Gana Cumhuriyeti, bir batı Afrika ülkesidir. Güneyinde Atlas Okyanusu yer alır.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Akra
Para Birimi: Cedi
Yüzölçümü: 239.460 km²
Saat Farkı: + 0
Komşuları: Burkina Faso, Fildişi Sahili, Togo.
__________________________________________________________________________________________
Gana Diplomatik Birimler
Ankara Fahri Konsolosluğu
Paris Caddesi, Şili Meydanı No:74 Kavaklıdere/Ankara
Telefon: (0312) 466 72 30
Faks: (0312) 466 72 42
İstanbul Fahri Konsolosluğu
Maslak Polaris Plaza, Kat:11 Ahi Evran Cad. No: 1, 80670 İSTANBUL
Telefon: (0212) 346 01 12
Faks: (0212) 346 01 21
Gana Vize İşlemleri
Diplomatik, hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız vizeye tabidir.
Vize almak için vize başvurusundan itibaren altı ay geçerli pasaport, İngilizce büyük harflerle doldurulmuş bir başvuru formu, dört vesikalık fotoğraf, sarı humma aşısı yaptırılmış olduğuna dair uluslararası aşı kağıdı ve dönüş bileti ibraz edilmesi gerekmektedir. Gana’nın Ankara ve İstanbul’da Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır.
Yiyecek ve İçecek
Çoğu büyük otelde uluslararası yemekler bulunur. Bazı restoranlarda ise geniş seçenekler içeren yerel yemekler mevcuttur. Akra'da Orta Doğu, Çin, Fransız ve diğer Avrupa mutfaklarından örnekler içeren restoranlar da bulunur.
Bilinmesi Gerekenler: Sahil bölgelerinde karides ve diğer deniz ürünleri oldukça gözde ve lezzetlidir.
Ulusal Spesiyaller
- Kenkey (Akra yöresine özgü acılı kızarmış balık)
- Akyeke (Manyok ezmesi, avokado ile servis edilir)
- Fufu (Manyok, tatlı patates, muz ve pirinç ezmesi - genelde çorbalara ve kontomere ile okra gibi yemeklere eşlik eder.
- Fante fante (Orta bölgelerde yenilen hurma yağında pişmiş balık)
- Akrantee (Av eti)
Ulusal İçecekler
- Pito (Kuzey bölgelerinde yapılan arpa birası)
- Zom koom (Suyla karıştırılan arpa unu)
- Hurma şarabı
- Hindistan cevizi suyu
Yasal İçki İçme Yaşı: 18
Bahşiş: Bahşiş izne tabidir ve fatura genelde eklenmez.
Gece Hayatı
Akra ve diğer büyük kentlerde batı müziği ve Afrika müzikleri çalınan gece klüpleri vardır. Akra'daki Ulusal Tiyatro'da konserler olur, Gana Üniversitesi Sahne Sanatları Okulu Legon, dramalar, şiirler ve dans gösterileri sergiler. Sinemalarda hem yabancı filmler hem Gana filmleri oynar.
Alışveriş
Lüks ürünler dahil herşey bulunur. Ashanti bölgesinin zanaat işleri ve Kuzey Gana'da üretilen etkileyici altın ve gümüş mücevherler, fiyatları pahalı olmasına rağmen modern ve eski Afrika sanat eserleri, Ashanti tabureleri, altın tartmakta kullanılan pirinç ölçüler, toprak kaplar, deri ürünleri, yerel dokuma gömlekler, çok renkli saz sepetler, Gana'nın geleneksel giysisi Kente ülkenin yer yerinde kurulan pazarlardan ve mağazalardan alınacak en iyi ürünlerdir. Bu ürünler, değişik yörelerdeki pazarlarda satılmaktadırlar ve Turizm Bakanlığı, buralara alışveriş turları düzenlemektedir.
Alışveriş Saatleri:
Pazartesi-Salı ve Perşembe-Cuma günleri 08:00-12:00 ve 14:00-17:30, Çarşamba ve Cumartesi günleri ise 08:00-13:00 saatleri arasındadır.
İklim: Tropikal iklim. Sıcaklık yıl içinde 26 ve 32 derece arasında değişmektedir. Gana`nın iklim koşullarını kuzeydoğuda Sahra üzerinden gelen sıcak, kuru ve toz yüklü hava kütlesi ile güneybatıda Atlas Okyanusu`nun güney kesimi üzerinden gelen tropik hava kütlesi belirler.
Arazi yapısı: Ülkenin güneybatı, kuzeybatı ve en kuzey bölgesi parçalanmış bir peneplen görünümündedir. Geri kalan bölgenin büyük bölümünü ise Volta Havzası olarak bilinen geniş bir alan kaplar.
Gana topraklarındaki Akosombo Barajı (Volta Gölü), dünyanın en büyük yapay su deposudur. Baraj, Beyaz Volta ve Siyah Volta Nehirlerinin birleştirilmesiyle kurulmuştur.
Toprakları, sömürgecilik dönemi öncesinde Afrika'daki Gana İmparatorluğu, Ashanti, Fante gibi eski krallıklara ait olmuştur.
On üçüncü yüzyıldan itibaren Sudanlı tüccarlar, yeni pazarlar elde etmek için, güneye doğru yayılmaya başladılar. Bunun sonucunda Gana’nın bulunduğu topraklar ile Sudan arasında iki büyük ticaret yolu meydana getirildi.
Ülkenin kuzey bölümünde, kuzey batılı işgalcilerin kurduğu devlette Dagomba ve Mamprusi kabileleri yer alıyordu.
On beşinci yüzyılda, Altın Sahiline 1471 yılında giren Portekizliler, bölgedeki altının bolluğunun farkına varmışlar ve bunu tekellerine almak için kıyıda birçok büyük taş kaleler inşa etmişlerdir. On altıncı yüzyılda Portekiz tekeli, Fransız, İngiliz ve Hollandalı sömürgeciler tarafından bozuldu. Daha sonra bütün kaleler Hollandalıların eline geçti. Fakat onlar da İngiliz ve Danimarkalılarla karşı karşıya kaldılar.
On yedinci yüzyılda, Amerika kıtasındaki geniş talep sonucu, köle ticareti başladı ancak bölge batılıların ana altın kaynağı olma özelliğini korudu.
On dokuzuncu yüzyılın başlarında köle ticaretinin kısmen kalkması ve yerli kabilelerin mücadelelerinin sonucunda, önce Danimarkalılar (1850), sonra da Hollandalılar (1872) bölgeden çekildiler ve İngilizleri Altın Sahilinde yalnız bıraktılar. 1874 tarihinde İngilizler, bölgedeki Ashanti kabilelerinin de topraklarını işgal ederek Altın Sahilini bir İngiliz Kolonisi ilan ettiler. Ancak Avrupa'lı devletlerin ve yerli kabilelerin mücadeleleri 19. yüzyıl boyunca sürdü.
Yirminci yüzyılda Altın Sahilinin ekonomisi, orman çiftçilerinin kakao yetiştirmedeki başarıları sonucu, hızla gelişmeye başladı.
1950’lerin sonuna doğru ise Altın Sahilinde, halkın kendi kendisini yönetmesi için kampanya açıldı, gösteriler yapıldı, isyanlar çıktı.
1957 tarihinde Altın Sahili devleti, şimdiki Gana Devletini meydana getirerek, Birleşmiş Milletler Teşkilatının ve İngiliz Milletler Topluluğu'nun üyesi oldu. Aynı sene İngiliz Togoland’ı halkının isteği ile Gana ile birleşti.
Bağımsızlık sonrası başlayan ve bugüne kadar süren darbeler, çekişmeler ve yolsuzluklar sonucu ülke sürekli bir istikarasızlık içinde kaldı.
Akra'da yerel sanat eserlerinin sergilendiği Ulusal Müze ile Bağımsızlık Takı ve Meçhul Asker Anıtı'nın bulunduğu Özgürlük Meydanı görülebilir.
Tabutlar ilgi çekicidir. Ganalılar, yaşamlarında yaptıkları ile ilgili tasvirlerle süslenmiş mükemmel marangozluk eseri tabutlarla gömülmeyi tercih ederler.
Gana'daki bütün kale ve hisarlar UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Bunların içinde Cape Coast Kalesi ile St. Jago Hisarı en önemlileridir.
Ashanti uygarlığının başkenti olan Kumasi'deki Kraliyet Mezarı ve Manhyia Sarayı'nın kalıntıları görülmesi gereken yerler arasındadır.
Mole Ulusal Parkı'nın 8 km. kuzeyinde yer alan Larabanga Camii, eski Batı Sudan İmparatoru tarafından inşa edilmiştir.
Ngani, Gamaga ve Kpatinga'daki büyücülük yerleri ziyaret edilebilir. Genelde kadınlardan oluşan ve yerel büyücülükle uğraşan insanlar hala önemli bir yere sahiptir.
Kakum Doğa Alanı maymunlar, antiloplar ve su aygırları bigi çeşitli türlerin bulunduğu bir koruma alanıdır. Yerden 333 m. yüksekte inşa edilmiş ve ağaçların tepesinde bulunan yollarda yürüyerek aşağıdaki vahşi hayatı izleyebilir, ağaç evlerde konaklayabilir.