Batı Sahra, Afrika'nın kuzeybatısında yer alan büyük bölümü çöl olan ve Fas tarafından fiili olarak yönetilen bir ülkedir.
Batı Sahra, 1976'da İspanya'dan ayrılmışsa da Fas tarafından hak iddia edilerek fiilen yönetilmektedir. Bağımsızlığı ve devlet statüsü halen tartışmalıdır. Fas'tan ayrılması konusunda referandum düşünülmüşse de uygulamaya geçirilememiştir.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Laayoune
Para Birimi: Fas Dirhemi
Yüzölçümü: 266.000 km²
Saat Farkı: + 0
Komşuları: Fas, Cezayir ve Moritanya.
Yaklaşık 250 bin kişilik toplam nüfusu ile kilometre kareye 1 kişi düşen ülkede, Arap, İspanyol ve Berberi gelenekleri görülür. Sahrawi'ler Sünni Müslüman'dır. Ayrıca Musevi ve Hristyanlar da bulunur.
Çay en çok tercih edilen içecektir.
Başkent konumundaki şehir Laayoune (Al Ayun) nüfusun büyük kısmını barındırır. Asıl Batı Sahralılar Sahravi olarak bilinmektedir. Bölgede Arapça ve İspanyolca konuşulur. Su kaynakları çok az olup, göçebelik, hayvan besleyiciliği yapılmaktadır. Batı Sahra'da başka doğal kaynak olarak fosfat madenleri vardır.
Batı Sahra, Kuzey Afrika'da Atlantik Okyanusu, Fas ve Moritanya ile çevrili bir bölgedir. Kuzey doğuda Cezayir ile de çok küçük bir sınırı vardır.
Ülkenin çoğu dünyanın yerleşime en uygun olmayan yerleri olarak çoğunlukla çoraklık arazidir. Ancak ülkenin zengin fosfat kaynakları bulunur.
Güney ve kuzeydoğuda küçük dağlar bulunur. Genelde kayalık, düz ve geniş çöller, küçük kum tepelerini barındırır.
Sıcak çöl iklimi hakimdir. Yağış nadir olmasına rağmen seller sık görülür. Sahil kesimleri serin ve sisli olur.
Ülke tarihi MÖ 5. yüzyıla, Kartacalı Anibal'e kadar uzanır. Bu dönemden sonra çok az tarihi kayıt mevcuttur.
Ülkenin modern tarihi MS 8. yüzyılda Berberi'lerin gelmesi ile başlar. 11. ve 19. yüzyıllar arasında Sahra altı ile Kuzey Afrika arasında bir geçiş noktası görevi yapan bölge, 11. yüzyılda Lamtuna ve Sanhaja birlikteliğinden doğan Almovarid hanedanlığı döneminde Fas, İberya yarımadası, Moritanya, Senegal, Mali dahil Gana sınırına kadar büyüdü. 16. yüzyılda Suud'ların Songhai İmparatorluğu'nu işgal etmesi ile birlikte, bölge Timbuktu ile Marakeş arasında önemli bir geçiş noktası haline geldi. 17. ve 18. yüzyıllarda ise köle ticareti başladı.
19. yüzyılın sonunda İspana bölgeye hakim oldu ve 1975'e kadar bu konumda kaldı. 1975'te ise Fas bölgeye işgal başlattı ve silahsız 350 bin sivil, tüm ülkeye yerleşti. Bu durum karşısında İspanya, Fas ve Moritanya ile bir anlaşma imzalayıp bölgeden çekildi.
Bu tarihten beri, Fas ile milliyetçi Polisario Cephesi arasında bağımsızlık konusunda sürekli bir çekişme yaşanmakta. Bugün durumu hala belirsiz olan Batı Sahra'nın kuzeyinde Berberice konuşan bir azınlık ile Arapça konuşan çoğunluk yaşamakta.
Uzun bir kıyı şeridi olmasına rağmen kayalık yapısı nedeniyle kumsalları bulunmaz. Ülkenin büyük kesimi çöldür. Bazı kesimler kara mayınları ile doludur.
Diğer çöl bölgelerine oranla daha az yaşam türü barınır.
El Aaiun, Smara, Cape Bojador, Guelta Zemmur görülebilecek kentlerdir.
Dünyanın en uzun konveyörü, Bu Craa'daki fosfat madenlerinden kıyıdaki limana uzanan taşıyıcı 100 km. uzunluğu ile ilgi çekicidir.