Avustralya güney yarımkürede, Hint ve Büyük Okyanus arasında uzanan ve tüm bir kıtayı kaplayan dünyadaki tek ülkedir.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Canberra
Para Birimi: Avustralya Doları
Yüzölçümü: 7.686.850 km²
Saat Farkı: + 11
Komşuları: Endonezya, Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Vanuatu, Yeni Kaledonya ve Yeni Zelanda'dır.
__________________________________________________________________________________________
Avustralya Diplomatik Birimler
Ankara Büyükelçiliği
Uğur Mumcu Caddesi MNG Binası No:88 Kat:7, 06700 G.O.P., Ankara
Telefon: 459 95 00
Faks: 459 95 03
İstanbul Başkonsolosluğu
Askerocağı cad.,No: 15, Kat: 16, Elmadağ, Taksim, İstanbul
Telefon: (212) 243 13 33
Faks: (212) 243 1332
Çanakkale Konsolosluğu
Kolin Hotel Boğazkent Mevkii, 17100 Kepez, Çanakkale
Telefon: (286) 218 17 21
Faks: (286) 218 17 24
Yiyecek ve İçecek
Sayısız özel yemeği ile Avustralya mutfağı İtalyan, Fransız, Yunan, İspanyol, Çin, Vietnam, Malezya, Thai, Japon, Hint, Afrika, Lübnan ve Kore mutfaklarının mükemmel bir karışımını sunar.
Bilinmesi Gerekenler: Servis, birçok garsonun hizmet ettiği Avrupa tarzından, self-servis'e kadar çeşitlilik gösterir. Bistrolar, kafeler, aile restoranları ve pub'larda kaliteli ve uygun fiyata çeşitli yemek seçenekleri mevcuttur. Çoğu restoran ve otel, alkol satış iznine sahiptir. Ancak özel oteller ve pansiyonlarda, alkollü içki satışı yasaktır. Bazı restoranlar, müşterinin kendi içkisini getirmesine izin verir. Çalışma izinleri genel barlar için Pazartesi-Cumartesi arası 10:00-22:00 saatleri arasında olmasında rağmen çoğu pub gece 24:00'e kadar açıktır. pazar günleri ise açık oldukları saatler çeşitlilik gösterir. Restoranlar, klüpler ve otel barlarının çalışma saatleri ise daha esnektir.
Ulusal Spesiyaller
- Sydney kaya istiridyesi
- Barramundi (Alabalık)
- Kaplan karidesi
- Macadamia meyvesi
- Yabbi (küçük tatlısu ıstakozu).
Ulusal İçkiler
- Avustralya şarabı
- Avustralya birası
Perth, Sydney, Melbourne, Hobart, Canberra ve Adelaide dışında birçok şarap evi bulunmaktadır. Bunların en büyüklerinden olan Barossa Vadisi, Adelaide'a iki saatlik uzaklıktadır ve yüksek kalitede kırmızı ve beyaz şarap üretilir.
Yasal İçki İçme Yaşı: 18.
Bahşiş: En iyi kalite restoranlarda % 10 civarında bir bahşiş uygundur. Bahşiş, faturaya dahil edilmez.
Alışveriş
Yerel şaraplar, yün, giysi, deri ürünler, opal ve diğer değerli / yarı değerli taşlar, modern sanat ürünü heykel ve resimler tercih edilenler arasındadır. Bumerang ve diğer yerel ürünler, hemen her büyük merkezde satılmaktadır.
Alışveriş Saatleri:
Pazartesi-Cuma günleri arası 09:00-17:30 saatleri, Cumartesi günleri ise 09:00-17:00 saatleri arasında açıktır. Ancak Melbourne, Brisbane, Hobart, Adelaide ve Darwin'de gece 21:00'e kadar mağazalar açık kalır. Restoranlar ve barlar, gece geç saatlere kadar hizmet verir.
Kıtanın hemen hemen üçte biri tropik ve kalanı ılıman bölgedir. En soğuk bölgeler Tasmanya'nın yayla ve yüksek yerlerinde ve anakaranın güney doğu kıyılarındadır.
Yıllık ortalama sıcaklık kuzeyde 27 dereceden güneyde 13 dereceye kadar değişir. Kıta'nın iç kesimlerinde Dönence doğrultusunda çöl iklimi görülür, geri kalan kısmında ise Okyanusal iklim görülür. Kıta, çöl ve okyanusal iklimden dolayı oldukça sıcaktır.
Genellikle yüksek ve uzun olmayan yaylalar, güneydoğuda verimli ovalar yer almaktadır. Erozyonla ortaya çıkan asıl ana kara 3 milyar yıldan daha yaşlıdır.
Avustralya, dünyanın en büyük adası ancak en küçük kıtasıdır.
Avustralya'daki ilk insan yerleşimlerinin 42.000 ila 48.000 yıl öncesinde ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. İlk Avustralyalılar günümüzdeki Avustralya yerlisi olan Aborijin'lerin atalarıdır. Kara bağlantıları veya kısa mesafeli suları geçerek Güneydoğu Asya'dan, adaya yerleşmişlerdir.
Adada yaşayan diğer bir yerli halk olan Torres Strait Yerlileri, etnik olarak Malezya kökenlidir. Bu insanlar Torres Strait Adaları ve Queensland'ın kuzey uçlarındaki çeşitli bölgelere yerleşmişlerdir. Kültürel alışkanlıkları Aborijinlerden belirgin olarak farklıdır.
Avustralya anakarasını resmi kayıtlara göre gören ilk Avrupalı ise Hollandalı kaşif Willem Janszoon'dur. Janszoon Cape York Yarımadası'nı 1606'da görmüştür. 17. Yüzyıl boyunca, Hollandalılar tüm batı ve kuzey sahil şeridinin haritasını çıkarmış ve buraları New Holland olarak adlandırmışlardır. Ancak herhangi bir yerleşim yeri kurma çabası göstermemişlerdir.
1770'de James Cook, Avustralya'nın doğu sahillerinde yolculuk yapmış, bölgenin haritasını çıkarmış, New South Wales olarak adlandırdığı bölgeyi Britanya topraklarına kattığını ilan etmiştir. Seferler sonucu yapılan keşifler, kıtanın sömürümü için, hızla mahkumların ve tutukluların işçi olarak çalıştırıldığı kolonilerin kurulmasını sağlamıştır.
Günümüzde Tazmanya olarak bilinen, Van Diemen's Land'a yerleşim 1803 yılında başlamıştır. South Australia ise bir serbest eyalet olarak kurulmuş ve hiç bir zaman diğer kolonilerde olduğu gibi mahkum ve tutukluların çalıştırıldığı bir ceza kolonisi olmamıştır.
Avustralya yerlilerinin nüfusunun, Avrupalıların kıtaya yerleşmeye başladığı sıralarda 350.000 civarı olduğu tahmin edilmektedir. Bu tarihten itibaren geçen 150 yılda sayıları hızlı bir şekilde azalmıştır. Bunun başlıca nedeni salgın hastalıkların göçe zorlanmaları ile birleşmesi ve kültürel parçalanmadır.
Yerli çocukların ailelerinden alınıp devşirilmesi, bazı tarihçiler ve Avustralya yerlileri tarafından çalınmış kayıp bir nesil oluşturulması olarak adlandırılmaktadır. Aynı zamanda bu tarihçiler ve Avustralya yerlileri, yerli komünitelerinin dağıtılarak, parçalanarak nüfusunun azaltıldığını ve bunun bir soykırım olarak kabul edilmesi gerektiğini savunmaktadırlar. Huzurlu ve sorunsuz bir toplum yaratma amacıyla yapılan devşirme eylemi günümüzde insan hakları ihlali olarak tanımlanmaktadır. Aborijinlerin tarihi hakkındaki bu yorumlara, bazıları karşı gelmekte ve bunların politik ve düşüncesel nedenler ile abartıldığını, uydurma olduğunu belirtmektedir. Bu tartışma Avustralya'da History Wars olarak bilinir. 1967 referandumundan sonra federal hükümet yürütme gücünü ve Aborijinler ile ilgili kanun çıkarma hakkını elde etti. Adanın yerli halkındaki mülkiyeti, Avustralya Yüksek Mahkemesinin Mabo v Queensland (No 2) davasına kadar tanınmamıştır. Bu davadan sonra Avustralya'daki mülkiyet kavramı değişmiş ve Avrupalıların istilası sırasında adanın kimseye ait olmadığı belirtilmiştir.
1850'lerde Avustralya'da altına hücüm başladı ve 1854'te madencilik lisans ücretlerine karşı ilk sivil ayaklanma olan Eureka Stockade ayaklanması gerçekleşti. Aralıklarla süren ayaklanmaların ardından 1 Ocak 1901'de Avustralya Koloni Federasyonu seçme ve seçilme, temsil edilme haklarını elde etti. Böylece Britanya Krallığı'nın yöntetiminde, Avustralya Kraliyet Devleti doğmuş oldu.
Avustralya kendi isteği ile I. Dünya Savaşı'na katıldı. Bir çok Avustralyalı, Avustralya ve Yeni Zelanda Askeri Gücü'nün (ANZAC - Australian and New Zealand Army Corps) Çanakkale Savaşı sonrası mağlub olmasını, saygı ile hatırlar ve bu tarihi ulusun doğuş tarihi olarak kabul eder. Bu tarih aynı zamanda, ülkenin ilk önemli askeri olayıdır. Gelibolu Savaşı gibi, 2. Dünya Savaşı sırasında meydana gelen Kokoda Track Savaşı da birçokları tarafından ulusal önem verilen bir olaydır.
1951'den beri Avustralya, ANZUS antlaşması ile ABD'nin resmi olarak askeri müttefiğidir. 2. Dünya Savaşı sonrası, Avustralya, Avrupa'dan gelen tüm göçleri desteklemiştir. 1970'lerde, sadece Avrupalıların göç etmesine izin veren yasanın iptali ile Asya ve dünyanın diğer yerlerinden gelen göçmenler desteklenmiştir. Bunun sonucunda, Avustralya'nın nüfus bilimi, kültürü ve görüntüsü radikal bir şekilde değişmiştir.
Avustralya eyaletleri üzerindeki Birleşik Krallık hakimiyeti ve Birleşik Krallık Özel Meclisine yapılan adli başvurular ile sonlanmıştır. 1972 Whitlam Hükümeti'nden itibaren, Avustralya toplumunda giderek artan bir Pasifik-Asya aidiyetine rağmen Avustralyalı seçmenler cumhuriyet yönetimine geçmeyi reddetmişlerdir.
Bugün ülke halen sembolik olarak Kraliçe II. Elizabeth'e bağlı, anayasal monarşi altında parlamenter bir sistemle yönetilmektedir
Sidney
Sidney, Avustralya'daki en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Ülkenin ekonomik dahil her açıdan merkezi olmasına rağmen gerçekte başkenti değildir. Jackson Limanı'nın kıyılarında kurulmuştur.
Melbourne
Avustralya'nın Victoria eyaletinin başkenti ve ülkenin ikinci en kalabalık şehridir. Aynı zamanda Melbourne nüfusu bir milyonu aşmış şehirler arasında dünyanın en güneyinde bulunanıdır.