Dominik Cumhuriyeti, Karayiplerdeki Hispanyola adasında yer alan bir ülkedir. Hispanyola, Porto Riko'nun batısında, Küba ve Jamaika'nın doğusunda yer alır; Venezuela ile deniz sınırı vardır.
Dominik Cumhuriyeti ile Dominika birbirlerinden tamamen ayrı iki ülkedir.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Santo Domingo
Para Birimi: Dominik Pesosu
Yüzölçümü: 48.730 km²
Saat Farkı: - 4
Komşuları: Haiti.
__________________________________________________________________________________________
Dominik Cumhuriyeti Diplomatik Birimler
İstanbul Fahri Başkonsolosluğu
Tesvikiye Caddesi No: 172 Izgü Apt. Kat 4 Daire:6 Nisantası 34365 İSTANBUL
Telefon: (0212) 248 36 13
Faks: (0212) 231 30 65
Dominik Cumhuriyeti Vize İşlemleri
Dominik Cumhuriyeti’ne seyahat edecek Türk vatandaşları vizeye tabi olup, vizelerini İstanbul’daki Dominik Cumhuriyeti Fahri Başkonsolosluğundan veya bulundukları ülkedeki Dominik Cumhuriyeti dış temsilciliklerinden temin edebilirler. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizelerini sınır kapılarında bandrol tatbikiyle (10 ABD Doları) alabilmektedir.
Yiyecek - İçecek
Yerel yemekler, yöresel ürünlerden yapılan İspanyol etkisi barındıran yemeklerdir. Çok çeşitli taze balık ve deniz ürünü, adada yetişen domates, marul, mango, papaya, çarkıfelek ve turunçgiller çok lezzetlidir.
Bilinmesi Gerekenler: Sığır eti pahalıdır (adada büyükbaş hayvan yetişmesine rağmen çoğu et ithal edilir). Yerel olarak en gözde etler domuz ve keçidir. Yerel olarak üretilen biraz ve rom, ithal içkilerden daha ucuzdur.
Ulusal Spesiyaller
- La Bandera (Beyaz pirinç, kırmızı barbunya fasulyesi, pişmiş et, salata ve kızarmış muzdan oluşur)
- Chicharrones (Gevrek domuz derisi)
- Chicharrones de Pollo (Kızarmış parça tavuk)
- Sopa criolla dominicana (Et ve sebze çorbası)
- Pastelon (Fırında sebzeli börek)
Ulusal İçecekler:
- Presidente (İyi kalite yerel bir bira)
- Rom
- Rom Anejo (eskitilmiş sert rom), buzla birlikte akşam yemeği sonrası için iyi bir içkidir.
- Yerel kahve sert olmasına rağmen çok iyidir
Bahşiş: Otel ve restoran faturalarına % 10 olarak ilave edilir. Ancak bunun yanında ayrıca bir bahşiş de verilebilir.
Gece Hayatı
Las Vegas tarzı revülerden diskolara, kumarhanelerden Santo Dominko sahilindeki sessiz kafelere kadar çeşitli seçenekler mevcuttur. Oteller yerel müzik ve dans içeren daha geleneksel gösteriler sunarlar. Her yerde yüksek sesle çalınan merengue, bachata, perico ripiao ve salsa en gözde dans müzikleridir. Santo Domingo'nun deniz kenarındaki caddesi Malecon, geceleri hayat doludur. Bunların yanında çeşitli kültürel etkinlikler ve konserler de mevcuttur.
Alışveriş
Amber mücevherler ve süs eşyaları en gözde ürünlerdir. Çam reçinesi içinde taşlaşmış böcekler, yapraklar ve çiğ damlaları gibi objeler oldukça ilginçtir. Larimar veya Dominican turkuazı, ilgi gören bir taştır. Süt mavisi ve cilalı pembe deniz kabukları, takı yapımında kullanılırlar. Sallanan sandalyeler, ağaç oymalar, makrameler, çömlekler, elişleri, Kreole bebekleri, sepetler, kireçtaşı oymalar, salsa ve merengue CD'leri en çok tercih edilen ürünlerdir. Pazarlık yapılması tavsiye edilir.
Alışveriş Saatleri
Pazartesi-Cumartesi günleri arası 08:00-12:00 ve 14:30-18:30 saatleri arasındadır.
Dominik Cumhuriyeti’nin tropik bir iklimi vardır fakat mevsimsel sıcaklık değişimlerinden çok bölgesel sıcaklık farklılıkları görülmektedir. Ağustos bunaltıcı şekilde sıcak olur. Ülkede iki yağmurlu mevsim vardır, Ekim’den Mayıs’a kadar kuzey kıyıları, Mayıs’tan Ekim’e kadar güney kıyıları yağmurlu olur. Bu yağmurlar sadece serinletici etkilidir ve yarım gün sürer. Haziran-Eylül ayları kasırga mevsimidir.
Dominik Cumhuriyeti geçmişte yoğun yağmur ormanları ve başka hiçbir yerde bulunmayan 1500 türü kapsayan çeşitli bitki örtüsü ile kaplıydı. Bugün birçok bataklık kurumuş ve ağaçlar kömür için kesilmiştir fakat hala korunmuş kesimler vardır.
Dominik Cumhuriyeti’ndeki birçok örgüt artan nüfus ile ekosistem üzerindeki baskı arasında sağlam bir ilişki kurmak için çalışmaktadır. Tüm bunlara rağmen Dominik Cumhuriyeti sahip olduğu ciddi güzellikteki sayfiye yerleri, mangrov bataklıkları, dağlık ormanları, çiçek açan düzinelerce ağaçları ve 218’den fazla kuş türü bulunmaktadır.
Dominik Cumhuriyeti Avrupalıların Amerika kıtalarında ilk oluşturdukları yerleşimdir, başkenti Santo Domingo da Amerika'lardaki ilk sömürge başkentiydi. Bağımsızlığının büyük bir bölümünde ülkede siyasi buhran yaşanmış, halkı temsil etmeyen ve baskıcı pekçok hükümet tarafından idare edilmiştir.
1961'de diktatör Rafael Leonidas Trujillo Molina'nın ölümünden sonra Dominik Cumhuriyeti temsili demokrasiye geçmiştir.
Santo Domingo, Dominik Cumhuriyeti'nin başkenti. Avrupalıların Batı Yarıküre'de kurdukları en eski sürekli yerleşmedir.
1496'da Kristof Kolomb'un kardeşi Bartolomeo tarafından Yenidünya'daki ilk İspanyol kolonisinin yönetim merkezi olarak kuruldu. Başlangıçta Ozama Irmağının doğu yakasında yer alan kente, Kastilya ve Aragon Kraliçesi I. Isabel'in onuruna Nueva Isabela adı verildi. Bir kasırgada yıkılınca, ırmağın sağ yakasındaki bugünkü yerinde yeniden kuruldu (1502).
Santo Domingo günümüzde ülkenin sanayi, ticaret ve finans merkezidir.Hidroelektirk santrallarının yapımı sanayinin hızla gelişmesini sağlamıştır.Ülkenin metalurji, petrokimya, tekstil, gıda işleme, plastik ve çimento gibi en önemli sanayileri burada toplanmıştır.Limandaki yolcu ve yük trafiği çok yoğundur.
Kentteki yükseköğretim kurumları, Batı Yarıküre'nin en eski yükseköğretim kurumu olan Özerk Santo Domingo Üniversitesi (1538), Pedro Henriquez Urena Ulusal Üniversitesi (1966) ve teknoloji üniversitesidir. Kültürel kuruluşlar arasında Ulusal Tiyatro-Güzel Sanatlar Okulu, müzik konservatuvarı ve Ulusal Senfoni Orkestrası, Kolomb öncesi dönemden kalma yapıtların sergilendiği Dominik İnsanı Müzesi ve Ulusal Kütüphane sayılabilir.
Kristof Kolomb'un mezarının bulunduğu Santo Domingo Katedrali'yle Hint Adaları genel valisi Diego Colombo'nun sarayı sömürge döneminden kalma başlıca yapılardır.