Ekvador, Güney Amerika'da temsili demokrasi ile yönetilen bir cumhuriyettir.
Anakaradan 965 kilometre batıda, Büyük Okyanus'ta bulunan Galapagos Adaları da ülkenin sınırları dahilindedir.
Ekvador, adını aldığı ekvator ile ikiye bölünmüştür.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Quito
Para Birimi: ABD Doları
Yüzölçümü: 283.560 km²
Saat Farkı: - 5
Komşuları: Kolombiya, Peru.
__________________________________________________________________________________________
Ekvador Diplomatik Birimler
İstanbul Fahri Başkonsolosluğu
Seher Yıldızı Sokak 33/11 Etiler İSTANBUL
Telefon: (0212) 365 52 02
Faks: (0212) 352 65 50
Ekvador Vize İşlemleri
Diplomatik, hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamilleri turistik amaçlı ziyaretlerinde vizeden muaftır. Ekvator’un Roma’daki Büyükelçiliği ülkemize akreditedir ve İstanbul’da Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır.
Ekvator Büyükelçiliği (Roma)
Adres : Vía Antonio Bertoloni 8 (Parioli)
00197 Roma, Italia
Teléfon : (0039) 06 454-390-07, (0039) 06 454-390-83
Faks : (0039) 06 807-62-71
Email : mecuroma@ecuador.it
Yiyecek - İçecek
Ekvador, Güney Amerika kıtasının en kaliteli biralarına sahiptir. Son derece iyi kalite Şili ve Arjantin şarapları da bulunur. Lokantalarda garsonlar servis yapar ve çok sayıda kafe-bar mevcuttur.
Bilinmesi Gerekenler: Gece saat 02:00'den sonra alkollü içki satışı yapılmaz.
Ulusal Spesiyaller:
- Cuy (kızarmış domuz)
- Llapinghachos (Patates püresi ve peynirle yapılan krep)
- Orman meyveleri
- Istakoz ve yengeç suşisi (Patlamış mısır ve ince ince doğranıp kızatılmış yeşil muz ile servis edilir)
- Locro (Patates, mısır ve peynir ile yapılan çorba)
Ulusal İçecekler:
- Naranjilla (Narenciye ve şeftali arası bir tadı olan meyve suyu)
- Canezalo (Şeker kamışı, alkol, limon, şeker ve tarçın ile yapılan bir içecek)
- Pisco (yerel brandy)
- Chicha (Fermente edilmiş mısır suyu)
- Yerel bitkilerden yapılan bitki çayları
Yasal İçki İçme Yaşı: 18
Bahşiş: Otel ve lokantalarda genelde fatura içine % 10 servis ücreti eklenmiştir.
Gece Hayatı:
Quito ve Guayaquil haricindeki yerlerde daha kısıtlı olmasına rağmen şık ve güzel lokantalar ile çeşitli etkinlikler vardır. Küçük kentlerde sosyal hayat ağırlıklı olarak evlerde ve özel klüplerde yoğunlaşır. Sinema en gözde eğlencedir. Barlar 20:00-02:00 saatleri arasında açıktır. Klüpler ise 04:00'e kadar hizmet verir.
Alışveriş:
Küçük dükkan ve pazarlarda, pazarlık geçerlidir ancak turistik yerlerde fiyatlar genelde değişmez. Azuay bölgesindeki Cuenca ve Gualaceo kentlerinde çok çeşitli el yapımı eşya bulunur. Ayrıca haftanın çeşitli günleri açık olan çok sayıdaki yerel pazar el işleri ve gümüş ile ünlüdür. Ancak kuyum anlamındaki gümüş işleri Quito'da yoğundur. El halısı, ekmek hamurundan yapılan boyalı ve cilalı süsler, örgü işleri, sepetler, battaniyeler, deri eşyalar, çantalar ve yerli silahları gözdedir.
Alışveriş Saatleri:
Çoğu dükkan Pazartesi-Cumartesi 09:00-18:00 saatleri arası açıktır. Bazı büyük mağazalar Pazar günleri de hizmet verir. Küçük yerleşim yerlerindeki dükkanlar ise uyanık birileri olduğu sürece daima açıktır.
Ekvador, üç temel bölgeden, bir de Büyük Okyanus'ta bulunan bir adadan meydana gelmiştir.
La Costa, ülkenin batısındaki, Büyük Okyanus'u da kapsayan alçakta bulunan kıyı şeridini içerir.
La Sierra, ülkenin ortasından geçen, kuzeyden güneye uzanan yüksek irtifadaki bölge.
El Oriente, ülkenin doğusundaki Amazon yağmur ormanlarını kapsar. Ülke yüzölçümünün yaklaşık yarısını kaplar.
Región Insular, ülkenin batısındaki Büyük Okyanus'ta bulunan Galapagos Adaları.
Ülke, 22 eyaletten meydana gelir ve her eyaletin kendi idari merkezi bulunur.
İspanya hakimiyetinin ardından, Quito on bin kişinin yaşadığı bir şehirdi. 10 Ağustos 1809 yılında İspanya'dan bağımsızlık için halkın talebi olmuştur. Ekvador, aynı zamanda İspanya'dan ayrılmak için ilk çağrıyı yapan Latin Amerika ülkesidir.
1820'de Guayaquil bağımsızlığını kazanan ilk Ekvador şehridir. 24 Mayıs 1822'de Mareşal Antonio José de Sucre komutasındaki Ekvador ordusu, Quito yakınlarındaki Pichincha Savaşı'nda İspanya'yı mağlup ederek bağımsızlığını elde etmiştir.
19. yüzyılda Ekvador'da yöneticilerin çabuk değişmesinden kaynaklanan bir dengesizlik vardır. 1941 yılında ise Peru ile aralarında yaşanan tansiyon savaşa dönüşmüştür. Peru güçleri Zarumilla ırmağını aşıp Ell Oro'nun içlerine doğru ilerlemeye başladı. Ekvador, böylece savaştan çekilmek zorunda kaldı.
1960'larda, piyasalardaki durgunluk ve toplumsal husursuzluk popülist politikalara ve askeri müdahelelere neden oldu. Bu arada, yabancı şirketler Amazon'a yakın yerlerde petrol yatakları keşfetti. 1972'de, petrolü doğudan sahil şeridine taşıyan And Dağları boru hattının inşaatı, Ekvador'u Güney Amerika'nın ikinci büyük petrol ihraç eden ülkesi haline getirdi. 1970li yıllarda askeri rejim döneminde ülkenin borçlarının kötü idare edilmesi ile başlayan kötü yönetim altındaki bir çok yıl, ülkeyi esasen yönetilemez hale getirmiştir.
Yerli halkın etken seçmenler olarak ortaya çıkması, son yıllarda ülkenin demokratik oynaklığına etki etti. Nüfus, hükümetteki daha önceki hataları telafi etmek için toprak reformu, işsizlikte azalma ve sosyal hizmetleri sağlamakla motive edildi. Bu hareket, yürütmenin bozulmasına neden oldu.
Bugün Ekvador, Güney Amerika ülkeleri birlikte hareket etmekte ve sosyo-ekonomik ağırlığı olan bir yapı ile güçbirliği yapmaktadır.
Quito Güney Amerika'nın kuzeydoğusundaki Ekvador'un başkentidir. Şehrin yüksekliği 2,500 metredir ve bu onu dünyadaki ikinci en yüksekte yer alan başkent yapar. Yine de bu durumda bir karışıklık vardır, çünkü daha yüksekte yer alan La Paz, Bolivya'nın devlet başkentidir, fakat Sucre ki daha alçaktadır, devletin yasal başkentidir.