Ülke, adını en büyük etnik grup olan Tswana'lardan almaktadır. Önceleri İngiltere'ye ait Bechuanaland himaye bölgesi idi. 30 Eylül 1966 yılında bağımsız bir ülke oldu.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Gaborone
Para Birimi: Pula
Yüzölçümü: 600.370 km²
Saat Farkı: + 2
Komşuları: Namibya, Güney Afrika, Zimbabve
__________________________________________________________________________________________
Botsvana Vize İşlemleri
Türk vatandaşları (umumi pasaport ile diplomatik, hususi ve resmi pasaport hamilleri) her tür seyahatlerinde vizeye tabi olup, vize başvurusunda bulunabilmek için pasaport süresinin en az altı (6) ay geçerli olması zorunludur. Doksan (90) günü geçen seyahatler için uzun süreli ikamet/çalışma vizesi alınması gerekmektedir. Vize için ödenen harcın iadesi mümkün olmayıp, turizm amaçlı vize ile ülkeyi ziyaret edenlerin iş aramasına ve çalışmasına izin verilmemektedir. Vize müracaatları 4-14 çalışma günü içerisinde işlem görmekte ve vize ita olunmaktadır.
Başvuru Koşulları:
1. Eksiksiz doldurulacak vize formu (Immigration supplementary Form D)
2. Pasaport ve pasaportun kimlik bilgileri içeren sayfalarının fotokopileri
3. İkamet edilen ülkenin ikamet izin belgesi
4. Botsvana’dan davet eden kişi/kurum/şirketin davet mektubu
5. Teyitli otel rezervasyon belgesi veya tur şirketi seyahat programı
Sağlık Koşulları:
1. Zorunlu Aşılar: Gerekmemektedir
2. Yaptırılması Önerilen Aşılar: Hepatit A (Hepatitus A) ve Tetanoz (Tetanus)
3. Önlem Alınması Gerekebilecek Hastalıklar: Sıtma (Malaria Prophylaxis)
Vize İçin Başvurulabilecek Yerler
1. Güney Afrika Cumhuriyeti’nde bulunan Botsvana Başkonsolosluğu
Adres: PO Box 3288, Cape Town, South Africa
Tel : (002721) 421 10 45
Faks : (002712) 421 10 46
Vize Bölümü Çalışma saatleri: 08:00-13:00 ve 14:00-16:00
2. Güney Afrika Cumhuriyeti’nde bulunan Botsvana Konsolosluğu
Adres : Forum 2 on the 4th Floor 33 Hoofd Street, Braam Park, Braamfontein, South Africa
PO Box 32051, Braamfontein 2017
Tel : (002711) 403 37 48/49
Faks : (002712) 403 1384/ 403 1286
Vize Bölümü Çalışma Saatleri: 08:00-13:00
Yiyecek - İçecek
Kent merkezlerinde ve genelde otellerde restoran ve barlar bulunur. Darı, süpürge otu ve yulaf lapası en önemli yiyeceklerdir. Dana ve keçi etleri, oldukça tercih edilen etlerdir. Çoğu pansiyon ve safari kampında restoran ve bar bulunsa da yemek çeşitleri kısıtlıdır ve büyük otellerdeki kadar zengin menüler bulunmaz. Ancak kalitelerine güvenilebilir. Yerel biraları meşhurdur ve alkol tüketimi üzerinde herhangi bir kısıtlama yoktur.
Ulusal Spesiyaller
- Morama (bir tür yumru kök yemeği)
- Kalahari yer mantarı
- Mopane solucanı (kaynatılarak, pişirilerek veya derin dondurulmuş olarak tüketilir)
- Börülce, ditloo, letlhodi, kurutulmuş fasülye yaprakları, yer fıstığı ve fıstık.
- Yabani ıspanak türü morogo çok lezzetlidir.
Ulusal İçecekler
- Palmiye şarabı (çok serttir) ve Kgadi (şeker veya küf mantarı damıtılmasından elde edilir)
- Geleneksel biralar Khadi veya Bojalwa (Tatları elma şarabına benzer)
- Çalı Çayı (kırmızımtrak ve kafeinsiz bir çaydır)
Yasal İçki İçme Yaşı: 18
Bahşiş: % 5-10 civarında bahşiş yeterlidir. Çoğu yerde, servis ücretine rutin bir şekilde eklenir. Safarilerde, av rehberi ve konaklama yeri çalışanlarına da isteğe bağlı olarak verilebilir.
Gece Hayatı
Çoğu kişi erkenden kalkar, dolayısı ile gece hayatı çok zengin değildir. Gaborone'da restoran ve barlar bulunur. Şehirde bir de sinema bulunmaktadır. Maun'da ise birkaç restoran ve küçük bir sinema vardır.
Alışveriş
Tahta oymalar, el yapımı mücevherler, kumaş eşyalar ve etkileyici sepetler en çok tercih edilenlerdir. Çağdaş Bushman sanatı, D'kar'da görülbilir ve hatta bazı örneklerini satın almak da mümkün olur. Gaborone'daki Ulusal Müze'de nadiren de olsa sergiler düzenlenir.
Alışveriş Saatleri
Pazartesi-Cuma günleri arası 08:00-18:00; Cumartesi günleri ise 08:30-13:00 saatleri arasında.
İklimi: Afrika'nın çöllerinden biri olan Kalahari çölü, ülkenin önemli bir kısmını kaplar. Yazların sıcak ve kurak, kışların ılık olduğu ülkede yarı kurak bir iklim yaşanmaktadır. Ülkenin denize kıyısı bulunmamamaktadır.
Ülkenin büyük bölümünde kara iklimine özgü aşırılıkların görüldüğü astropik bir iklim hüküm sürer. Yaz ayları Ekim-Mart, kış ayları Nisan-Eylüldür. Sıcak ağustos rüzgarları Kalahari`deki kumları ülkenin her yerine taşır.
Arazi yapısı: Güney Afrika Platosu`nun bir parçasını oluşturan Botsvana, yüzey şekillerinin tepelik ve yer yer kırık olduğu güneydoğu kesimi dışında bir düzlük biçimindedir.
Yaklaşım 100 bin yıllık bir yerleşim yeri olan Botsvana tarihine ait ilk bilgiler bundan yaklaşık 1000 sene öncesine aittir. Daha önceleri için herhangi bir bilgi mevcut değildir. Hayvancılıkla uğraşan Tswana kabilesi kuzeyden gelerek Botsvana'ya yerleşmişlerdir. Bu zamanlarda ülkenin doğusunda Ngunisler, batısında ise Boşımanlar oturmaktaydı. On sekizinci yüzyılda Boer kabilesi güneyden gelerek ülkeye yerleşmiştir.
Gaborone Av Sahası, Mokolodi Doğa Parkı, Moremi, Chobe Ulusal Parkı, Kgalagadi Ulusal Parkı, Makgadikgadi Düzlükleri, Khama Gergedan Parkı ve Okavango Deltası'nda antilopları, zebraları, zürafaları, aslanları, leoparları, bufaloları, nadir bulunan kahverengi sırtlanları ve gergedanları görmek mümkündür.
Chobe Nehri'nde timsahlara karşı dikkatli olmak gerekir. Makgadikgadi Düzlükleri'nde binlerce parlak pembe flamingo izlenebilir.
Savuti'de bir zamanlar ülkenin en büyük gölünün yer aldığı kayalıklarda babunlar görülebilir.
Taş Devri'nden bu yana en azından 20.000 yıldır aynı bölgede yaşayan Buşman'ların kutsal alanları Tsodilo Tepeleri'nde 100.000 yıldan bu yana yerleşim mevcuttur ve binlerce kaya resmi görülebilir.
Ulaşımı zor ve keşfedilmemiş Merkezi Kalahari Av Sahası'nda ilginç hayvanlar ve ülkenin son kalan Buşman'ları yaşar.
Milyonlarca yaşındaki Tuli kayalığının bulunduğu Nxai Pan Ulusal Parkında devasa boyutlarda ve sığ tuz gölleri etkileyicidir.
Kalahari'de ayrıca dünyanın en büyük delta sistemi yer alır. Sık çimenlik alanlar, kısa boylu ağaçlar lagünlere açılan karmaşık su yolları ile büyülecidir.
Daha önce kapatılmış olan ancak yeniden açılan ve hayvanların eski göç yollarının bulunduğu Güney Afrika sınırında yer alan Kalahari Ulusal Parkı'nın geçiş merkezleri mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.