Finlandiya Kuzey Avrupa'da Baltık Denizi kıyısında bir Kuzey ülkesi. İskandinavya yarım adasındadır.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Helsinki
Para Birimi: Euro
Yüzölçümü: 338.145 km²
Saat Farkı: + 2
Komşuları: Rusya, Norveç ve İsveç.
__________________________________________________________________________________________
Finlandiya Diplomatik Birimler
Ankara Büyükelçiliği
Kader Sok. No. 44, 06700, G.O.P., Ankara
Telefon: 426 19 30 (PBX)
Faks: 468 00 72
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Perşembe: 08:30-16:30 Cuma: 08:30-15:15
İstanbul Fahri Başkonsolosluğu
Cumhuriyet Cad. No: 111 K:8, 34437 Elmadağ / İSTANBUL
Telefon: (0212) 296 95 49
Faks: (0212) 296 12 91
İzmir Fahri Konsolosluğu
MOPAK Kağıt Karton Sanayi ve A.S. Kırovasi Mevkii, P.K.10 Kemalpaşa, 35170 İZMİR
Telefon: (0232) 877 01 35
Faks: (0232) 877 02 30
Bodrum Fahri Konsolosluğu
Medicare Özel Saglık, Tepecik Mah. Hamam Sok. No.4 Muğla
Telefon: (0252) 316 70 51
Faks: (0252) 316 79 52
Belek Fahri Konsolosluğu
Antalya Golf Club, Belek Tourism Center 07500 Belek - Antalya
Telefon: (0242) 725 59 70
Faks: (0242) 725 59 71
Yiyecek - İçecek
Patates, et, balık, süt, tereyağı ve çavdar ekmeği Finlandiya'nın geleneksel mutfağının ana malzemeleridir. Yemekler ise Fransız, İsveç ve Rus etkilerini barındırır. Turisler turna balığı, alabalık, tatlı su kevreği, somon ve Baltık ringası'nı yılın büyük bir kısmında bol ve taze taze yiyebilirler. Her bölgenin kendine özgü geleneksel bir yemeği bulunur. Restoranlarda Avrupa yemekleri ile yerel yemekler mevcuttur. Kahvila ve baari adlı yerlerde ucuz yemekler bulunur.
Bilinmesi Gerekenler: Restoranlar ikiye ayrılırlar: Her türlü alkollü içki servisi yapanlar ile sadece bira ve şarap servis edenler. Garsonla servis genel uygulama olsa da selef-servis yapan barlar da bulunur. Çoğu barda masaya ve ayakta servis yapılır ve her türlü uluslararası içki mevcuttur. Restoranlarda 09:00'dan itibaren bira servisi vardır. Diğer içkiler ise 11:00'den sonra servise girer. Tüm alkollü içkilerin servisi, kapanış vaktinden yarım saat önce biter. Gece klüplerinde ise içki servisi hiç durmaz, klüpler 02:00 ile 04:00 civarında kapanır. Yemek servisi 11:00'de başlar ve restoran kapanana kadar devam eder.
Ulusal Spesiyaller
- Aland'da ağırlıklı olarak yerel balıklar gözdedir.
- Karelya yemekleri güveç ağırlıklıdır.
- Lapland'da geyik eti tütsülenmiş veya diğer şekillerde tüketilir. Balık ve patates, genelde sıcak karamela sosu ile servis edilen ahududulu tatlılar gözdedir.
- Kalakukko (Balık ve domuzla yapılan bir yemek - çavdar unu ile kaplanır ve fırında pişirilir)
- Karjalan Piikarat (Çavdar unundan yapılan hamur pirinç lapası veya patatesle doldurulur ve yağda yumurta ile birlikte yenir)
- Çeşitli tarzda yoğun çorbalar da ayrıca gözdedir
Ulusal İçecekler:
- Sert Finlandiya votkası (geleneksel olarak bofa balığı, Baltık ringası veya diğer soğuk balıklarla içilir)
- Meyve likörleri (kutup böğürtleni, ahududu ve kızılcık)
- Genelde yemekte çok soğuk olarak servis edilen Fin votkası
- Fin birası çok iyi kalitededir. Kafelerin çoğunda hafif biralar bulunur.
Yasal İçki İçme Yaşı: 18. Ancak sert alkollü içkiler için 20.
Bahşiş: Önceleri olmayan bu adet, giderek yaygınlaşmaktadır. Otel faturalarında % 15 servis bedeli bulunur. Restoran ve barlar hafta içi % 14, hafta sonları ve tatillerde ise % 15 servis bedeli alırlar. Vestiyer ve kapı görevlisine verilecek oran net bir şekilde belirlenmiştir.
Alışveriş
Elişleri, mücevherler, el dokuması kilimler, mobilya, cam işleri, porselen, seramikler, kürkler ve tekstil ürünleri en gözde ürünlerdir. Kaliteli süpermarketler ve self-servis mağazalar bütün ülkede yaygın olarak bulunurlar. Helsinki tren garında yer alan ülkenin ilk yeraltı çarşısındaki mağazalar 08:00-22:00 saatleri arasında açıktır. Itakeskus, kuzey ülkelerindeki en büyük kapalı alışveriş merkezidir. Kiseleff pazarında çok kaliteli elişleri ve hediyelikler bulunur. Katajanokka limanında cam işleri, porselen, ağaç ürünleri ve tekstil satılan bir mağaza vardır.
Gümrüksüz İşlemler
Avrupa Birliği üyesi olmayan ülke vatandaşları, ülkeden ayrılırken ödedikleri vergilerin iadesini talep edebilirler. Satıcı tarafaından verilen belge doğrultusunda Helsinki, Turku, Tampere, Mariehamm, Vaasa ve Rovaniemi havaalanları, Polferries, SiljaLine, Vaasaferries ve Viking Line tarafından işletilen feribotlar ile İsveç, Norveç ve Rusya sınır kapılarında nakite çevrilebilir.
Alışveriş Saatleri
Pazartesi-Cuma günleri arası 09:00-18:00, Cumartesi günleri ise 09:00-14:00 saatleri arasındadır. Mağazalar genelde Haziran ile Ağustos ayları arasında pazar günleri de açık olur. Bazı katlı mağazalar hafta içi 09:00-21:00, Cumartesi günleri 09:00-18:00 saatleri arası açıktır.
Tipik kuzey iklimi etkisini gösterir. Finlandiya'nın güneyinde kış ve yaz mevsimi ülkenin kuzey bölümüne oranla bir ay erken başlar.
Çoğunlukla alçak, düz ve inişli çıkışlı ovalar, göllerin ve yüksek olmayan tepeliklerin arasında yer almaktadır.
En yüksek noktası: Haltiatunturi 1,328 m
Finlandiya halkı köken itibariyle Ural-Altay dil grubunun Ural kısmındadır. Orta Asya ve Sibirya kökenli bu halk daha sonra nordikleşmiştir. Fin dili yapısı Türk diline ve Altay dil grubuna çok benzer. Örneğin ben kelimesi Fince'de "mina", sen kelimesi "sina" dır. Avrupa Hun Devleti'nin dağılmasıyla yabancılaşan bir Türk grubu olduğu sanılır.
Finlandiya 1155 tarihinde İsveç Krallığına dahil edilmiştir. İsveç hakimiyeti altında olduğu 1809 tarihine kadar süren dönemde batı tarzında yargı, kamu idaresi, siyasi sistem ve sosyal hizmetler alanlarında sağlam kuruluşların temelleri atılmıştır. Laik kuruluşların yanı sıra Katolik Kilisesi ve 16. yüzyıldaki Reformların ardından Evangelik Lüteryen Kilisesi güçlü kuruluşlar arasındaki yerlerini almıştır.
18. yüzyılın sonunda İsveç gücü azaldıkça, bağımsız Finlandiya fikri ortaya çıkmıştır. 1809 tarihinde Finlandiya, Rus Çarına bağlı Özerk Çar Dukalığı olmuştur. Finlandiya kendi hukuk sistemini, gelişen ulusal ekonomisini ve ordu birimlerini korumuştur. 1865 tarihinde Finlandiya kendi para birimi olan Markka’yı çıkarmıştır. Parlamenter bir hükümet sistemi ile hukukun üstünlüğüne dayalı bir hükümet geliştirmiştir. Böylece Bağımsız Finlandiya yolunda önemli bir adım atılmıştır.
Rusya devrimi ile Finlandiya bağımsızlığını ilan etmiş ve Sovyet Rusya 31 Aralık’ta tanımıştır.
Sovyetler Birliğinin Finlandiya’ya 1939’da düzenlediği saldırının ardından, tarafsız Finlandiya bir anda İkinci Dünya Savaşının içine çekilmiştir. Finlandiya 1939-1940 ve 1941-1944 yılları arasında Sovyetler Birliği ve 1944-1945 yılları arasında Almanya ile savaşmıştır. Savaş nedeni ile dört milyon nüfusa sahip olan ulus çok ağır bir bedel ödemiştir.
Sovyetler Birliği ile yapılan barış antlaşması Finlandiya’nın zamanında birçok ekonomi uzmanının imkansız gördüğü oranlarda savaş tazminatı ödemesine neden olmuştur.
Kıtadan İkinci Dünya Savaşına katılan tüm Avrupa ülkelerinden sadece Finlandiya, yabancı birlikler tarafından işgal edilmemiştir .
1947 Paris Antlaşması çerçevesinde, Finlandiya Sovyetler Birliğine savaş tazminatı ödemek ve belli bir toprak parçasını bırakmak zorunda kalmıştır. Finlandiya’nın güçlü bir ekonomik yönetime sahip olmasından gelen ünü, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları arasındaki dönemde yabancı borçlarını ödemesine ve İkinci Dünya Savaşının ardından Marshall yardımı almadan yeniden yapılanmasına dayanmaktadır.
Helsinki Finlandiya'nın nüfus bakımından en büyük şehri ve başkentidir. Şehir Finlandiya'nın güneyinde Finlandiya Körfezi'nin kıyısında Baltık Denizi'ndedir. Helsinki kentinin komşu şehirleri Espoo, Vantaa ve Kauniainen olup buraya Başkent Bölgesi denir. Yaklaşık her dört Finlandiyalı'dan biri Başkent Bölgesi'nde yaşar.
Helsinki işletme, finans, moda, tıp, eğlence, medya ve kültürde ülkenin can damarıdır. Helsinki aynı zamanda Finlandiya'nın yüzde bakımından en fazla yabancı nüfusa sahip şehridir ve Helsinki'de 130'dan fazla ulusun insanı yaşar. Bu grubun büyük bir çoğunluğunu Rusya, Estonya, İsveç, Somali, Sırbistan, Çin, Irak ve Almanya vatandaşları oluşturur.