Bangladeş, Güney Asya'da bir ülkedir. Bangladeş'in anlamı "Bengal'in ülkesi" olup resmi dili Bengali'dir.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Dakka
Para Birimi: Taka
Yüzölçümü: 144.000 km²
Saat Farkı: + 6
Komşuları: Myanmar, Hindistan.
__________________________________________________________________________________________
Bangladeş Diplomatik Birimler
Ankara Büyükelçiliği
Birlik Mahallesi 391. Cadde No:16, 06610, Çankaya, Ankara
Telefon: 495 27 19 - 20
Faks: 442 25 61
İstanbul Fahri Konsolosluğu
Mimar Vedat Caddesi No:36 Özhan Kat 4 Sirkeci İSTANBUL
Telefon: (0212) 512 76 52-53
Faks: (0212) 512 76 53
İzmir Fahri Konsolosluğu
Cumhuriyet İş Hani 1375 Sok. No:25-204 35210 Alsancak İZMİR
Telefon: (0232) 464 30 02-03
Faks: (0232) 421 47 36
Yiyecek ve İçecek
Dhaka ve ülkenin büyük kentlerinde birçok kaliteli restoran mevcuttur. Çooğu otelde ve büyük restoranda, batı tarzı yemekler bulunur.
Bilinmesi Gerekenler: Alkollü içecekler pahalı olmasına ve Müslüman müşterilere sınırlı miktar ve zamanlarda satılmasına rağmen otel barlarında rahatlıkla bulunabilir.
Ulusal Spesiyaller
- Korma, Bhuna, Masala Gosht, Kashmiri ve Tikka gibi baharatlı, acılı yemekler.
- Yemekler genellikle pirinç, geniş ve yayvan bir ekmek olan Naan veya kızarmış ekmek Paratha ile servis edilir.
- Kebaplar oldukça yaygındır.
- Deniz ürünleri ve tatlı su balıkları, oldukça boldur. Tütsülenmiş Hilsa, Taze Bhetki, Chingri ve karides kesinlikle denenmelidir.
- Sütlü tatlılar oldukça tercih edilmektedir. Misti Dhohi (Tatlı yoğurt), Zorda (Fındıklı tatlı pirinç) ve Ros Malai (Sütlü tatlı) en meşhurlarıdır.
Ulusal İçkiler
- Chai (Sütlü tatlı çay)
- Lassi (Ayran tarzında bir içecek)
- Hindistan cevizi suyu
Bahşiş: Otellerdeki bütün çalışanlar bahşiş kabul ederler. Restoranlarda % 10 civarında bahşiş, uygundur.
Gece Hayatı
Önde gelen otellerde barlar mevcuttur ancak batı tarzı gece klüpleri bulunmaz. Dini festivaller esnasında, yerel dans ve müzik etkinleri düzenlenir. Büyük kentlerde, geleneksel tiyatro izlenebilir. Dhaka'da, modern bir tiyatro binası da bulunmaktadır.
Alışveriş
Bengladeş, pembe incisi ile meşhurdur. El dokuması kumaşlar, ipek, baskılı sari'ler, hindistan cevizi maskeler, bambu ürünleri, sedef, deri ürünler, ağaç ve tahta el ürünleri, yerel bebekler popülerdir. Dhaka ve uluslararası havaalanlarında gümrüksüz mağazalar mevcuttur.
Alışveriş Saatleri:
Cumartesi-Perşembe günleri arası 09:00-20:30 saatleri arasında açıktır. Cuma günleri ise 09:00-12:30 ile 14:00-20:00 saatleri arasında açık olur. Turistik yerlerdeki mağazaların çalışma saatleri ise daha esnektir.
Bangladeş ağırlıklı olarak Kıta Hindi'nin Ganj ve Jamune nehirlerinin aşağı kolu ile Meghna gibi önemli ırmakların deltasında oluşan alüvyonlu ovalardan meydana gelir. Bu nehirler birleşerek Bengal Körfezinde bir delta içinde akarlar.
Ovaların büyük bir kısmının denizden yüksekliği 9 metreyi geçmemektedir. Bu nedenle her yıl yağışlı mevsimlerde ırmakların kabarmasıyla ovalar seller altında kalırlar. Jamuna Irmağının kolları olan Tistua ve Astrai ırmakları, ovanın kuzey bölümünden geçerler. Bu bölgede çok sayıda bataklık ve sazlık bulunmaktadır. 9300 kilometrekarelik bir yer kaplayan Barind Ovası, orta kesimde 6350 kilometrekarelik yer kaplayan Madhupur Platosu ve Meghna Irmağının doğusundaki Lalmai Tilas bölgeleri, alüvyonların meydana getirdiği başlıca plato alanlarıdır. Feni Irmağının güneyinde uzanan Chittagong bölgesi, tepeler, vadiler ve ormanlarla kaplıdır. Buraları ülkenin başlıca dağlık bölgesidir. Yüksekliği ortalama 600 metredir.
Genel olarak Muson iklimi görülür. Ülkeye düşen yağış miktarı yüksektir. Nem oranı yüksekliği, bunaltıcı sıcaklara neden olmaktadır.
Ocak ayında en yüksek sıcaklık 25-26 C arasında değişmektedir. Yazın ise 30-35 C'ye kadar ulaşır. Yıllık siklonlar ülkeye büyük zararlar vermekte, özellikle sahil şehirlerinde büyük hasar vermektedir.
Bangladeş, M.Ö. bölgede hüküm süren büyük devletlerin, M.S. 750-1200 arasında yerel Palas Hanedanların hakimiyeti altında kaldı. Onuncu yüzyıldan itibaren Müslümanlar bölgeye hakim olmaya başladılar.
Bangladeş 12. yüzyıldan 1757 yılına kadar Müslümanların idaresinde, 1757'den 1905 yılına kadar İngilizlerin hakimiyetinde kaldı. 1947 yılında Müslüman kesimi "Doğu Pakistan" adıyla Pakistan'ın bir eyaleti oldu.
1969 yılına kadar Pakistan'ın eyaleti olarak kaldı. 1 Mart 1971'de Millet Meclisi'nin seçimi ertelenince Doğu Pakistan'da meşru hakların ihlali sayıldı ve genel greve gidildi. Bunun üzerine iç savaş başladı. Bir kısım halk da Hindistan'a sığındı. Bu arada Hindistan-Pakistan Savaşı başladı.
1971 Aralık ayında savaş bittiğinde Hindistan, Doğu Pakistan'ın büyük bir bölümünü işgal etmişti. Hindistan burayı iki hafta kadar kontrol altında tuttu. Birkaç yıl süren iç kargaşanın ardından, 7 Kasım 1975'te General Ziya-ür-Rahman bir darbe ile Halid Müşerref'i devirdi. Ziya-ür-Rahman zamanında ordu uzun müddet siyasetten uzak durdu. 1977 yılında yapılan seçimleri Ziya-ür-Rahman kazandı ve geçici olsa da, siyasi istikrar temin edildi.
Ancak 1981'deki başarısız darbe girişiminde Ziya-ür-Rahman öldürüldü ve ardından uzun bir dönem sürecek olan istikrarsız bir durum oluştu. Bugün ülke halen yoksullukla mücadele eden, siyaseten dengesiz bir haldedir.
Cox's Bazar nadir deniz kabukluları, renkli pagodaları, Budist tapınakları ve 120 km.'lik dünyanın en uzun kumsalı ile Bengal Körfezi'nin en göz alıcı yerlerinden biridir.
Köpekbalığı tehlikesi olmadan yüzülebilecek ve sörf yapılabilecek Inani Plajı ile Moheshkhali, yakın adalar Sonadia ve St. Martin's, piknik alanları Himchari ve Teknaf, Ramu'daki Budist Tapınağı ziyaret edilebilir. Ülkenin en gözde plajlarından biri olan Patenga'daki Chittagong, gün doğumu ile gün batımında nefes kesicidir. Parki Kumsalı ile Kuakata geniş ve sakin kumsalları, göçmen kuşları, palmiye ağaçları ile son derece dinlendiricidir.
Dünyanın en büyük mangrov ormanı olan Sundarbans, Bengal Kaplanı'na ev sahipliği yapar. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ormanda kaplanların yanı sıra güneşlenen dev timsahlar, benekli geyikler, çitalar, maymunlar, pitonlar, ayılar ve sırtlanlar da düzenlenen turlara katılarak görülebilir.
Chittagong'dan 77 km. uzaklıktaki Rangamati göl kenarında yer alan yemyeşil ormanı, sık bir yağmur ormanı ile çevrelenmiş Khagrachhari çok çeşitli kuş ve hayvan türleri, Budist geleneklerinin en saf halini yaşandığı ülkenin en yüksek kesimi Bandarban, çay bahçeleriyle ünlü olan ve gölleriyle sık ormanlarında değişik türde kuş ve hayvanların gözlenebildiği Sylhet doğaya meraklı olanların görmesi gereken yerlerdendir.
Eski bir Budist merkezi olan Mainamati, 8. ve 12. yüzyıl arasında yapılmış manastırları ile kendine özgü bir mimariye sahiptir. Eskiden kalma brozn heykeller, paralar, müvecherler, çömlekler, toprak tabletler ve Budist sembollerinin sergilendiği müzesi ile görülmeye değerdir.
Tipik bir Budist köyü olan Ramu'da değerli taşlarla süslenmiş altın, bronz ve diğer metallerden birçok Buda haykeli, manastırlar ve pagodalar görülebilir.
500 yıllık Sri Chaitanya Tapınağı, farklı mimarisi ile görülmeye değer.
MÖ 3. yüzyıla tarihlenen ve ülkenin en eski yerleşimi olan Mahasthangarh, Hindular için çok önemli kutsal bir merkezdir.
UNESCO Dünya Mirası listene alınan ve MS 8. yüzyıldaki en büyük Budist öğreti merkezlerinden biri olan Paharpur piramit tarzı tapınağı ile öne çıkar. Toprak tabletler, tanrı ve tanrıça figürleri, çömlekler, paralar ve birçok buluntu müzede izlenebilir.
Piknik için çok uygun bir yer olan Foy Gölü, sunduğu bozulmamış doğası ile ziyaret edilebilir.
Daka Hayvanat Bahçesi ile Botanik Bahçesi'nde yüzlerce yerel ve diğer tür bitki ve hayvan görülebilir.