Fildişi Sahili Cumhuriyeti Batı Afrika'da yer alır.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Yamoussoukro
Para Birimi: CFA Frankı
Yüzölçümü: 322.460 km²
Saat Farkı: + 0
Komşuları: Liberya, Gine, Mali, Burkina Faso ve Gana.
__________________________________________________________________________________________
Fildişi Sahili Diplomatik Birimler
İstanbul Fahri Başkonsolosluğu
Eski Londra Asfaltı Fabrikalar Mevkii No:5 Bahçelievler 34600 İSTANBUL
Telefon: (0212) 556 02 17
Faks: (0212) 556 02 18
İzmir Fahri Konsolosluğu
Isçiler Caddesi No : 176/1 Alsancak 35230 İzmir
Telefon: (0232) 421 36 80, 479 13 63
Faks: (0232) 422 25 49
Fildişi Sahili Vize İşlemleri
Fildişi Sahili'nin Tel-Aviv Büyükelçiliği ülkemize akredite durumdadır. İstanbul ve İzmir'de Fahri Konsoloslukları bulunmaktadır.
Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabidir. Vize için İstanbul veya İzmir Fahri Konsolosluklarına başvurulabilir.
Fildişi Sahili'nin Tel Aviv Büyükelçiliği
Adres : South Africa Building 25,
Bezalel Street, 52521 Ramat Gan 5ème Etage
P.O.Box: 14371 Tel Aviv 64731
Tel : (9723) 612 66 77
Faks : (9723) 612 66 88
E-posta: cmta@ambacita.org
Yiyecek - İçecek
Abidjan ve diğer şehirlerde Karayip, Fransız, İtalyan, Lübnan ve Vietnam yemekleri bulunan restoranlar mevcuttur. Yabancılar için Afrika yemekleri sunan restoranların sayısı da her geçen gün artmaktadır. Baharatlı Afrika yemeklerinin en iyileri Abidjan'ın Treichville semtindedir. Abidjan telefon rehberi Mavi Kitap'ta restoranlar içn özel bir bölüm vardır. İçki konusunda herhangi bir sınırlama yoktur.
Ulusal Spesiyaller
- Kedsjenou (Değişik sebzelerle pişirilen tavuk, muz yaprakları ile sarılır)
- N'voufou (Ezilmiş muz veya tatlı patates hurma yağı ile karıştırılır ve patlıcanlı sosla servis edilir)
- Attieke (Manyok yemeği)
Ulusal İçecekler:
- Bangui (yerel hurma şarabı)
Bahşiş: Çoğu otel ve restoran faturalarına eklenir, aksi durumda % 15 bahşiş uygundur.
Gece Hayatı
Büyük kentlerde gece klüpleri mevcuttur. Abidjan otelleri ve deniz kıyısındaki turistik yerleri ile oldukça canlıdır. Tiyatrolar, kumarhaneler ve barlar çoktur. Bazı otellerde geleneksel eğlenceler düzenlenir.
Alışveriş
Pazarlarda fiyatları makul düzeye indirebilmek için kıran kırana pazarlık geçerlidir. Balmumu baskılar, Gana'nın kente adlı giysileri, indigo kumaş ve dokumalar, ağaç heykelcikler ve maskeler, boncuk kolyeler, çömlekler ve sepetler en gözde alışveriş ürünleridir.
Alışveriş Saatleri
Pazartesi-Cuma günleri arası 08:00-12:00 ve 14:30-18:30, Cumartesi günleri ise 08:00-12:00 ve 15:00-19:00 saatleri arasında açıktır.
Fiziki yapıdaki yeknesaklık iklimde de kendini gösterir. Ülke tropikal iklim kuşağındadır. Bölgelere göre çok az farklılıklar arz eder. Güneyde görülen sıcak ve nemli iklim biri yağışlı, diğeri kurak olmak üzere iki farklı mevsime sahiptir. Ortalama sıcaklığın 22-23°C arasında değişir.
Kuzeyde savan iklimi kendini göstermektedir. Bu bölgede de iki farklı mevsim görülür. Bunlar; biri kurak, diğeri nemli olan mevsimlerdir. Bu bölgelerde sıcaklık farkı güney bölgelerine oranla daha fazladır.
Ortalama yükseklik 350 m olan ülkede bu görüntü batı sınırı civarlarında bozulur. Batı sınırında 1000 m civarında yüksekliğe sahip olan dağlar bulunur. Buradaki dağlardan Nimba Dağı 1845 m ile ülkenin en yüksek noktasıdır.
Akarsular ülkenin ihtiyacına yetecek kadar boldur. Akarsular kuzey-güney istikametinde akarak Gine Körfezine dökülür. Genellikle 800 km civarında uzunluğa sahip olan en önemli dört nehri Cavally, Sasandra, Bandama ve Comoe’dir. Süratli bir akış hızına sahib olan nehirler, pekçok yerlerde çağlayanlar meydana getirirler. Bu sebepten de ulaşım için müsait değildirler. Fakat bazı bölgelerde tomruk nakliyatında büyük ölçüde yararlanılır.
Miladın ilk yıllarında yerli halkın kurdukları bir krallık vardı. Bu krallıklardan Senufos’ların, Miladın ikinci asrında kurdukları Kong şehri zamanın büyük bir ticaret merkeziydi.
Ülkenin kuzey kesimlerinde tuz ve hayvan getirerek satan tüccarlar, buradan fildişi ve kola cevizi satın alırlardı. Ülkeye ilk gelen Avrupalılar Portekizlilerdir. Burayı sömürge yapmaktan ziyade, ticari üstler kurmayı tercih eden Portekizliler, Fildişi ticaretinin yoğunluğu sebebiyle buralara Fildişi Sahili ismini vermişlerdir.
Buraya gelen Portekizlileri takiben sırasıyla İspanyollar, Hollandalılar, İngilizler ve en son Fransızlar gelmişlerdir. 1887-1889 yıllarında gelen Fransızlar, ülkenin iç kısımlarına ilerliyerek yerleşmişler, kabile reisleriyle çeşitli antlaşmalar yaparak nüfuzlarını artırmışlardır. Daha sonra Fransızlar 1893 yılında Fildişi Sahili’ni sömürgeleri arasına kattığını ilan etti.
Yüzyıla yakın bir süre ülkeyi sömüren Fransa, İkinci Dünya Savaşı sonrası hemen hemen bütün sömürgelerde başlayan milliyetçilik ve bağımsızlık hareketlerinin Fildişi Sahili halkında da başlamasından tedirgin oldu. Ülke halkının başlattığı mücadele Fransa’nın bütün çabalarına rağmen 1958’de iç işlerinde, 1960 da ise tam bağımsızlığına kavuşmasıyla sonuçlandı.
Ülkeye bağımsızlığını kazandıran Félix Houphouët-Boigny 1983 yılında, doğum yeri olan Yamoussoukro'yu başkent ilan etmiştir. Félix Houphouët-Boigny buraya dünyanın en büyük bazilikasını inşa ettirdi (the Basilica of Our Lady of Peace of Yamoussoukro). Bu bazilika Vatikan'daki bazilikadan yedi kat daha büyüktür.
Abican
Abican ya da Abidjan, Fildişi Sahili'nin en büyük şehri ve eski başkentidir. Batı Afrika'nın Paris'i olarak bilinir. Abican'ın nüfusu 3 milyon civârı olup, Afrikadaki en kalabalık şehirlerden biridir. Birçok Fransa ve komşu ülke vatandaşını cezbederek kozmopolit bir merkez haline dönüşmüştür.
Abican'ı gezerken şehrin varlıklı kesimiyle çok fakir, fakat hayatta kalmayı becerebilen sıradan kısmını da görmek olasıdır. Abican yüksek binâları ve denizin uzantısı gölüyle (Lagoon) Batı Afrika'nın en gözde şehirlerinden biridir.
Birkaç güzel müzesi olmasına rağmen turistlerin çoğu şehrin hemen dışındaki "Banco" millî parkıyla şehrin hemen içindeki çamaşırcılar mahallesi (Washermen's Town) gezmeyi daha çekici bulurlar.