Gambiya Cumhuriyeti, Batı Afrika'da bir ülkedir. Gambiya Nehri ülkenin ortasından geçip Atlas Okyanusu'na dökülür.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Banjul
Para Birimi: Dalasi
Yüzölçümü: 11.300 km²
Saat Farkı: + 0
Komşuları: Senegal.
__________________________________________________________________________________________
Gambiya Diplomatik Birimler
İstanbul Fahri Konsolosluğu
Yıldız Sarayı, Seyir Köskü, Barbaros Bulvarı Besiktas 80700 İSTANBUL
Telefon: (0212) 259 17 42
Faks: (0212) 258 43 65
Gambiya Vize İşlemleri
Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız vizeye tabidir ve vizelerini Gambiya’nın ülkemize akredite Riyad’taki Büyükelçiliği'nden alabilirler.
Hamili oldukları pasaport türü farketmeksizin vatandaşlarımız, Gambiya'nın Riyad'taki Büyükelçiliği'ne vakitlice müracaat etmek şartıyla, vizelerini Gambiya'ya varışlarında hudut kapılarında alabilirler. Vatandaşlarımıza hudut kapılarında verilecek vizenin geçerlilik süresiyle harç miktarı Gambiya makamlarınca belirlenmektedir. Gambiya'nın İstanbul’da da Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır.
Gambiya Riyad Büyükelçiliği (Suudi Arabistan)
Adres : P.O.Box 94322 Riyadh 11693 Saudi Arabia
Tel : (9661) 205 21 58
Faks : (9661) 456 20 24
E-posta: gamectriyadh@yahoo.com
Yiyecek ve İçecek
Çoğu turistik otel ve restoranda geleneksel Gambiya yemeklerinin yanı sıra batı yemekleri de mevcuttur.
Ulusal Spesiyaller
- Benachin (Baharatlı et, pirinç, domates salçası ve sebzelerle yapılan bir yemek)
- Domodah (Yerfıstığı ezmesi ile pişirilen et, pilavla servis edilir)
- Tavuk (Soğan, sarmısak, limonla pişirilen tavuk pilav veya patates kızartması ile servis edilir)
- Plasas (Et ve tütsülenmiş balık, manyok yaprakları ile hurma yağında pişirilir, pilav veya manyok püresi ile servis edilir)
- Mango, muz, greyfurt, papaya ve portakal
Ulusal İçecekler
- Yöresel bira Jul Brew
- Taze meyva suları
Bahşiş: Bazen otel ve restoran faturalarına % 10 oranında servis bedeli eklenir. Aksi durumlarda küçük bir bahşiş verilebilir.
Gece Hayatı
Bakau, Fajara, Kotu, Kololi, Brikama ve Serrekunda'da gece klüpleri ve barlar bulunmasına rağmen gece hayatı kısıtlıdır. Gambiya tamtamları ile dans ve ateş yutucuların gösterileri sıkça izlenebilir.
Alışveriş
Banjul'daki Albert Market ile turistik yerlerdeki el işleri pazarlarından çok çeşitli ürünler alınabilir. Parlak renkli batik giysiler, tahta oymalar ve el yapımı mücevherler, davullar, boncuk işlemeli kemerler, el çantaları, saz, boncuk ve deri ürünler en çok tercih edilen ürünlerdir.
Alışveriş Saatleri:
Pazartesi-Perşembe günleri 09:00-12:00 ve 14:30-18:00, Cuma-Cumartesi günleri ise 09:00-13:00 saatleri arasındadır. Bazı mağazalar gece 22:00'ye kadar açık kalır.
Tropik bir iklime sahip olan Gambiya Haziran, Temmuz, Ağustos ,Eylül ve Ekim aylarında tropik sıcaklık ve bol yağmur periyodu ile nemli bir iklim yaşar fakat Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları arasında daha serin olur. Yaklaşık 30 ile 36 derecedir. Bu da mükemmel bir güneşlenme ve denize girme fırsatı verir. Dolayısı ile turizm bu mevsimde canlıdır.
Ülkenin büyük bölümünde bol su olmasına rağmen, temizlenemediğinden hastalıklara yol açmaktadır. Tüm ülkenin elektrik üretimi dizel jenaratörlerle sağlanmaktadır ve 2006 yılında yeni yapılan elekrik santrali dahi dizelle çalışmaktadır. Atlantik okyanusun kıyısındaki bu ülkede finans kaynakları bulunmadığından rüzgar enerjisinden ya da güneş enerjisinden yararlanamamaktadır.
Bu ülkede halâ evlerin % 65'inde elektrik bulunmamaktadır. Çok büyük bir potansiyele sahip olan güneş ve rüzgar enerjisine sahiptir.
Bölge ile ilgili ilk kayıtlar 9. yüzyıl ve 10. yüzyıl'da Arap tüccarından geldi. 1066'da Tekrur sakinleri kuzeyde Senegal Nehrinde krallık oluşturarak bölgenin ilk yerlileri oldular. 14. yüzyıl'ın başlarında Mali İmparatorluğu'na bağlandılar. Portekiz'ler 15. yüzyılın ortalarında bölgeye denizden ulaşarak ticaretin hakimiyetini ellerine aldılar.
Gambiya 1843 yılından itibaren İngiliz kolonisi olarak yaşadılar 1965'te bağımsızlıklarını kazandılar ve 1982'ye kadar devam etti. 1982 yılında Senegal'le bir federasyon oluşturarak ismini SENEGAMBİYA koydular. 1989 da ise federasyon son buldu ve ve tekrar egemen olan Gambiya 1991'de Senegal ile dostluk ve işbirliği antlaşmasını aralarında imzaladılar.
1994 yılında ise yapılan bir askeri darbe ile bütün politik çalışmalar yasaklanarak askıya alındı. 1996'da demokrasiye tekrar dönüldükten sonra başkanlık seçimleri demokratik olarak yapıldı ve bundan sonra da parlemento seçimleri
Banjul Gambiya Cumhuriyetinin başkenti
Atlas Okyanusu kıyısında bir ada üzerinde yer alır.