Afganistan, resmî adıyla Afganistan İslam Cumhuriyeti Asya'da denize sınırı olmayan bir ülkedir. Orta Asya'da bulunur ama etnik ve kültürel bağlarından dolayı bazı kaynaklar tarafından Orta Doğu'da kabul edilir. Bulunduğu konum itibari ile Asya kıtasının kilit noktalarından birini oluşturmaktadır.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Kabil
Para Birimi: Afgani
Yüzölçümü: 647.500 km²
Saat Farkı: + 4:30
Komşuları: Pakistan, İran, Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan.
__________________________________________________________________________________________
AFGANİSTAN CUMHURİYETİ BÜYÜKELÇİLİĞİ
Ankara
Adres: Cinnah Cad. No: 88, 06551 Çankaya Ankara
Telefon: +90 312 442 25 23
Faks: +90 312 442 62 56 – 442 2269
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma 09:00 – 14:00
İstanbul
Adres: Cumhuriyet Caddesi Umaç Apt. No:141-147 Kat 5 Elmadağ Şişli İstanbul
Telefon: +90 (212) 343 87 22
Faks: +90 (212) 343 87 23
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma: 09.00-14.00
Yiyecek - İçecek
Hindistan mutfağı tarzı pirinç üzerine kurulu. Başkent kabildeki en modern restorantlar dünya mutfağını da Afgan mutfağı kadar iyi sunuyor.
Bilinmesi gerekenler: Afgan yemekleri cok güzel ancak çok baharatlıdır. Vejeteryanlar ise kendilerine yiyecek temin etmekte zorlanacaklardır. Çatal - bıçak genellikle kullanılmaz , yemekler sağ elle yenir ve sıklıkla ekmek bir kepçe gibi kullanılır.
Ulusal Spesyaller;
* En yaygın yemek "pulao"dur – havuç ve kuru üzümlü pilav. Bu genellikle et,sebze veya fasülyenin yanında garnitür olarak servis edilir.
* En popüleri ise kuzu eti ile servis edilen “qabli pulao”dur (bazen yanlışlıkla “ kabuli pulao” diye söylenir)
Çorba çok yaygındır, kebab da öyle.
* Afganistan'da bolca sezonluk meyve bulunur. Özellikle Mezar-ı Şerif ve Maimana'nın kavunu , Kandahar'ın üzümü ve narı, Celalabad'ın da portakalı meşhurdur.
Ulusal içecekler;
* Sıkça rastlanan içecek çaydır.
Bahşiş: Servisin içindedir.
Alışveriş
Tercih edilenler; Türkmen şapkaları, Kandahar nakışları, İstaff çanakları, Herat'ın yerel gözlükleri, işporta mücevherler, el yapımı halılar ve kilimler, Nuristani oymaları, pirinçten yapılmış eşyalar, bakır ve gümüş işleri, ipek eşyalar.
NOT: Zanaat parçaları sadece lisanslı ihraç edilebilir. Dükkanlar genellikle Cumartesi - Çarşamba 08.00-12.00 ve 13.00 -16.30 arası, Perşembe ise 08.00-13.30 arası açıktır.
İklimi: Sert bir bozkır iklimi hakimdir; kışları soğuk, yazları sıcak geçer.
Arazi yapısı: Kuzeydoğu ve güneyde engebeli dağlık arazilere ve ovalara sahiptir. Kuzey doğusunu Hindu Kuş dağları kaplar. Ayrıca güneyde Süleyman, kuzeyde Bendi Türkistan dağları mevcuttur. Güney bati bölgeleri geniş çöllerle kaplıdır.
1900 öncesi haritaların incelenmesi ile Afganistan Devleti’nin bulunduğu bölgede daha önce böyle bir devletin olmadığı anlaşılacaktır. Bu bölgede, ya eski adıyla; Tatarya, İskitler, Horasan, Güney Türkistan gibi veya yönetim kurmuş hükümdar veya sülale adıyla; Hunlar, Oğuzlar, Gazneliler, Selçuklular, Babürlüler ve mahalli hanlıklar gibi devletler görülmektedir. Tarihte Afgan diye bir millet olmamıştır. Yaklaşık bir asır önce İngilizler, böyle bir kelime yerleştirmiştir. Bölge halkı hayvancılıkla uğraştığından, hayvanlarına otlak bulabilmek için kışın Penjap vadisine göçer, ilkbaharda da geri dönerdi. Türkler bu halka, hareket eden veya göçebe manasına gelen “Avghan” derlerdi. Bu halk ise kendisini, “Peştun” olarak anardı.
Rusların Türkistan’ı, İngilizler’in de Hindistan’ı işgal etmeleri, sınır komşuluklarını gündeme getirdi. Bunun üzerine yaptıkları hesaplar ve aralarında yürüttükleri gizli görüşmelerle, bir ara devlet oluşturmaya karar verdiler. Böylece 19. asırda bir Afganistan Devleti doğdu. Ancak Güney Türkistan’ı da kapsayacak bu devletin yönetiminde bölge halkı veya Türklerin bulunması, İngiliz ve Rus çıkarlarına uygun değildi. Böylece İngilizler, Pencab Sihlerini teşvik ederek ve silahlandırarak, William Cambell adlı bir İngiliz subayın sevk ve idaresinde bölgeyi işgal etmelerini sağladılar.
Daha sonra Müslüman olduğu ve general ünvanı aldığı görünümü verilen Cambell, General Muhammed olarak beş şahın Genelkurmay Başkanlığı görevini yürütmüştür (Emir Şir Ali’den Emir Abdurrahman’a kadar). Yaklaşık yüz yıl önce meydana gelen bu olay, Taliban olayında da tekrarlanacaktır. Taliban grubu, Pakistan’ın Peşaver şehrinde organize edildikten sonra Afganistan’a sokularak yönetime geçirilmiştir. Bu sefer, yerli Afgan kabileri de silahları ile birlikte onlara katılmıştır.
Sözlük anlamı öğrenci olan Taliban, Peşaver’deki medreselerde din dersleri alan gençlerin kurduğu bir örgüttür. Talibanla savaşan yerli halkın çoğunluğunu; Türkler, Tacikler ve Peştun olmayan Turanlılar oluşturmaktadır. Ayrıca Taliban kuvvetleri arasında birçok gayrimüslimin de bulunduğu alınan esirlerden anlaşılmıştır.
Günümüzde istikrarın halen sağlanamadığı ülke, yeni anlaşmalarla yavaş yavaş dışa açılmakta ve ekonomik olarak ayağa kalkmaya çalışmaktadır. Bu noktada Asya ülkeleri ve özellikle Çin ile yakınlaşan Afganistan, iç savaşın yaralarını sarmaya çalışmaktadır.
Kabil, Afganistan'ın başkenti ve en büyük şehridir. Hindikuş dağları içinde Kabil nehri boyunca ilerleyen dar bir vadide deniz seviyesinden 1800 metre yükseklikte kurulmuştur.