Arjantin Güney Amerika Kıtası’nın güney kesiminde, And Dağları ile Atlas Okyanusu arasında uzanan ve 4989 km. uzunluğundaki kıyı şeridi olan bir ülkedir.
Arjantin’in adı, İspanyol kolonicilerinin bu topraklarda bulmayı umduğu maden olan gümüşün Latincesi "Argentum" kelimesinden gelir.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Buenos Aires
Para Birimi: Peso
Yüzölçümü: 2.776.890 km²
Saat Farkı: - 3
Komşuları: Şili, Bolivya, Paraguay, Brezilya ve Uruguay.
__________________________________________________________________________________________
Arjantin Büyükelçiliği
Uğur Mumcu Cad. 60/1, 06700 G.O.P., Ankara
Telefon: 446 20 61 - 62
Faks: 446 20 63
Yiyecek ve İçecek
Arjantin mutfağı, genel kabul gören bir içeriktedir. Ancak Arjantinli'ler oldukça geç vakitte akşam yemeği yerler. Saat 21:00, erken sayılır. Ünlü biftekleriyle Arjantin, et sevenler için adeta bir cennettir ve et restoranları, mutlaka gidilecek yerler listesinde olmalıdır. Vejeteryan yemekleri bulmak ise oldukça güç olsa da çoğu restoranda sebze seçenekleri ve salatalar yaygın olarak bulunmaktadır.
Ülke çapında İtalyan mutfağının etkisi hissedilir, pizza ve makarna seçenekleri oldukça fazladır. Japon, Thai ve Asya karışımı mutfağı ile Buenos Aires'te, Kuzey Amerika ve Avrupa yemekleri büyük oteller ve turistik yerlerde bulunabilir. Yakın zamanda uluslararası pazara çıkmış olan Arjantin şarabı, kalitesi ve tadı ile meşhurdur.
Bazı uluslararası markaların biraları bulunsa da, yerel marka Quilmes daima ilk tercih edilen olmaktadır. Yerel markaların yanında, bütün tanınmış marka içkileri bulmak da mümkündür. Viski, cin ve rom bazı egzotik kokteyllerin yapımında öncelikli tercih edilen içkilerdir. Mate, Arjantinli'ler için özel bir yere sahiptir (tıpkı çayın İngiliz'lerde olduğu gibi). Kurutulmuş Paraguay çayı yapraklarından yapılan Mate, su kabağı içinde servis edilmekte.
Ulusal Spesiyaller
- Charrasco Argentino (büyük ve sulu biftek yemeği),
- Carbonado el Zapallo (biftek ve sebzeli kabak güveç )
- Empanadas (genellikle etle yapılan hamurlu börek)
- Noquis (domates ve şifalı otlarla hazırlanmış sosla servis edilen patates püresi)
- Alfajores (karamelli bisküi tatlısı)
Ulusal İçkiler
- Yerba Mate ( bir tür çay)
- Yerel bir bira olan Quilmes
- Malbec şarabı.
Yasal İçki İçme Yaşı: Bar ve kafelerde, yasal yaş sınırı 18.
Bahşiş: Bazen otel restorlarında faturaya dahil edilse de genelde isteğe bağlı. Restoran ve barlarda, genelde % 10 civarında bir oran adet olmuş durumda.
Gece Hayatı
Arjantin'de en küçük yerleşim birimlerinde bile geç saatlere kadar açık bar ve diskolar mevcut. Buenos Aires'teki gece hayatı oldukça canlı ve Güney Amerika'nın merkezi durumunda. Dünyaca ünlü grup ve müzisyenlerin uğrak yeri olan şehirde, müzik sesi gece yarısından itibaren sabahın ilk ışıklarına kadar duyulabiliyor.
Tango, Arjantin'in geleneksel müzik ve dansı. Her gece, çoğu büyük şehirdeki klüpte, tango eğitimleri de verilmekte. Birçok konser salonu ve tiyatro ile oldukça hareketli bir sanat etkinliği de mevcut. Ayrıca bütün ülkeye yayılmış kumarhaneler de var.
Alışveriş
Alışveriş sevenler için Buenos Aires, bir cennet gibi çünkü bütün Latin Amerika'nın en iyi alışveriş merkezleri burada. Yerel ve uluslararası moda markaları satan butiklerin yanı sıra deri giysiler çokça. Hatta birkaç içinde özel dikimler bile yapılmakta. Yerel el ve sanat ürünleri, özellikler tercih edilenler arasında.
Alışveriş Saatleri : Pazartesi-Cuma günleri arası 09:00-20:00, Cumartesi günleri ise 09:00-13:00 saatleri arasında. Şehir dışında ise genelde öğlen paydos ediliyor.
Ülkenin okyanus cephesindeki güney ucu nemlidir ve sıcaklıklar da hiçbir zaman yüksek değildir.
Ushuaia’da yaz mevsiminde 9°C sıcaklık görülür. 3700 km uzaklıktaki kuzey uçta yani Misiones Eyaleti'nde ise iklim sıcak ve yağışlıdır, hatta burada çay yetiştirilir. Ülkenin geri kalan bütün bölgelerinde kuzeyden güneye doğru sıcaklıklar azalırken, iklimin başlıca özelliği kurak olmasıdır.
Río de la Plata yakınında yağışlı ve genellikle yumuşak olan iklim, iç kesimde karasal ve kuraktır. Yağışlar, yaz mevsimi boyunca giderek yoğunlaşır ve getirdikleri nem, hemen büyük bir buharlaşmaya uğrar. Böylece “yağışlı” Pampa’dan “kurak” Pampa’ya geçilir.
Anlatılan bu koşullar nedeniyle Arjantin’de orman azdır. Ülkenin büyük bir bölümü, çayırlar ve dikenli çalılıklarla kaplıdır.
Ülkede gerçek anlamda ormanlar Güney Andlar’daki göller bölgesinde (Arokarya Ormanları) ve Macellan Boğazı dolaylarında (kayın ormanları) yer alır.
Kuzeyde büyük tropikal orman, iki yerde Arjantin’e sokulur: Misiones’te ve Tucumán Andları’nın doğu yamaçlarında Orta Chaco’da, sert keresteli, kabukları bakımından zengin türlerin ağır bastığı bir orman (Quebrachos) yer alır.
Amerika kıtası keşfedildikten sonra Avrupa devletleri hızla bu kıtada koloniler kurmaya başladılar. 1536’da Arjantin’e gelen İspanyollar bugün Buenos Aires olarak bilinen yerde ilk koloniyi kurdular. Fakat şehre yerleşme ancak on sekizinci yüzyılda oldu. Arjantin 1776’ya kadar İspanya’ya bağlı Peru Genel Valiliğince idare edildi. Bu seneden sonra La Plata Genel Valiliği kuruldu ve Buenos Aires genel valiliğin başkenti oldu.
1806’da Buenos Aires’in İngilizler tarafından kısa bir müddet işgal edilmesi, Arjantin’in bağımsızlık mücadelesi için bir başlangıç oldu. Ülke 1812’ye doğru bağımsızlığını kazandıysa da, 1816 yılına kadar müstakil bir devlet olduğu resmen ilan edilmedi.
İkinci Dünya Savaşı sırasında Arjantin hükümetlerinin tarafsız kalmasına rağmen gizli ve kamufle edilmiş Nazi taraftarı tutumları nedeniyle köşeye sıkıştı ve 1945 ilkbaharında müttefikler tarafına girdi.
Savaş sonrası general olan Juan Domingo Peron 1946'da Arjantin Cumhurbaşkanı seçildi. Eşi Eva Duvarte de Peron’un yardımıyla enerjik ve sert bir idare kurmayı başararak, zamanında, siyasi desteğini silahlı kuvvetlerden almaya çalışan sınıflara sözünü geçirmesini bilmiştir. Basını bir devlet organı haline getirmiş ve totaliter bir rejimin başkanı olarak kendisine daha büyük yetki vermesi için anayasayı değiştirmiştir.
İşçi sınıfları arasında çok sevilmiş ve hatta kahraman olarak tanınmıştır. Fakat askeri bir darbe ile 1955’te devrilmiş, uzun yıllar sürgünde yaşamış ve 1973’te ülkeye dönerek devlet başkanı olmuştur. Bir yıl sonra ölmesi üzerine İsabel Peron olarak tanınan üçüncü karısı devlet başkanı oldu. Ülkenin birlik ve beraberliğini sağlıyamayınca 1976’da ordu tarafından devrildi.
Arjantin, İngiltere’ye ait fakat kendilerine çok yakın olan Falkland adalarını Nisan 1982’de işgal etti. İngiltere ile olan savaşı Arjantin kaybetti ve adaları İngilizler tekrar geri aldılar. Gerek yapılan savaş ve gerekse bu durumda bazı devletlerin uyguladıkları ekonomik ambargo, Arjantin’in ekonomik durumunu çok sarstı ve sonucunda askeri yönetim 1983 yılında seçime giderek idareyi sivillere teslim etti.
Arjantin bugün, dünyanın önemli ekonomik güçlerinden biri olma yolunda ve giderek yükselen bir ülke.
Buenos Aires
Arjantin'in başkenti ve en büyük şehri olan Buenos Aires, aynı zamanda Güney Amerika'nın da en büyük kentlerinden biridir.
Kentte yaşayanların çoğunluğu İspanyol ve İtalyan kökenli olmakla birlikte, azımsanmayacak oranda Arap, Musevi, Ermeni, Çin ve Kore kökenliler de bulunur. En yaygın din Katolik Hristiyanlık, resmi dili ise İspanyolca'dır.