Ermenistan, Güney Kafkasya'da yer alır. Daha önce Sovyetler Birliği'ne ait bir cumhuriyet iken 1991'de bağımsızlığını ilan etmiştir.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Erivan
Para Birimi: Dram
Yüzölçümü: 29.800 km²
Saat Farkı: + 4
Komşuları: Azerbaycan, Nahçıvan (Azerbaycan'a bağlı), Gürcistan, İran, Türkiye.
__________________________________________________________________________________________
Ermenistan Vize İşlemleri
Resmi ve diplomatik pasaport hamili Türk vatandaşları, en az altı ay geçerliliği bulunan pasaportlarının aslı ve bir örneği, eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış vize başvuru formu ve bir fotoğrafla bulundukları ülkedeki Ermenistan Büyükelçiliği’ne notayla başvurmaları halinde ücretsiz olarak vize alabilmektedir. Resmi, hizmet ve diplomatik pasaport hamillerine sınır kapılarında vize verilmemektedir.
Umuma mahsus pasaport hamilleri, en az altı ay geçerli olmak kaydıyla pasaportlarının aslı ve bir örneği, eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış vize başvuru formu ve bir fotoğrafla başvurmaları halinde sınır kapılarında 21 gün süreli turist vizesi alabilmektedir.
Yiyecek ve İçecek
Sovyetler zamanının renksiz, resmi görünüşlü restoranlarının yerini artık renkli ve daha canlıları almakta. Hergün yeni kafe ve restoranlar açılmakta. Turistik mekanlarda da açılan kafeler, özellikle yaz aylarında oldukça popülerler.
Bilinmesi Gerekenler: Çoğu Ermeni yemeği, kuzu eti içermekte. Bunlar büyük bir ekmek dilimi ile servis edilen ızgara şeklinde veya çorba şeklinde ve hatta sıklıkla da meyve ve kuru yemiş ile pişirilmiş halde olabilir. Bir yemek genellikle asma yaprağı ve biberle hazırlanmış pirinç ve et, taze sebze, şifalı otlarla yenen tuzlu koyun peyniri ve pastırmadan oluşan geniş bir tabakla başlar.
Üzüm hasadının hemen ardından, hafif bir üzüm içkisi yerel üreticiler tarafından yol kenarlarında satılır. Ermenistan incir'den nar ve ayva'ya uzanan geniş bir meyve çeşidine sahiptir. Kahve, Türk usulü servis edilir.
Ulusal Spesiyaller
- Sharot (üzüm suyu ve kiraz renkli bir şurupla pişirilen bir tür sucuk),
- Shampour (Her tür marine edilmiş et ve sebze ile karıştırılmış bir tür şiş kebap)
- Ghapama (Pirinç, kuru üzüm, elma ve tarçınla pişirilmiş kabak)
- Khash (Et, aromatik otlarla pişirilen ve sarımsak ve ekmekle servis edilen bir tür etsuyu çorbası)
- Derin ve ince kaplarla dinlendirilmiş, daha sonra ceviz ağacından fıçılarda olgunlaştırılmış kızıl-kahve renkli Üzüm suyu.
Ulusal İçkiler
- Kanyak
- Yerel biralar Kotayk ve Kihikia
- Ermeni şarapları, tatları ile bilinirler.
Yasal İçki İçme Yaşı: Herhangi bir sınır bulunmamaktadır.
Bahşiş: Restoranlarda garsonlar ve kapı görevlileri tarafından talep edilir. Servisi, garanti edebilmek için özellikler verilmesi tavsiye edilir.
Gece Hayatı
Erivan'da yerel müzik yapan gece klübü ve restoranlar bulunmaktadır. Bunlar haricinde klüpler, diskolar ve restoranlar da hizmet vermektedir. Birkaç kumarhane de bulunur. Opera, tiyatro ve bale etkinlikleri yüksek kalitede ve biletleri çok ucuzdur. Ermeniler müziği severler, yerel şarkılardan, caz ve pop'a kadar her tür müzik çalınır. Erivan'da klasik müzik etkinliklerinin yapıldığı birçok konser salonu bulunur.
Alışveriş
Ermenistan her ne kadar gelişmemiş olsa da yeni mağazalar açılmakta. Erivan'daki Vernisaj bit pazarı, oldukça popülerdir.
Alışveriş Saatleri : Pazartesi-Cuma günleri arası 09:00-17:00 saatleri arasında. Mağazalar, yaz aylarında daha geç vakitlere kadar açık kalmaktadır.
İklimi: Kıtasal dağ iklimi, sıcak yazlar ve soğuk kışlar
Arazi yapısı: Ermenistan dağlık bir bölgede yer almıştır. Küçük ormanlara ve hızlı akan nehirlere sahiptir. Araz nehri bölgesinde verimli toprakları vardır.
Bir coğrafi tanım olarak Arminiya veya Armaniya adına, ilk olarak Pers imparatoru I. Darius'un MÖ 510 tarihli Bisutun Anıtı'nda rastlanır. MÖ 399 yılında bölgeyi gezerek ayrıntılı tasvirler yapan Yunanlı tarihçi Ksenofon'un eserinde ülke adı Armenia olarak geçer.
Strabon Coğrafya'sında (MS 1. yüzyıl) ve Roma İmparatorluğu'nun idari bölünümünde Armenia sınırları şöyle tanımlanır: Batıda Fırat nehri, güneyde Güneydoğu Toros sıradağları, güneydoğuda Hakkâri dağları ve Urmiye Gölü, kuzeydoğuda Sevan Gölü ve Karabağ, kuzeyde Çıldır Gölü ve Doğu Karadeniz Dağları. Ortaçağ Arap kaynaklarında aynı bölgenin adı Armaniyya veya Ermeniyye olarak geçer. Eski Türkçe metinlerde Ermeniyye adına 15. yüzyıla kadar rastlanır.
Yüzyıllarca sadece tarihi bir isim olarak hatırlanan "Armenia/Ermenistan" adı, 19. yüzyılın milliyetçi politikaları döneminde tekrar güncel anlam kazanmıştır.
Tarihi Ermenistan'ın bir kısmı olan bugünkü Ermenistan İran'ın Revan (Erivan) vilayetinden ibarettir. 1827'de Paskeviç yönetimindeki Rus ordusu tarafından fethedilmiş ve 1828'de Türkmençayı Antlaşması ile resmen Rus egemenliğine girmiştir. Aynı yıl reorganize edilen idari birime Armyanskii Oblast (Ermeni Vilayeti) adı verilmiştir.
1917 Devrimi'nden sonra Erivan'da Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ilan edilmiştir. İki buçuk yıl süren bağımsızlığı sırasında ekonomik, askeri ve siyasi krizlerle sarsılan cumhuriyet 2 Aralık 1920'de Ermenistan Sovyet Cumhuriyeti adıyla Sovyetler Birliği'ne katılmıştır.
Sovyetler Birliği'nin son döneminde 1988 yılında Ermenistan Sovyet Cumhuriyeti ile Azerbaycan arasında, Dağlık Karabağ (Nagornıy Karabağ) bölgesi üzerinde anlaşmazlık çıktı. Azerbaycan'a ait fakat nüfus çoğunluğu Ermenilerden oluşan bir özerk bölge olan Dağlık Karabağ'da Ermeniler ayaklanarak ayrı bir cumhuriyet ilan ettiler. Ermenistan ile Azerbaycan savaşın eşiğine gelirken, her iki cumhuriyette Azeri ve Ermeni azınlıklar şiddet olaylarına maruz kaldı. Çatışmalar sürerken Mayıs 1990'da Yeni Ermenistan Ordusu kurularak Sovyet ordusundan fiilen bağımsız bir yapıya kavuşturuldu.
Sovyetler Birliğinin dağılması üzerine Ermenistan 23 Ağustos 1991'de bağımsızlığını ilan etti. Şiddetlenen Ermeni-Azeri savaşında Ermenistan, D. Karabağ ile Ermenistan arasındaki Laçin Koridoru'nu da işgal ederek D. Karabağ'ı fiilen kendisine ilhak etti. Azerbaycan'ın Ermenistan'a uyguladığı ekonomik ambargo, ülkede büyük sıkıntılara yol açtı. 1993'te Türkiye de Ermenistan'a karşı ambargoya katıldı. D. Karabağ savaşı 1994'te Rusya'nın empoze ettiği ateşkesle sona erdi.
Halen Ermenistan uluslararası topluluk tarafından Azerbaycan'a ait sayılan toprakların %14'ünü (D. Karabağ ve Laçin Koridoru dahil) işgal altında bulundurmaktadır. Türkiye bu durumu gerekçe göstererek Ermenistan Cumhuriyeti ile diplomatik ilişki kurmaktan kaçınmış ve bu ülke ile sınırlarını trafiğe kapatmıştır.
Ermenistan haken büyük ekonomik sıkıntılar içinde olan bir ülkedir.
Erivan, Ermenistan’ın başkentidir. Hrazdan Irmağı üzerinde kuruludur. Ülkenin idari, kültürel ve endüstri merkezidir.
Erivan’ın tarihi İÖ 8. yüzyıla değin uzanır. Kent İÖ 782’de, Urartular tarafından bir kale olarak Erebuni adıyla kurulmuştur. Erivan, Türk-Sefevi Şah İsmail`in komutanı Revan adına şehir haline getirilmiştir. Eskiden beri Ermeni kenti olan bu yerleşim yeri eskiden Erepuni adıyla anılırken, Ermenistan başkenti olmasıyla Yerevan adını almıştır.