Faroe Adaları, Danimarka sömürgesi bir ülkedir. 1948 yılında kurulmuş olup, monarşik bir yönetime sahiptir. Keçileri ile meşhur olan bu ülke, keçi ülkesi olarak da anılılır.
Faroe dili dünyada 60,000 - 80,000 kadar konuşanı olduğu tahmin edilen (48,000 kadarı Faroe Adaları'nda, 12,000 kadarı da Danimarka'da), Faroe Adaları'nın resmi dili, Danimarka'da da okullarda öğretilen bir dildir.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Torshavn
Para Birimi: Faroe Kronu
Yüzölçümü: 1399 km²
Saat Farkı: + 1
Komşuları: Ada ülkesidir.
Adalarda Nordik kültürü hakimdir. Avrupa'dan uzak olmalarından dolayı, kendilerine özgü bir kültür geliştirmişlerdir.
Koyun, balık, balina etleri ile çeşitli miktarlarda yağ tüketimi boldur. Etler kurutulur veya kaynatılır. Günün ana öğünü kahvaltıdır. Öğleden sonra kahve veya çayla birlikte kek, kurabiye veya tereyağlı ekmek yenir. Ancak bilinir anlamda restoran ve kafe kültürü yoktur. Alkollü içkiler bol miktarda tüketilir.
Kutup bölgesi iklimine yakın bir iklimi vardır. Kuzey Atlantik Akıntısı ile soğuk bir hava oluşur, kışları 3- 4°C, yazları ise 9- 10°C civarındadır.
Yılın ortalama 260 günü yağmurlu olan adalar soğuk, rüzgarlı ve bulutludur. Güneşli günler çok nadirdir.
Avrupa'nın kuzeyinde Norveç Denizi ile Atlantik Okyanusu arasındaki bölgede yer alan adalar, İskoçya'nın Batı Adaları ile komşudur. Yerleşim olmayan tek ada ise Litla Dimun'dur.
Kayalık ve engebeli bir arazide bazı küçük tepeler bulunur. Sahil kesimleri çoğunlukla uçurumlarla sonlanır. Deniz seviyesindeki yerleri azdır. Adaların en yüksek noktası 882 m'lik Slættaratindur'dur.
Adalar Paleogenik devirde oluşmuş bazalt kökenli yapıdadır.
Adaların erken tarihi hakkında bilgi mevcut değildir. İlk yerleşimciler İrlandalı keşişler 6. yüzyılda koyunları ve keçileri ile birlikte gelmişlerdir.
500'lü yıllarında başında adaları ziyaret eden Aziz Brendan bunlara Koyun Adası ve Kuş Cenneti Adası isimlerini vermiştir.
650 yılından sonra Vikingler, İrlandalı yerleşimcilerden adayı almışlar ve uzun süre ellerinde tutmuşlardır. 9. yüzyılda Norveç'ten kaçan göçmenler adaya gelerek yerleştiler. 11. yüzyılda ise adayı işgal eden kuzeylilerden geri alması için Norveç Kralı Olaf Tryggvason tarafından adaya gönderilen Sigmund, Hristyanlığı da beraberinde getirmiştir.
1380 yılına kadar Norveç hakimiyetinde kalan ada, Norveç ve Danimarka'nın müttefik olmasından sonra Danimarka yönetimine bırakılmıştır. 1814 yılında birliğin dağılmasında sonra Faroe, Danimarka'da kalmıştır.
1856'da başlayan ticari serbestlik ardından 1888'de ulusal hareketlenmeler başlamış, dil ve kültür talepleri 1906 yılında siyasi partilerin kurulması ile farklı bir alana taşınmıştır.
1940 yılında adalar İngilizler tarafından işgal edilince, Danimarka da Nazi Almanyası tarafından işgal edilmiş ve Kuzey Atlantik bölgesinde önemli bir konuma gelen adalara İngilizler tarafından bir havaalanı inşa edilmiştir.
Savaşın ardından yönetim tekrar Danimarka'ya geçmiş, ancak ekonomik olarak sürekli zorluk içinde bulunan adalarda 1990'lardan itibaren bağımsızlık yönünde giderek artan talepler dile getilirilmeye başlanmıştır. Ancak adalar halen Danimarka'ya bağlıdır.
Fjallavatn adaların ikinci büyük gölüdür. Sandsvatn gölü 5 metre derinliğinde olmasına rağmen alabalık ve somon açısından çok zengindir. Adaların en büyük gölü olan Sørvágsvatn balıkçılık için çok uygundur.
Kirkjubøargarur, dünyanın hala yaşanan en eski ahşap evidir. 11. yüzyılda inşa edilen çiflik evi bugün müze olarak kullanılmaktadır ve görülebilecek ilginç yerlerin başında gelir.