Danimarka, Kuzey Avrupa'da bir ülkedir. Danimarka anayasal bir monarşi ile yönetilmektedir. Grönland ve Faroe Adaları da Danimarka'ya aittir. İzlanda ise 1944'e dek Danimarka'nın egemenliği altında kalmıştır.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Kopenhag
Para Birimi: Danimarka Kronu
Yüzölçümü: 43.094 km²
Saat Farkı: + 1
Komşuları: Almanya.
__________________________________________________________________________________________
Danimarka Diplomatik Birimler
Ankara Büyükelçiliği
Mahatma Gandhi Caddesi No.74, G.O.P., Ankara
Telefon: 446 61 41 (pbx)
Faks: 447 24 98
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Perşembe: 09:00 – 16:30, Cuma: 09:00 – 16:00
İstanbul Başkonsolosluğu
Meygede Sokak No: 2, 34342 Bebek, İstanbul
Telefon: (212) 359 19 00
Faks: (212) 359 19 02
İzmir Fahri Konsolosluğu
Akdeniz Caddesi Reyent İşhanı 1/702 Paşalimanı /İZMİR
Telefon: (0232) 489 54 01
Faks: (0232) 425 53 88
Antalya Fahri Konsolosluğu
Konyaltı Caddesi No:19/A 07050 Antalya
Telefon: (0242) 241 10 69
Faks: (0242) 241 43 16
Mersin Fahri Konsolosluğu
Eski Gümrük Meydanı Güven İşhanı Kat 3 Mersin
Telefon: (0324) 238 68 30
Faks: (0324) 232 20 57
Yiyecek - İçecek
Danimarkalılar, yemekleri aynı tabakta birarada yemezler ve kurala çok sıkı bağlıdırlar. Coğrafi konumundan dolayı Danimarka mutfağında deniz ürünleri önemli bir yer tutar. Yerel yemeklerin yanında Fransız ve uluslararası muftağından örnekler de günlük menülere girmiştir. Kopenhag'da mükemmel lezzetler sunan restoranlar bulunur. Çoğu şehirde fast-food lokantaları, köşe başlarında sıcak sosis satan sosis satıcıları mevcuttur. Hamburger, hafif içecekler ve bira oldukça gözdedir. İçki satışı açısından sınırlama yoktur.
Bilinmesi Gerekenler: Danimarka Oteller ve Restoranlar Birliği, şeker hastalarına özel menülere sahip yerlere bunu belli eden bir işaret asar. Bu işaret, bir aşçı şapkasını çevreleyen "Diabetes mad - sund mad for alle" (Şeker Hastaları için Menü - Herkes için sağlıklı yemek" yazısından oluşmaktadır.
Ulusal Spesiyaller
- Smorberrod (Öğlenleri yenen oldukça gözde bir yerel yemektir. Tereyağlı siyah ekmek, ekmek dilimi üzerinde et, balık veya peynir ve yeşilliklerden oluşur. Oturarak ve çatal-kaşıkla yemek gereklidir)
- Koldt Bord (Büfe tarzı öğlen yemeğidir. Balık, et, sıcak yemekler, peynir ve tatlıdan oluşur, genelde self-servistir)
- Sıradan bir Danimarka kahvaltısında çeşitli ekmekler, reçel, peynir, dilimlenmiş et, kaynamış yumurta ve sıcak Danimarka hamur işleri bulunur.
Ulusal İçecekler:
- Danimarka kahvesi
- Çok çeşitli biralar
- Akvavit (Genelde soğuk yiyeceklerle içilir, biranın yerine geçer. Çok soğuk servis edilir).
Bahşiş: Otel ve restoranlarda fiyata dahildir. Bunun haricinde gerekli değildir.
Gece Hayatı
Özellikle Kopenhag'da çok çeşitli seçenekler mevcuttur. Genelde diğer yerlerin kapanış saati olan 05:00'de restoranlar açılır. Başkentteki caz ve dans klüpleri üst düzey kalitededir ve dünyaca ünlü müzisyenlerin düzenli konserleri olur. Bunun haricinde sayısız biraevi bulunur.
Alışveriş
Kopenhag çok iyi alışveriş olanakları sunar. Porselen, cam işleri, seramikler, el dokumaları ve Lego oyuncakları en gözde ürünlerdir. Avrupa Birliği haricindeki ziyaretçiler, ödedikleri Katma Değer Vergisi'ni geri alırlar. Alışverişte satın alınan ürünler, mağazadan doğrudan evlerine gönderilir.
Alışveriş Saatleri
Pazartesi-Cuma günleri arası 09:00/10:00-17:30/18:00, Cumartesi günleri ise 09:00-17:00 saatleri arasındadır. Süpermarketler Pazartesi-Cuma günleri arası 09:00-20:00 saatleri arasında açık olur. Ancak açılış saatleri kasabadan kasabaya değişiklik gösterebilir. Bazı tatil köylerindeki mağazalar, fırınlar, çiçekçiler ve hediyelik eşya mağazaları Pazar ve tatil günleri de açıktır.
Kuzey ikliminin bütün özellikleri görülmekte olup genelde bulutlu ve bol yağış alan bir ülkedir. Kısa bir yaz ve uzunca bir kış iklimi hakimdir.
Haziran, temmuz, ağustos yılın en sıcak aylarıdır. Şubat ise en soğuk ayıdır. Kışın günler kısa geceler uzundur.
Danimarka'ya hakim olan ilk kavim 8.-11. yüzyıl hüküm süren Vikinglerdir. Savaşçı bir ulus olarak tanınan Vikingler batıda Britanya, İzlanda, Grönland ve hatta Kuzey Amerika'ya kadar ulaşarak sömürgeler kurdular. Doğuda ise Karadeniz ve Hazar Denizi kıyılarına kadar uzanan yerleşim birimleri kurmuşlardır. İngiltere'nin büyük bir bölümü bu dönemde Viking egemenliği altında kaldı.
İskandinavyalı Mavi Diş Harald 980 yılında ilk defa olarak Danimarka ve Norveç'i birleştirerek bir krallık kurmayı başardı. Ayrıca Alman misyonerlerin etkisiyle Hristiyanlığı kabul etti.
1363 yılında Danimarka kralı IV. Valdemar'ın kızı I. Margrete, Norveç kralı VI. Håkon'la evlenerek iki ülkeyi bir bayrak altında birleştirdi. 1397 yılında İsveç, Norveç, Danimarka ve sömürgeleri (Faroe Adaları, İzlanda, Grönland ve Finlandiya) birleşerek Kalmar Birliği adı altında büyük bir İskandinav İmparatorluğu haline geldiler.
1521 yılında İsveç Kalmar Birliği'nden resmen ayrıldı. Danimarka ve Norveç 1821 yılına kadar Danimarka-Norveç adı altında birlikte hareket etmeye devam ettiler. Birleşik Krallık filosu 1801 yılında Kopenhag'a saldırdı. Savaş sonunda Danimarka, İsveç'e Norveç'i bırakmak zorunda kaldı.
20. yüzyılın ilk yıllarında Danimarka'nın Karayiplerdeki sömürgeleri ABD'ye satıldı. Danimarka I. ve II. Dünya Savaşları'nda tarafsız kaldı. Ancak 9 Nisan 1940 tarihinde Nazi Almanyası tarafından işgal edildi. Buna karşılık Birleşik Krallık ordusu Faroe Adaları ve İzlanda'yı işgal etti. İzlanda 17 Haziran 1944 tarihinde bağımsızlığını ilan ederek Danimarka'dan ayrıldı. Faroe Adaları ise 1948'de Danimarka'ya geri verildi.
Dünya savaşlarından sonra Danimarka tarafsızlık siyasetine son verdi. 1945 yılında Birleşmiş Milletler'e üye oldu. 1949 yılında ise NATO'nun kurucu üyelerinden biri oldu. 1 Ocak 1973 tarihinde de Avrupa Birliği'ne katılan Danimarka bazı konularda Avrupa Birliği'nin dışında kalmayı tercih etmektedir. Örneğin 2000 yılında yapılan bir referandumun reddedilmesi üzerine Danimarka Avro Alanı dışında kalmayı yeğlemiştir.
Kopenhag, Danimarka'nın başkentidir. Danimarkaca'da "ticaret limanı" veya "tüccar limanı" anlamındadır.
Danimarka'nın büyük bir bölümü Jylland yarımadası üzerindedir. Başkent, Danimarka adalarının en büyüğü olan Sjaelland'ın üzerinde kurulmuştur. Sjaelland, dar bir boğaz olan Sont Boğazı ile İsveç'ten ayrılır. Ayrıca, (bir köprü ile Jylland'a bağlı olan) Fyn, Lolland, Falster, Langeland ve Baltık Denizi'ndeki Bornholm adaları da Danimarka'ya aittir.