Bruney Sultanlığı, Güneydoğu Asya'da Borneo adasında yer alan bir sultanlıktır.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Bandar Seri Begawan
Para Birimi: Bruney Doları
Yüzölçümü: 5.770 km²
Saat Farkı: + 8
Komşuları: Malezya
__________________________________________________________________________________________
Bruney Vize İşlemleri
72 saate kadar kalış süreli seyahatler için sınırda 5 Brunei Doları karşılığında transit vize almak mümkündür. Bunun haricinde sınırda vize uygulaması yoktur. Posta yoluyla başvuru yapılamaz. Fahri Konsoloslukların vize verme yetkisi bulunmamaktadır. Vize başvurusunun Brunei’nin dış temsilciliklerine yapılması gerekmektedir. Amman ( Ürdün)’daki Büyükelçilikleri Türkiye’ye akreditedir.
Resmi pasaportlar için: Seyahatin amacını belirten bir Nota, başvuru formu ve 2 resim gereklidir. Vize işlemleri 2-3 iş gününde sonuçlandırılır.
Umuma mahsus pasaportlar için: Başvuru formu, uçak bileti, otel rezervasyonu ve 2 resim ile şahsi başvuru gerekmektedir. İş seyahatleri için davet mektubu da istenmektedir. Şahsi başvuru aranmaktadır. Mülakat neticesi olumlu ise vizeler 2-3 günde sonuçlandırılmakta, istizan gerektiği hallerde ise bu süre bir ayı geçmektedir.
Yiyecek ve İçecek
Malezya, Çin ve Hint yemekleri ile beraber Avrupa yemekleri de servis edilir. Yerel yemekler Malezya mutfağı ile benzerlik gösterir. Taze balık ve pirincin yanı sıra çok baharatlı yiyecekler mevcuttur.
Bilinmesi gerekenler: Alkol yasaktır. Ancak özel olarak içeri sokulabilir. Bir çok restaurant haftasonları saat 21:00 veya 22:00 ye kadar açıktır.
Ulusal Spesiyaller:
- Daging masak lada hitam (baharatlı sığır eti ve patates taneleri)
- Udang sambal serai bersantan (kırmızı biber ve hindistan cevizi sütüyle karides)
- Serondeng padang (pandan yaprağında kızarmış sarmısaklı tavuk)
Bahşiş: Birçok otel ve restaurant faturaya % 10 dahil eder.
Alışveriş
Elde yapılmış gümüş işleri, işlenmiş pirinç ve bronz (testiler, tepsiler, madalyalar, kutular, peçetelikler, kaşıklar ve bilezikler; parlak altın ve gümüş iplikler (Jona Sarat'takiler meşhurdur), pandan yapraklarından yapılmış el yapımı sepetler ve hasırlar.
Alışveriş merkezleri Bandar Seri Begawan, Seria ve Kuala Belafit'dedir ve bu merkezler bize yerel yapımları sunar. Bandar Seri Begawan'daki The 'Tamu' Night Market (Tamu Gece Pazarı) geceleri açıktır ve sabahın erken saatlerine kadar satış yapar. Bu pazarda bazı meyveler, baharatlar, sebzeler ve kümes hayvanları kadar antikalar da satılır. Yemek mevcuttur ve kasabanın en ucuz yeridir.
Alışveriş Saatleri:
Pazartesi-Cuma günleri arası 08:00-21:00 saatleri arasındadır.
İklimi: Tropikal; sıcak, nemli, yağışlı
Arazi yapısı: Sahilden doğudaki dağlara kadar olan arazide yatık ovalar yer alır, batıda daha fazla tepeliklerle dolu ovalar mevcuttur.
Brunei'de İslâm 15. yüzyılın başlarından itibaren yayılmaya başladı. Bunda da zamanın ilk Brunei sultanı Awang Alang Betatar'ın Müslüman olmasının önemli etkisi oldu.
Kurduğu sultanlık 15. yüzyılın sonlarına doğru topraklarını genişleterek Borneo adasının büyük bir kısmını, Filipinler'deki Luzon'u ve Sulu takımadalarını yönetimine alan bir devlet haline geldi.
1565 yılında Filipinler'e kadar ulaşan İspanyol sömürgeciler Müslümanların elindeki bazı yerleri işgal ettiler. İspanyol sömürgeciler Brunei'ye de saldırılar düzenlediler. 17. yüzyılın başlarından itibaren Hollandalılar ve İngiliz sömürgeciler, Brunei'yle yakından ilgilenmeye başladı.
Brunei sultanına karşı başlatılan bir ayaklanmaya müdahale ederek bu ayaklanmayı bastıran İngilizler karşılığında James Brooke adlı bir üst düzey İngiliz subayını Sarawak valiliğine tayin ettirdiler. Bunun arkasından İngilizler bölgedeki hakimiyet alanlarını genişleterek Brunei sınırlarını sürekli daralttılar. 1847'de Brunei sultanının sarayındaki bütün İngiliz danışmanları öldürmesi İngilizlerin saldırılarını daha da şiddetlendirmelerine neden oldu. Sonunda 1888'de Brunei tamamen İngiliz himayesine girdi.
İngilizlerin bu yönetimleri 1941'e kadar devam etti. 1941'de Brunei Japonya tarafından işgal edildi ve Japon işgali 1945'e kadar sürdü. 1945'te Avustralyalı birliklerce geri alınarak yeniden Sarawak'taki İngiliz valisine bağlandı. 1956'da ise Brunei Halk Partisi kuruldu.
1962'de Brunei Halk Partisi taraftarları İngiliz himayesindeki Sultan III. Ömer Ali Seyfeddin'e karşı bir ayaklanma başlattılar. Ancak bu ayaklanma İngiliz kuvvetlerince bastırıldı ve Halk Partisi de kapatıldı. 1965'te yeni bir yasama meclisi oluşturulması için seçimler yapıldı. Seçimlerde yasama meclisinin 21 üyesinin sadece 10 üyesi halk tarafından belirlendi. Diğer 11 üyesi sultan tarafından tayin edildi. Göstermelik olduğu anlaşılan bu seçimler halkı tatmin etmedi. Sultan III. Ömer, 1967'de tahtı oğlu Muda Hasanal Bolkiah'a bıraktı. Muda Hasanal Bolkiah, 1979'da İngilizlerle 1983 sonunda İngiliz himayesinin kalkması üzere anlaşma yaptı.
Bu anlaşma gereğince Brunei, 1 Ocak 1984'te bağımsızlığını ilan etti. Muda Hasanal Bolkiah, İngilizlerle iyi geçinen biriydi. Hatta Malezya veya Endonezya'nın ülkesini ilhakından korktuğundan İngiliz himayesinin kalkmasını pek istemiyordu. İngiliz himayesinin kalkmasını ancak söz konusu iki devletin Brunei'yi kendi topraklarına ilhak etmeyecekleri üzere garanti vermelerinden sonra kabul etti.
Günümüzde Brunei Sultanları, en zengin kişiler arasında daima yer almaktadır.
Bandar Seri Begawan, Brunei Sultanlığının başkenti.
Önemli bir tekstil, mobilya, kereste üretim merkezi olan şehirde Kraliyet Sarayı, Sultan Ömer Camii, Malay Teknoloji Müzesi ve Brunei Tarih Merkezi şehrin önemli tarihi eserleri arasındadır.