Burundi, Orta Afrika'da, Büyük Göller bölgesinde yer alan küçük bir ülkedir. Tanganika Gölü ile kıyısı vardır.
Nüfusunun %85'i Hutulardan, geri kalanın çoğunluğu Tutsilerden oluşur. Küçük bir kısmı Twa (Pigme) ve birkaç bin Avrupalı ve Güneydoğu Asyalıdır.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Bujumbura
Para Birimi: Burundi Frankı
Yüzölçümü: 27.830 km²
Saat Farkı: + 2
Komşuları: Tanzanya, Ruanda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (eski Zaire).
__________________________________________________________________________________________
Burundi Vize İşlemleri
Burundi’ye seyahat edecek her tür pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabidir. Anılan ülkenin aşağıda iletişim bilgileri sunulan Türkiye’ye akredite Bonn Büyükelçiliği’nden (Almanya) vize başvurularıyla ilgili bilgi alınabilir.
Burundi Büyükelçiliği (Bonn-Almanya):
Tel : 49-228-345 032
Faks : 49-228 340 148
Yiyecek ve İçecek
Seçimler sınırlıdır. Yemekler en çok odun ateşinde kızartma, pişirme veya haşlama şeklindedir. Yemekler, Bujumbura'nın otellerinde makuldur ancak iyi kalitede olmasına rağmen pahalıdır. Kasabalardaki Fransız, Yunan ve Asya restaurantları iyidir. Birkaç restaurant da başkentin ve Gitega'nın dışında vardır.
Ulusal Spesiyaller
- Yerel yiyecekler içinde muz, tatlı patates, manyok, mısır ve bezelye bulunur.
- En gözde atıştırmalıklar meyve, şeker kamışı ve yerfıstığıdır.
- Özellikle hardal tohumu ve kırmızı biber baharatlarıyla karışırılmış havuçlar yemeğin önemli bir parçasıdır.
Ulusal İçecekler
- Urwarwa, ev yapımı bir muz şarabıdır. Kutlama veya ayinlerde içilir.
- Burundi'de yapılan ısıtılmış bira, evde hazırlanır, süpürge tohumu pekmezinden yapılır ve genelde pipetle içilir.
Bahşiş: İyi bir servis alabilmek için önerilen bahşiş miktarı % 10'dur ancak bırakmak mecbur değildir.
Gece Hayatı
Birkaç gece klübü, restaurant ve bar Bujumbura'dadır.
Alışveriş
Yerel el sanatları, sepet işleri yapılacak olan en iyi alışverişlerdir.
Alışveriş Saatleri
Pazartesi-Cuma 08:30-12:00 ve 15:00; Cumartesi 08:30-12:30.
Ekvator’un yakınında yer alan Burundi’nin biri yağışlı biri de kurak olmak üzere iki tür mevsimi vardır.
Uzun süren kuraklıklar mahsülün ziyanına sebeb olmaktadır. Sıcaklık Tonganyika Gölü kenarında ortalama 23 °C, Kongo-Nil’in ayırma noktasında ortalama 17 °C’dir.
Burundi’nin başlıca bitki örtüsü savan otlaklarıdır. Ülkenin çoğu ormanlarla kaplıdır. Ancak yıllardır bu orman bozulmaktadır.
Vahşi hayvanlardan filler, timsahlar, leoparlar vb. bulunur. Bazı hayvanların nesli tükenmekte, ancak yeniden yetiştirilmeye çalışılmaktadır.
Burundi, Nil ve Kongo nehirlerinin birleştiği yerde kurulmuştur. Sonsuz gibi görülen dağ silsileleri onu karakterize eder. Ülkenin pürüzlü topoğrafyası modern taşımacılığı ve yerleşim bölgelerini olumsuz yönde etkiler.
Burundi arazisinin büyük bir bölümü deniz seviyesinin 1500 metrenin üzerindedir. Sadece Kuzizi Vadisi ve Tanganika Gölü'nün doğu sahilleri, dar alüvyonlu bir vadide 900 metrenin üzerinde yer alırlar. Bu bölgenin doğusu ve arazi birdenbire Kongo ve Nil sularının birleştiği kesitin kuzey doğusu boyunca 2100-2700 metre yükselir. Daha sonra Viktorya Gölüne doğru yükseklik düşer. Ancak hiçbir zaman 1000 metrenin altına inmez.
Burundi’nin ilk devirleri ile ilgili elde pek fazla bilgi yoktur. On dördüncü yüzyıla doğru bazı Etoponyalılar, Burundi’ye gelerek yerleştiler ve şu anda halkın büyük çoğunluğunu teşkil eden Bahutililere hakimiyet kurdular. Ancak bu hakimiyet kısa sürdü. Bundan sonra Almanların 1885 tarihinde burayı işgal edinceye kadarki tarihi ile ilgili bir bilgi yoktur. Bu tarihte Almanların idaresi altına girdi.
Birinci Dünya Savaşından sonra Belçikalıların idaresine verildi. İkinci Dünya Savaşından sonra yine Belçika’nın mandasında ancak iç işlerinde serbest bir krallık oldu. 1959’da siyasi partiler kuruldu. 18 Eylül 1961 yılında seçimler yapıldı. Ancak bir aydan az bir zaman sonra Milli Birlik Partisinin lideri Prens Luis Rwagasone öldürüldü.
Burundi’nin 1 Temmuz 1962’de bağımsızlığını kazanmasından sonra iktidardaki Milli Birlik Partisi muhalefet partisinin ileri gelenlerinden bazılarını suikast olayından sorumlu tutarak idam ettirdiler. Bir taraftan muhalefet liderlerinin öldürülmesi. Tutsi ve Hutsi adıyla bilinen iki grup arasında devam eden iç savaşlar sonucu 1966’da ordu yönetime el koydu. Seçimler yapılarak bir cumhuriyet ilan edildi. Ancak karışıklıklar durmadı. Sonuçta 1 Kasım 1976’da ordu yönetime yeniden el koydu. Anayasa askıya alındı. 30 üyeli Askeri İhtilal Konseyi kuruldu. 1977’de Jean-Baptiste Bagaza’nın devlet başkanı seçilmesi üzerine konsey dağıldı. 1981’de yeni bir anayasa yürürlüğe konuldu.
Bujumbura, Burundi'nin başkenti ve en büyük şehridir. Tanganika Gölü'nün kuzeydoğu köşesinde yer alan şehir aynı zamanda ülkenin, ekonomi ve ticaret merkezidir. Denize çıkışı olmayan ülkede Tanganika Gölü'ne kurulmuş büyük limandan iç bölgelerden gelen kahve, pamuk ve kalay da yurtdışına satılır.
Başlangıçta küçük bir köy olan Bujumbura, 1889 yılında Alman Doğu Afrikası'nda askerî bir merkez olunca hızla büyümeye başladı. Bu dönemde kentin adı, Usumbura'dan bugünkü hâline, Bujumbura'ya çevrildi.
Kent merkezinde büyük bir ulusal stadyum, büyük bir camii, katedral, Burundi Yaşam ve Coğrafya Müzeleri ile Rusizi Milli Parkı bulunur.
Tanganika Gölü içinde Bujumbura ve Tanzanya'nın Kigoma kenti arasında işleyen feribotların yanısıra, şehir merkezinin biraz dışında uluslararası bir havaalanı da vardır. Şehirde aynı adı taşıyan bir de üniversite bulunur.