Bosna-Hersek, Balkanlar'da bir ülkedir. Dağılan Yugoslavya eski üyesidir.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Saraybosna
Para Birimi: Marka
Yüzölçümü: 51.129 km²
Saat Farkı: + 1
Komşuları: Hırvatistan, Karadağ, Sırbistan.
__________________________________________________________________________________________
Bosna Hersek Diplomatik Birimler
Ankara Büyükelçiliği
Turan Emeksiz Sokak, Park Blokları, B-Blok No. 3/9-10, G.O.P.,
Telefon: 427 36 02-03
Faks: 427 36 04
İstanbul Başkonsolosluğu
Dikilitaş mah., Yeni Gelin Sok., No: 24/3, Beşiktaş, İstanbul
Telefon: (212) 236 69 34
Faks: (212) 236 28 31
İzmir Fahri Konsolosluğu
Mustafa Kemal Atatürk Bul. No:65 Atatürk Organize Sanayi Bölgesi 35620 Çigli-İZMİR
Telefon: (0232) 328 18 90
Faks: (0232) 328 18 89
Yiyecek ve İçecek
Geleneksel mutfağında Türk etkisi apaçık görülebilmektedir.
Ulusal spesiyaller:
- Bosanski lonac (Bosna eti ve pişirilmiş sebze - bir tür güveç-)
- Cevapcici popüler bir sucuktur. Hamburgerlerde ve pişmiş hamurların içinde kullanıldığı gibi köftesi de yapılır. Pide ile servis edilir.
- Börek
- Baklava meşhur bir tatlıdır.
Ulusal İçecekler:
- Konyak çok meşurdur. Özellikle rakija adı verilen ev yapımı erik konyağı.
- Türk kahvesi ve ayran yaygındır.
Yasal içki içme yaşı: 18
Bahşiş: Taksiler için olduğu kadar oteller ve restaurantlarda hesabın üstüne vermek adettir.
Gece Hayatı
Bosna Hersek gece hayatı, özellikle Saraybosna'da geniş bir üne sahiptir. Başentte kozmopolit bir yaşama elle dokunulabilir. Görünüşe göre şehrin bazı kafeleri diğer Avrupa şehirlerini ve ve rahatlığını hiç aratmaz. Ayrıca sinema, tiyatro ve operalar da bizim için bir gece hayatı seçeneğdir. Ülkede sık sık caz ve film festivalleri de gerçekleşirilir.
Alışveriş
Oyma işleri, pirinçten yapılmış kaplar, seramikler, elişi halılar, yün eşyalar, kalın örme kumaşı kıyafetler, nakışlı ve deri kaplı kutular.
Alışveriş Saatleri :
08:00-20:00
Bosna-Hersek'te karasal iklim hakimdir. Hava sıcaklıkları, en sıcak aylar olan Temmuz ve Ağustos’ta 30 dereceye kadar çıkarken, en soğuk günler ise, Aralık ve Ocak aylarında yaşanmakta ve sıcaklık -20 dereceye kadar düşmektedir.
Genelde dört mevsim bol yağış alan ülkede en yağışlı ay Haziran, en kurak ay ise Aralık’tır. Ülkenin güneybatı kesiminde ve Neretva Vadisinde Akdeniz iklimi görülür. Bu bölgelerde meyve-sebze bahçeleri, üzüm bağları bulunmaktadır. Hayvancılık ise, ülkenin tümünde yapılmaktadır.
Başlıca nehirleri Una, Sana, Drina, Sava, Bosna ve Mostar Köprüsü'nün altından akan Neretva'dır.
Akdeniz kıyısındaki diğer şehirler gibi Bosna'da tarih sahnesindeki yerini Roma İmparatorluğu içerisinde almıştır. Roma İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra Bosna'nın yönetimi 1200'lü yıllarda bağımsızlığını elde edene kadar çeşitli kereler el değiştirmiştir. Bağımsızlığını 260 yılı aşkın bir süre koruyan Bosna Krallığı bu süre boyunca Macarlar ve Sırplar'a karşı topraklarını savunmak zorunda kalmıştır.
1463 yılında Osmanlı idaresi altına geçen Boşnaklar aynı zamanda Müslümanlığı da benimsemiştir. 1878 yılına kadar devam edecek olan Osmanlı idaresi, zayıflayan Osmanlı İmparatorluğu'nun finansal sıkıntılar sonucu masa başında son bularak Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'na devredilmiştir.
1918 yılına kadar sürecek olan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu idaresi altındaki dönemde ülke yeniden yapılandırılarak çökmekte olan Osmanlı İmparatorluğu idaresi altındaki dönemin sonlarında yaşadığı sıkıntılardan uzaklaşarak refaha kavuşmuştur.
1918 - 1941 yılları arasındaki dönem Yugoslavya'nın iç karışıklıkları ve savaşla geçmiştir. Savaş zamanı Almanlar tarafından işgal edilen ülke, 1945 - 1990 yılları arasındaki soğuk savaş dönemini 35 yıllı Tito'nın liderligi altında geçirdi.
Bu dönemde Bosna - Hersek'in sınırları 1918 öncesi döndü ve Boşnak'lar kültürel kimliklerine yeniden kavuştular. Batı'nın desteği ile Yugoslavya'da savaşın izleri çabuk silindi. Batılı ülkeler Yugoslavya'yı sadece ekonomik değil aynı zamanda askeri ve siyasi alanda da destekledi.
1986 - 1992 yılları arasında yaşanan kanlı iç savaşların sonrasında Yugoslavya parçalandı.
1992'de Bosna-Hersek'te yapılan referandumda halk bağımsızlıktan yana oy kullanınca yeni devlet kuruldu. Ancak bu devleti ülkedeki Sırplar tanımadı ve Boşnaklar ve Hırvatlara karşı savaş açtı. 1995 yılına kadar süren savaş uluslararası baskı sonucu savaş son buldu.
Ülke bugün bir bütünü oluşturan üç etnik gruba ev sahipliği yapmaktadır: Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlar. İngilizce'de ve daha birçok dilde etnik kimlik göz önünde tutulmadan tüm Bosna-Hersek halkına Bosnalı denir. Ancak Türkçe'de tarihten gelen yakınlıktan dolayı Bosnalı denildiği anda Boşnaklar yani Bosnalı Müslümanlar terimi kastedilir. Ayrıca ülkede Bosnalı veya Hersekli olmak da ayrı etnik kimliği vurgulamak için kullanılır. Bosnalıyım demek Müslümanım demektir. Hersekliyim demek Hırvatım demektir. Ülke yönetim açısından iki devletçiğe bölünmüş durumdadır. Bunlar, Bosna-Hersek Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti'dir.
Saraybosna Bosna-Hersek’in başkenti ve en büyük kentidir. Saraybosna, ayrıca Bosna-Hersek Federasyonu ve yasal olarak Sırp Cumhuriyeti'nin de başkenti ve Saraybosna Kantonu'nun da merkezidir.