Hırvatistan, Güneydoğu Avrupa'da, Balkan Yarımadası'nın kuzeybatısında yer alan bir ülkedir. Batısında Adriyatik Denizi'ne kıyısı vardır.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Zagrep
Para Birimi: Kuna
Yüzölçümü: 56.542 km²
Saat Farkı: + 1
Komşuları: Slovenya, Macaristan, Sırbistan, Bosna-Hersek, Karadağ.
__________________________________________________________________________________________
Hırvatistan Diplomatik Birimler
Ankara Büyükelçiliği
Kelebek Sokak 15/A, 06700 G.O.P., Ankara
Telefon: 446 08 31 – 446 94 60 – 437 95 44
Faks: 437 95 44
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma: 09:00 – 17:00
İstanbul Konsolosluğu
Asmalı Mescit Mh., Oteller Sok.1, Tepebaşı Beyoğlu, İstanbul
Telefon: 0212 293 54 67
İzmir Fahri Konsolosluğu
Şair Eşref Bulvarı No: 6/7 Çankaya/İZMİR
Telefon: (0232) 446 28 70
Faks: (0232) 445 77 20
Yiyecek - İçecek
Ulusal Spesiyaller
- Macar, İtalyan ve Avusturya etkisinin hissedildiği Hırvat yemekleri, özellikle ülkenin iç kesimlerinde et ve tas kebapları ile zengindir.
- Adriyatik kıyılarında büyük karidesler, alabalık, kalamar ve midye gibi deniz ürünleri ile yapılan makarna ve pilav yemekleri boldur.
- Ziyaretçiler baharatlı sosları ve baharatlı taze balık yemeklerini mutlaka denemelidirler.
- Prsut (Konserve veya açıkhava da kurutulmuş çiğ jambon)
- Paski Sir (Pag adasının tuzlu keçi peyniri) ülkenin bütün restoranlarında servis edilir.
Ulusal İçecekler:
- Yöresel şaraplar
- Sljivovica (erik konyağı), travarica (nane konyağı) ve grappa (üzümden yapılan bir içki) akşam yemeklerinden sonra ve kutlamalarda içilir
- İtalyan espressosu, bijela kava (sütlü beyaz kahve) ve macchiato (sütlü espresso) ile Hırvatistan'da yaygın bir kahve kültürü vardır.
Yasal İçki İçme Yaşı: 18
Bahşiş: Oteller, restoranlar ve taksilerde % 10 bahşiş beklenir.
Gece Hayatı
Başkent Zagreb barlar ve klüplerle yılboyunca canlıdır ancak turistik gelirin aslan payını yaz ayları kalabalıklaşan sahil bölgeleri alır. Rahat plaj barları ve kaldırım kafelerinin yanı sıra parıltılı gece klüpleri ve şık barlar da mevcuttur.
Alışveriş
Nakış, tahta oyma ve seramik gibi geleneksel elişleri iyi bir seçenektir. 500 Kn'den fazla olan harcamalardaki Katma Değer Vergisi geri alınabilir. Her türlü harcamada mutlaka fatura alınmalı ve saklanmalıdır. Mali polis sıkı denetimler uygular ve cezalar keser.
Alışveriş Saatleri
Pazartesi-Cuma günleri arası 08:00-20:00 Cumartesi günleri ise 08:00-14:00/15:00 saatleri arasında açıktır. Kentlerdeki bazı mağazalar, pazar günleri de açık olur.
Istria Yarımadası ile Dalmaçya kıyılarında Akdeniz iklimi hüküm sürer. Buralarda yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. İç kesimler ve dağlık bölgelerde iklim daha serttir.
Doğuda Tuna, Drova ve Sava ırmakları arasında kalan verimli ovalardan başlayıp, batıda Adriya Denizi boyunca Karadağ'a kadar bir hilal şeklinde uzanır. Dinar Alpleri güneybatı topraklarını engebelendirir. Dalmaçya kıyıları açıklarında kıyıya paralel birçok ada vardır.
Hırvatlar diğer Güney Slavlar gibi Balkanlara 7. yüzyılda yerleştiler ve 9. yüzyılda Hristiyan oldular. Tarihteki ilk Hırvat Krallığı 925 yılında taç giyen Tomislav tarafından kuruldu ve IV. Petar Krešimir zamanında en geniş sınırlarına ulaştı. 1091 yılında Hırvat toprakları Macar kralı I. László'nun eline geçti. 15. yüzyılın sonlarında Hırvatlar Osmanlılarla karşı karşıya geldiler.
1526 yılında Macar Krallığı Mohaç Savaşı'nda Osmanlılara yenilerek çökünce 16. yüzyılda Hırvat topraklarının büyük bir bölümü Osmanlıların eline geçti. II. Viyana Kuşatması'nın başarısız kalması üzerine kuvvetlenen Avusturyalılar Hırvat topraklarını ele geçirmeye başladılar. Bundan sonra 20. yüzyıla kadar Hırvatların büyük bir bölümü Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun vatandaşlarıydı.
I. Dünya Savaşı'nda Avusturya-Macaristan İmparatorluğu parçalandıktan sonra Hırvatlar Sırplar, Slovenler ve Boşnaklarla birleşerek Yugoslavya Krallığını kurdular. II. Dünya Savaşı sırasında 1941 yılında Yugoslavya Nazi Almanyası tarafından işgal edildi. Naziler Bosna-Hersek'i Hırvatistan'a bağlayarak Hırvatistan'da Ustaşi önderi Ante Pavelic'in yönetiminde faşist bir rejim kurdular. Faşistler Hırvatistan'da çok sayıda Yahudi, Sırp ve Çingene nüfusunu öldürerek ortadan kaldırdılar. 1944 yılında Hırvat kökenli Josip Broz Tito yönetimindeki Yugoslavya Komünist Partisi'nin üyesi olan Partizanlar Sovyet birlikleriyle ortak hareket ederek Ekim 1944'te Belgrad'ı ele geçirdiler ve yönetime el koydular.
Tito'nun başkanlığında kurulan ve sonradan Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti adını alan bu devlet sosyalist görüşlü olmasına rağmen Moskova'dan bağımsız bir siyaset izledi. Tito 1980 yılında ölünceye kadar çeşitli dinleri ve etnik grupları içinde barındıran bu devlet barış içinde yaşamayı başardı. Ancak 1990'lara yaklaşırken SSCB'nin ve Doğu Bloku'nun parçalanması Yugoslavya'yı da etkiledi.
Hırvatistan 1991 yılında bir referandum yaparak Yugoslavya'dan ayrıldığını ilan etti. Sırbistan'ın güdümündeki Yugoslavya ordusu Hırvatistan'a saldırdı. Ancak Bosna Savaşı'nın patlamak üzere olduğu 1992 yılının ilk günlerinde Yugoslavya'yla barış antlaşması imzalandı.
Hırvatistan Bosna Savaşı boyunca Bosna-Hersek'teki Sırplara karşı Hırvat-Boşnak koalisyonunu destekledi. Nihayet NATO'nun bombardımanı ve uluslararası baskıların artması sonucu Bosna-Hersek devlet başkanı Aliya İzzetbegoviç, Hırvatistan devlet başkanı Franjo Tudjman ve Sırbistan devlet başkanı Slobodan Miloseviç anlaşma masasına oturdular. 21 Kasım 1995'de Dayton Antlaşması kabul edildi. 14 Aralık 1995'de bu antlaşmanın son halinin imzalanmasıyla birlikte Bosna Savaşı son bulmuş oldu.
Dubrovnik
Dubrovnik ya da eski adıyla Ragusa Hırvatistan'ın Adriyatik Denizi sahilinde bulunan, Orta Çağdan kalma tarihi eserleri ile ünlü şehri.
Hırvatistan 'ın 1991'de Yugoslavya'dan ayrılışı sırasında çıkan iç savaşta, Sırp saldırıları nedeniyle şehirdeki tarihi eserler önemli ölçüde zarar gördü. UNESCO'nun başlattığı restorasyon çalışmaları ile de 2005 yılı itibariyle şehir eski görünümünü büyük ölçüde kazandı.
Split
Split, Dalmaçya'nın en büyük ve en önemli şehridir. Ayrıca Split-Dalmaçya bölgesinin de idari merkezidir. Adriyatik Denizi'nin doğu sahilinde küçük bir yarımada üzerine kurulmuştur. Split, aynı zamanda Dünya Kültür Miras Listesi'ndeki tarihi kalıntıları (Diocletian Sarayı), denizi, marinasıyla çok turistik bir şehirdir.
Zagreb
Zagreb, Hırvatistan'ın başkenti ve en yüksek nufüsa sahip şehridir.