Bahamalar, anlamı Sığ Deniz olan İspanyolca’da bajamar'dan gelmektedir. Batı Hint Adalarının kuzey-kuzeydoğu sınırını oluşturan bir takımada ülkesidir. 700 kadar ada ile sayıları 2400’e ulaşan çıplak kaya oluşumunu kapsar.
__________________________________________________________________________________________
Başkent: Nassau
Para Birimi: Bahama Doları
Yüzölçümü: 13.940 km²
Saat Farkı: - 5
Komşuları: Ada ülkesidir.
__________________________________________________________________________________________
Bahama Adaları Diplomatik Birimler
İstanbul Fahri Konsolosluğu
Aydıntepe Mah. Tersaneler Cad. 50. Sok. No:7 34994 Tuzla İSTANBUL
Telefon: (0216) 395 63 83
Faks: (0216) 393 12 78
Bahamalar Vize İşlemleri
Vatandaşlarımız, turizm amacıyla seyahat ettiklerini Bahamalar gümrük yetkililerine ispat etmeleri koşuluyla vizeden muaftır.
Yerel halkın özelliklerini yansıtan Bahama kültürü, komşu adalardan gelme bazı etkiler de taşır. Çeşitli geleneksel toplu eğlencelerin en önemlisi Noel’ i izleyen günde ve yılbaşında düzenlenen Jankanoo geçit törenidir. Törene katılanlar özel olarak kendilerine ayrılan ana caddede süslü giysiler içinde inek çanları ve davullar çalarak yürür ve Afrika kökenli goombay ritmi eşliğinde dans ederler.
Nassau’da amatör koro tiyatro ve dans toplulukları yerel özellikler taşıyan gösteriler sunarlar.
Bahamalılar son yıllarda resim ve edebiyat alanında çeşitli eserler vermişlerdir.
Bahamalar güney ve batısındaki karalardan derin kanallara ayrılan bir denizaltı yükseltisinin su üstüne çıkmış uzantılarından oluşur. Çoğu dar ve uzun olan adaların Atlas Okyanusu’na bakan kuzeydoğu yamaçlarında kıyıya vuran dalgaların ve alize rüzgarlarının taşıdığı kumlardan oluşmuş tepecikler uzanır. Bahamlar’ın en yüksek noktası Cat Adasındaki Alvernia Dağıdır. Adaların etrafı mercan kayalıklarıyla çevrilidir.
Bahamalar’da hiç akarsu yoktur.
Bahamalar’ın iki mevsimli yumuşak astropik iklimi büyük ölçüde Gulf Stream Akıntısı ile Atlas Okyanusu'nun meltemlerinin etkisi altındadır. Ortalama sıcaklık kış aylarında 21 derece, yaz aylarında 27 derecedir.
Bahamalar’ın ilk sakinleri Kristof Kolomb’un Lucayan adını verdiği Aravak yerlileriydi. Komşu Karayiplerin tersine genellikle barışçı olan Aravaklar daha çok balıkçılık ve tarımla uğraşırdı.
1492‘de Kristof Kolomb’un ilk olarak Bahamalarda Yerlilerce Guanahani olarak adlandırılan adaya ayak bastığı sanılmaktadır. İspanyollar Bahamalar’a yerleşmek için bir girişimde bulunmadılar ama düzenledikleri baskınlarla barışçı Aravakları toplayıp Hispaniola madenlerinde çalıştırdılar. Bu köle avları sonucu adaların nüfusu azaldı. Yüzyıl kadar sonra İngiliz göçmenler buraya geldiğinde adalarda hiç bir insan yaşamıyordu.
1629’ da İngiliz Kralı I. Charles Bahamaları bakanlardan birine bağış olarak verdi. Bahamalar 1770’te Albermarle dükünün de aralarında yer aldığı Güney Carolina kolonisi sahiplerine yeni bir mülk kolonisi olarak verildi. Korsanlık başlıca geçim kaynağı ve yaşam biçimi haline geldi.
Bahamalar 1917’de yeniden tahta bağlandıktan sonra korsanlığa son vermek için ciddi çabalar gösterildi. İlk krallık valisi olan Woodes Rogers büyük ölçüde kendi servetini harcayarak korsanlığı önlemeyi başardı.
Mayıs 1963’te Londra’da toplanan bir konferansta adalar için yeni bir anayasa hazırlandı. 1967 genel seçimlerinde Lynden Pindling liderliğinde iktidara gelen İlerici Liberal Parti, ırk ayrımına son verilmesi ve tam bağımsızlık için çalışarak ekonomide yabancıların yerini Bahamalalıların almasını sağladı.
Bahamlar 1973 yılında bağımsızlığını kazandı.
Pembe kumları ile dünyanın en iyilerinden biri olarak kabul edilen Harbour Island kumsalı ve pudra gibi beyaz kumları ile göz alabildiğine uzanan Cape Santa Maria Koyu Kumsalı başta olmak üzere adaların en gözde yerleri sahil kesimidir. Yeşil, turkuaz ve kristal mavisi denizlerde su sporları yapılabilir. Mercan resifleri, mavi delikleri, duvarları, mağaraları, batıkları, köpekbalıkları, yunusları ve dikenli vatozları ile zengin bir sualtı yaşamına sahip denizleri tüplü dalışlar için çok uygundur. Çevrede bulunan 700 civarında ada, tekne turları ile gezilebilir.
Adalardaki zengin bitki ve hayvan türlerini barındıran Lucayan Ulusal Parkı, Abaco Yaban Atı Sahası gibi doğa koruma alanları gezilebilir ve Abaco Papağını, Bahama Kaya Iguanası gibi türler yakından görülebilir. 28'i adalara ait olmak üzere 300'den fazla kuş türü mangrov bataklıkları ile koruma alanlarında gözlenebilir.