Beyaz Rusya ya da uluslararası alanda tercih edilen ismiyle Belarus, eski bir SSCB ülkesidir. Kuzey Avrupa'da yer alır.
1991'de Sovyetlerin dağılmasıyla bağımsızlığını ilan eden Beyaz Rusya, Avrupa'da Rusya Federasyonu ile beraber idam cezası veren tek ülkedir.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Minsk
Para Birimi: Belarus Rublesi
Yüzölçümü: 207.600 km²
Saat Farkı: + 2
Komşuları: Polonya, Litvanya, Letonya, Rusya Federasyonu ve Ukrayna'dır.
__________________________________________________________________________________________
Belarus Diplomatik Birimler
Ankara Büyükelçiliği
Abidin Daver Sokağı, No.17, 06550, Çankaya, Ankara
Telefon: 441 67 69
Faks: 441 66 74
İstanbul Fahri Konsolosluğu
Tarlabasi Cad. Güzel İZMİR Apt. 20/8 Taksim/İSTANBUL
Tel: 0212 237 19 07
Fax: 0212 237 19 08
İzmir Fahri Konsolosluğu
Şair Eşref Bul. No.22 K1/106 Karaahmetoglu İş Merkezi Çankaya- İZMİR
Telefon: (0232) 482 31 82
Faks: (0232) 441 25 84
Adana Fahri Konsolosluğu
Cemalpaşa Mah. 9.Sok. Damla Apt. Kat 2 D: 5 Seyhan/ADANA
http://www.belarusadana.com/
Telefon: (0322) 457 82 57
Faks: (0322) 453 28 96
Bursa Fahri Konsolosluğu
Ladin Sitesi No.7, Bademli, Mudanya
16943 Bursa
Telefon: (0224) 549 05 20 - 549 05 09
Faks: (0224) 549 05 02
Antalya Fahri Konsolosluğu
Kızlar Pınarı Mah. Ş.Şamil Cad. H.Uğurlu Apt. 5/3 Alanya/Antalya
Telefon: (0242) 519 29 52
Faks: (0242) 519 19 53
Yiyecek - İçecek
Belarus mutfağının yanında, uluslararası ve Rus spesiyallerini de bulmak mümkündür.
Bilinmesi Gerekenler: Bira ve votka, bütün gece açık olan büfe ve gıda mağazalarından her saat satın alınabilir. Kahve restoran ve kafelerde yer alır ancak kalitesi değişebilir. Bazı barlar, sabahın erken saatlerine kadar açıktır, bazıları ise 21:00'de kapanır.
Ulusal Spesiyaller:
- Belarus Borshch (Pancardan yapılan ve ekşi krema servis edilen bir çorba)
- Diğer sıradışı yemekleri Minsk bifteği ve Minsk pirzolasıdır
- Yerel yemekler genelde mantar ve patates içerir, küçük ve sulu meyveler özel bir yere sahiptir.
- Mantar ve tatlı patatesten yapılan Dracheny, meyve turşusu ile servis edilen Draniki özellikle denemeye değer yemekler arasındadır.
- Mochanka (Sıcak gözleme ile servis edilen ve domuz yağından yapılan koyu kıvamlı bir çorba)
Ulusal İçecekler:
- Beloveszhskaya Birası (100 farklı aromalı ottan yapılır ve değişik bir tada sahiptir)
- Chai (Siyah çay - en çok tercih edilen içeceklerdendir)
Bahşiş: Genelde % 10 civarında uygundur. Minsk'teki bazı otellerde ve diğer kentlerde % 10-15 oranında bir bahşiş, faturaya eklenir. Hamallar ise 1-2 USD civarı bir bahşiş beklerler.
Gece Hayatı
Minsk'te opera, bale, tiyatro, sirk ve kukla tiyatrolarından oluşan geniş bir kültürel hayat vardır. Biletler metro istasyonlarından veya etkinlik merkezlerinden temin edilebilir. Aynı gün için olan biletler ise sadece etkinliğin olacağı yerden alınabilir. Minks'te ayrıca canlı müzik sunan restoranlar da yer alır. Diskolar, konser salonları ve barlar da şehirdeki yerlerini almışlardır. Bazı klüpler, bütün gece açıktır.
Alışveriş
Tahta kutular, mücevher kutuları, hasır ürünleri, dekoratif tabaklar ve diğer el yapımı ürünler tercih edilir. Tipik Rus Matruşkaları ve semaverler de bulunur. Antika mağazalarını ve iki büyük alışveriş merkezinin olduğu Scarina Caddesi meşhurdur. Ancak sadece Belarus Rublesi kabul görür. Öte yandan her mağaza, kendine göre bir kur değeri uygular. Bazı mağazalar Pazar günleri kapalıdır ancak turistik dükkanlar hergün açık kalır. Antika, değerli eşyalar, sanat eserleri ve el yazmaları satın alınırken, bunların ülke dışına çıkarma izinleri mutlaka sorulmalıdır.
Alışveriş Saatleri
Paazartesi-Cumartesi günleri arası 09:00-20:00 saatleri arasında. Büyük kentlerde ise dükkanlar genelde hergün ve 24 saat açıktır.
İklimi: Kışlar soğuk, yazlar serin ve nemli geçer. Karasal ve deniz iklimi arasında geçiş yaşanır.
Arazi yapısı: Arazi genellikle yatık olup, çok sayıda bataklık bulundurur.
6. ve 8. yüzyıllar arası Beyaz Rusların ataları olan kavimler, bu ülkeye yerleşti ve daha önce burada yaşayan Fin-Ogur kökenli bazı kavimleri zamanla özümlediler. 9. yüzyılın sonunda bölgede İsveç kökenli Varegler tarafından Polotsk ve Turov prenslikleri kurulduysa da 10. yüzyılın sonunda bu prenslikler Kiev Prensliği'ne bağlandılar. 10. yüzyılda bu bölge Bizans İmparatorluğu tarafından vaftiz edilen Kiev Prensi 1. Vladimir tarafından 988 yılından başlayarak Hristiyanlaştırıldı. 1237 yılında bu prenslikler daha sonra Polotsk prensliğinden ayrılan Minsk ve Vitebsk prenslikleriyle birlikte özerliklerini kazandılarsa da aynı yıl Altınordu İmparatorluğu'nun vasalı oldular.
Ancak bölge 1239-1320 yılları arasında Litvanya Büyükdüklüğü tarafından fethedildi. Ancak 14. yüzyılda devletin başkenti Vilnius'a taşınınca ve Litvanyalılar paganlıktan önce Ortodoks'luğa, sonra Polonyalıların etkisiyle 15. yüzyılda Katolikliğe geçince, bu durum Ortodoks inancını büyük ölçüde koruyan Beyaz Ruslar'ın tepkisini çekti. Bugünkü Beyaz Rusya'yı oluşturan bölge Litvanya'ya bağlı illere bölündü.
1386 yılında Litvanya Büyükdükü Jogalia, 2. Wladyslaw adıyla Polonya Kralı olunca, iki ülke arasında birlik kuruldu.
Bu arada daha sonra Rus Çarlığı'na dönüşecek olan Moskova Büyük Düklüğü'nün tehdidi artmaya başladı. Sürekli yaşanan savaşlar sonucu bölge Polonya ve Rusya arasında durmadan el değiştirdi.
Rus Kazakları'nın önderi Bogdan Hmelnitski, 1648 yılında Litvanya Ukraynası'nda başlattığı isyanda yenilgiye uğrasa da başta Kijow (bugün Kiev) olmak üzere Ukrayna'nın önemli bir bölümünü elinde tutmayı başardı. 17. yüzyıl boyunca sürekli el değiştiren ülke, 18. yüzyıl ortasında Rusların yönetimine girdi ve Sovyet Rusya dağılana kadar bu şekilde kaldı.
Sovyet Rusya'nın dağılması sonrası bağımsızlığını kazanan Belarus, bugün Rusya Federasyonu ile yakın siyasi ve ekonomik işbirliği içindedir.