 48 78
Faks: (0232) 421 22 59, 422 02 59
Antalya Fahri Konsolosluğu
Pamfilya Turizm, Işıklar Cad. No: 57, 07100-Antalya
Telefon: (0242) 243 15 00
Faks: (0242) 247 36 66
Gaziantep Fahri Konsolosluğu
Ordu Caddesi, No: 70/1 27060 Gaziantep
Telefon: (0342) 338 31 14
Faks: (0342) 336 05 92
Yiyecek - İçecek
İsviçre mutfağı oldukça zengindir. Gruyere ile Vacherin peynirinin beyaz şarap, un, biraz sarmısak ve tatlı çörek ile eritilmesi sonucu elde edilen müthiş bir karışım olan fondü, en gözde yiyeceklerdendir. Emmental ve Tetede Moine peynirli diğer yiyeceklerdir. Çok çeşitli yerel tariflerle pişirilen domuz sosis ve salamları da oldukça tercih edilir. Birçok çeşide sahip İsviçre şarapları, ülkenin her yerinde kolaylıkla bulunur. Alman birasına benzeyen İsviçre birası da gözde içeceklerdendir. Çok farklı yerel marka altında üretilen maden suyu özellikle ön plandadır.
Bilinmesi Gerekenler: Barlarda hem masa hem ayakta servis vardır. Çok sayıda self-servis büfe tipi yerlerde masaya servis de yapılır.
Ulusal Spesiyaller:
- Viande Sechee (Taze veya turşulanmış soğan ile servis edilen kurutulmuş dana veya domuz eti)
- Pieds de porc (Domuz ayağı)
- Rösti (Dilimlenmiş fırında patates)
- Fondue Bourguignonne (çeşitli soslarla pişmiş kuşbaşı et)
- Leckerli (Pastacı şekeri ile süslenmiş baharatlı ballı çörek)
Ulusal İçecekler:
- Kirsch, Marc, Pflümli gibi alkollü içecekler
Bahşiş: Lokanta, kafe ve barlarda yasal bir servis ücreti faturaya dahil edilmektedir. Bunun haricinde bahşiş verilmez.
Gece Hayatı:
Çoğu büyük şehir ve tatil merkezinde, bir kısmında yemek servisi de yapılan gece klüpleri mevcuttur. Birçok sinema ve tiyatronun yanı sıra, bazı bar ve lokantada yerel folklorik eğlenceler de sunulur.
Alışveriş:
Keten ve nakış işleri, Bern tahta oymacılığı, çikolata, peynir, İsviçre çakısı ile el yapımı pahalı saatler en gözde ürünlerdir.
Alışveriş Saatleri: Pazartesi - Cuma arası 08:30-12:00 ile 14:00-18:30 saatleri, Cumartesi günleri 08:00-12:00 ile 13:30-16:00 saatleri arası açıktır. Pazartesi sabahları çoğu dükkan kapalıdır.
İklimi: Ilıman.
Arazi yapısı: Çoğunlukla dağlıktır, tepelikli merkez platosu, ovalar, büyük göller yer alır.
Doğal kaynakları: Hidro enerji, kereste, tuz
1291 yılında Uri, Schwyz ve Unterwalden kantonlarının oluşturduğu üç orman kantonu temsilcileri bir Federal Beyanname altına imza attı. Beyannameye imza atan taraflar, o zamanlar Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu’nda Avusturya Düklüğünü elinde tutan Habsburg hanedanının hükmüne karşı çıkabilmek için birleşmeyi taahhüt ediyorlardı. 15 Kasım 1315 günü Morgarten Çarpışması’nda Habsburg ordusunu yenen İsviçreliler, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu içinde İsviçre Konfederasyonunun varlığını güven altına aldı.
1353 yılına gelindiğinde ilk birleşen üç kantona ek olarak Glarus ve Zug kantonlarıyla Lüzern, Zürih ve Bern şehir devletleri de birliğe katılarak 15. yüzyıla kadar varlığını sürdüren (Zürih bir toprak anlaşmazlığı nedeniyle 1440 yılında konfederasyondan atılmıştır) ve sekiz eyaletten oluşan "Eski Federasyonu" kurdular. 1470’lerde Bourgogne dükü I. Charles’a karşı kazandıkları zaferler ve İsviçre paralı askerlerinin başarılarıyla federasyonun hem gücü hem de zenginliği arttı. İsviçre kantonları sıralaması yapılırken geleneksel olarak, şehir devletlerini takiben kurucu kantonlar ilk sekiz "Eski Kanton" olarak önde anılır, 1481 yılından sonra federasyona katılan diğer kantonlar tarih sırasına göre dizilir. Kutsal Roma Cermen İmparatoru I. Maximilian’a karşı İsviçrelilerin 1499 yılında kazandığı zafer sonucunda, İsviçre, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu’ndan ayrılıp de facto bağımsızlığını kazanmıştır.
1506 yılında II. Julius, günümüzde hala Vatikan’ı koruyan İsviçreli Muhafızları işe aldı. Federasyonun genişlemesi ve ilk savaşlarda elde edilen yenilmezlik ünü 1515 yılında Marignano Çarpışması’ndaki İsviçre yenilgisi ile ilk kez durakladı. Katolik ve Protestan kantonlar arasında anlaşmazlığın devam etmesi üzerine 1656 ve 1712 yıllarında Villmergen Çarpışmaları ile karşılıklı şiddet devam etmiştir. 1648 yılında Westfalya Barış Antlaşması ile Avrupalı ülkeler İsviçre’nin Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu’ndan ayrılmasını ve tarafsızlığını tanıdı.
1798 yılında Fransız Devrimi orduları İsviçre’yi işgal ederek zorla yeni bir anayasayı uygulattırdı. Bu anayasa ile ülkenin hükümeti merkezîleştiriliyor ve kantonlar ortadan kaldırılıyordu. Helvet Cumhuriyeti olarak bilinen yeni devletin halk arasında hiç desteği yoktu. Yabancı işgal kuvvetleri tarafından zorla kabul ettirilen bu hükümet dinsel inanç özgürlüğü de dahil olmak üzere yüzyıllarca süren gelenekleri yıkmıştı. Bu devlet, İsviçre’yi Fransa’nın bir uydusundan başka bir şey yapmamıştı. Sık sık ortaya çıkan ayaklanmalar, Fransız birliklerinin varlığı nedeniyle başarıya ulaşamamıştı. Eylül ayında Nidwalden isyanının Fransızlar tarafından kanlı bir şekilde bastırılması çok iyi karşılanmamıştı.
1803 yılında İsviçre’nin özerkliğini büyük oranda geri veren ve 19 kantondan oluşan bir Konfederasyonu kuran Aracılık Yasası çıkmıştır. 1815 yılında Viyana Kongresi ile İsviçre’nin bağımsızlığı ve tarafsızlığı tüm Avrupa güçleri tarafından tanınmıştır. Bu tarihte, Valais, Neuchâtel ve Cenevre kantonlarının federasyona katılmasıyla birlikte İsviçre tarihteki en son genişlemesini gerçekleştirmiştir.
1893 yılında anayasa olağandışı bir şekilde doğrudan demokrasinin uygulanmasına yönelik olarak düzenlenmiştir ve günümüzde de tek örneği teşkil etmektedir.
İsviçre 1920 yılında Milletler Cemiyeti’ne ve 1963 yılında da Avrupa Konseyi’ne katıldı. I. Dünya Savaşı’nda tarafsızlığını açıklayan ülke askeri olarak savaşa katılmadı. II. Dünya Savaşı’nda da tarafsızlık açıklanmış, bir Alman müdahalesi planlansa da bu gerçekleşmemiştir. Bazı İsviçre vatandaşlarının Yahudi Soykırımı esnasında elde edilen paraların aklanmasına yardımcı oldukları dolayısıyla da İsviçre’nin tarafsızlığına gölge düştüğü iddialarının yanısıra İsviçre, Almanya ve Mihver Kuvvetlere karşı yürütülen casusluk faaliyetlerinin bir merkezi hâline gelerek yenilmelerine yardımcı olmuştur.
1959 yılından itibaren kantonlarda kadınlara oy hakkı verilmeye başlandı.
İsviçre 2002 yılında Birleşmiş Milletler’e tam üye oldu. 5 Haziran 2005’te İsviçreliler % 55’lik çoğunlukla Schengen antlaşmasına katılmayı kabul etmişlerdir. AB yorumcuları bu sonucu geleneksel olarak izolasyonist bir ülke olarak nitelendirilen İsviçre’nin bir iyiniyet gösterisi olarak değerlendirdiler.
Zürih
Zürih İsviçre'nin en büyük kentidir. Zürih şehri Zürih Kantonu'nun başkentidir. İsviçrenin ekonomik ve kültürel başkentidir. FIFA merkezi Zürih’te bulunur.
Basel
Basel İsviçre'nin kuzeyinde Fransa, Almanya sınırında bir şehir. Basel şehri Basel Stadt kantonun başkentidir.
Cenevre
Cenevre (Genève), İsviçre'de Cenevre Gölü kıyısındaki yer alan, İsviçre'nin en yüksek nüfuslu ikinci şehridir. Aynı ada sahip Cenevre kantonu'nun başkentidir. İsviçre'nin en kozmopolit şehri olan Cenevre'de halkın % 45'ini yabancılar oluşturmaktadır.
Cenevre şehri aynı zamanda CERN yüksek enerji fiziği laboratuarına, Birleşmiş Milletler'in Avrupa'daki merkezine ve bu kuruluşun birçok alt kuruluşuna ev sahipliği yapmaktadır.
Lugano
Lugano İsviçre'de, Como Gölü kıyısında şehir.İsviçre'de İtalyanca konuşulan tek kanton olan Ticino'dadır. Turistik bir şehirdir.
Müzeler
Modern Art Museum (Museo d'Arte Moderna) official site
Museum of Extra-European Cultures (Museo delle culture extraeuropee) Via Cortivo 24 6976 Lugano, Switzerland
Cantonal Art Museum (Museo cantonale d'arte) official site
Foundation Aligi Sassu and Helenita Olivares (Fondazione Aligi Sassu e Helenita Olivares)
Historical Museum (Museo storico)
Cantonal Museum on Natural History (Museo cantonale di storia naturale) official site
Swiss Custom Museum (Museo doganale svizzero)
Municipal Art Museum (Museo civico di belle arti)
Wilhelm Schmid Museum (Museo Wilhelm Schmid)
Gottardo Gallery (Galleria Gottardo) official site
Hermann Hesse Museum (Fondazione Hermann Hesse)
Eth Pol. Teknik kuruluşu : eski kasaba, 16. - 18. yüzyıl evleri
Stein am Rhein : Küçük bir kasaba, pazar meydanı, yarı ahşap evler
Rheinfall - Rhine Talls : Avrupanın en büyük çağlayanı
Basle : Eski kasaba, gotik belediye binası, pazar yeri, güzel sanatlar müzesi, hayvanat bahçesi
Berne : Eski kasaba, adalet çeşmesi, gotik belediye binası, federal parlamento binası, güzel sanatlar müzesi, doğa tarihi müzesi, kırchenfold köprüsü
Merkezi İsviçre : Kapellbrucke, sekizgen su kulesi, jesuut kilisesi, belediye binası, lowendenkmal meşhur aslan anıtı, isviçre ulaşım müzesi, Richard Benedicte müzesi, Lucerne gölü, çift kuleli benedicte manastırı
Batı İsviçre : Jura - çam ağaçlı, haşin kayalar, Romainmatier - 10. yy'da inşa edilen kilise, Neuchatel - eski kasaba/şehir, tarih ve sanat müzesi
Montreux
Chateau de Chillan (Chillan Kalesi)